Левски загуби с резултат 1:2 от украинския Олександрия във втората си контрола по време на подготвителния си лагер в турския курорт Белек. Рикардиньо откри от дузпа в 39-ата, но Артьом Шулянский изравни в 45-ата минута. Денис Костишин осъществи пълния обрат за украинците в 62-ата минута.

Днес столичани изиграха силно първо полувреме, в което поведоха заслужено, но в самия край допуснаха спад в концентрацията и бяха наказани. През втората част възпитаниците на Николай Костов не направиха нищо интересно в атака и бяха наказани с обрат. Изцяло промемения състав за последните 25 минути също не даде резултат и "сините" трябваше да се примирят с поражението.

По този начин Левски претърпя втора поредна загуба, допускайки обрат. Преди няколко дни "сините" отстъпиха и на унгарския втородивизионен Вашаш в първата си проверка на турска земя с 2:3, въпреки че водеха с 2:0. Следващата проверка за "сините" е е на 23 януари (вторник) срещу Дукажини от Косово.

За днешната проверка старши треньорът на Левски – Николай Костов, беше избрал да заложи на силен състав, като Пламен Андреев бе под рамката на вратата, а четиримата пред него в защита бяха Патрик-Габриел Галчев, Келиан ван дер Каап, Хосе Кордоба и капитанът Вандерсон Цунами. Като опорни полузащитници действаха Асен Митков и Дарлан, а по фланговете оперираха Марин Петков и Уелтън. Асими Фадига пък беше разположен зад Рикардиньо, който водеше в атаката.


Първата интересна ситуация дойде в осмата минута, когато вратарят на Левски - Пламен Андреев, допусна груба грешка, като се засуети и позволи топката да му бъде отнета от Андрий Кулаков. След това футболист на Олександрия се опита да прехвърли Андреев, който все пак се намеси и спаси.

Пет минути по-късно Уелтън направи добър самостоятелен пробив по левия фланг, навлезе навътре и стреля, но над напречната греда в аут.

В 19-ата минута Патрик-Габриел Галчев стреля директно от пряк свободен удар на дистанция пред наказателното поле, но над вратата на украинците.

Правеше впечатление, че футболистите на Николай Костов опитваха дъблока преса в половината на своя опонент, която на моменти водеше до грешки от играчите на Олександрия, но "сините" не успяха да се възползват от тях.

Левски прати топката във вратата на Шевченко в 31-ата минута, но попадението не бе зачетено заради засада. Капитанът Вандерсон Цунами центрира в наказателното поле на Олександрия, където Рикардиньо бе изпуснат и отблизо реализира , но бе маркирана засада на нападателя. 

Българският тим обаче поведе в резултата в 39-ата минута, когато Рикардиньо беше точен от дузпа. Тя бе отсъдена минута по-рано заради нарушение на Евгени Смирний срещу Келиан ван дер Каап, който получи подаване в наказателното поле именно от бразилски нападател на „сините“. Рикардиньо се нагърби с изпълнението и прати топката в долния десен ъгъл на вратата на Никита Шевченко за 1:0.

Олександрия обаче съумя да изравни буквално с изтичането на редовните 45 минути с първия си точен удар в двубоя. Тогава Кирило Сигейев намери Артьом Шулянский с отличен извеждащ пас зад защитата на Левски отляво в наказателното поле, който със силен удар в горния десен ъгъл на вратата не остави шансове на Пламен Андреев за 1:1.

Пет минути след старта на втората част Левски имаше добър шанс отново да поведе в резултата. Уелтън отне топката на централния кръг от играч на украинския тим. След това бразилецът напредна на скорост, стигна до наказателното поле, нагласи си топката на десния крак и стреля ниско към долния десен ъгъл на Шевченко, който обаче плонжира и спаси.

В 57-ата минута Олександрия изпълни ъглов удар, като Цунами изчисти с глава, а играч на украинците нанесе опасен удар по тревата от сериозна дистанция, който летеше към левия ъгъл на Андреев, но вратарят успя да избие в нов ъглов удар. Последва центриране на първа греда, където футболист на Олександрия засече с глава, но неточно.

Украинският отбор обаче осъществи пълен обрат в 62-ата минута. Капитанът на Олександрия Сигейев проби в половината на „сините“ и подаде надясно за влезлия от пейката Юрий Копина, който центрира ниско във вратарското поле, където Галчев изпусна Денис Костишин и той порази вратата на Андреев за 1:2.

Веднага след попадението наставникът на Левски подмени изцяло своя състав, пускайки 11 нови футболисти на терена.

В 66-ата минута "оранжевите" организираха нова атака по десния фланг, стигна се до подаване пред наказателното поле, където играч на украинците стреля точно към вратата на Николай Михайлов, който обаче не беше затруднен и улови.

Пет минути по-късно Дейвид Михалев добре задържа топката вдясно на тъча и намери Илиян Стефанов, който тръгна от своята половина на скорост, стигна до дъгата пред наказателното поле и отправи точен изстрел, но бе слаб и топката попадна право в ръцете на вратаря.

Петнадесет минути преди края на редовното време Костишин се вклини между Кристиан Димитров и Михалев, след което засече с глава центриране в наказателното поле, но ударът му премина покрай вратата на Михайлов.

В 85-ата минута Олександрия беше много близо до трето попадение. Топката беше центрирана отдясно в наказателното поле, където нито Виктор Любенов, нито Димитров успяха да играят с нея, а това го направи резервата Владислав Погорилий, който засече опасно с глава, но Ники Михайлов показа чудесен рефлекс и изби над гредата в корнер.

Четири минути по-късно "сините" миха късмет, след като силен изстрел на Копина отдясно премина на сантиметри от дясната греда на Михайлов.

Левски обаче можеше да изравни резултата в поледната 90-ата минута. Тогава Преслав Бачев отправи много хубав удар, но вратарят на Олександрия успя да реагира и да избие топката в корнер. Секунди след това приключи и двубоят.


FT  | ЛЕВСКИ – ОЛЕКСАНДРИЯ  1:2

1:0 Рикардиньо (дузпа) 39'

1:1 Артьом Шулянский 45'

1:2 Денис Костишин 62'

Контролна среща, Зимен подготвителен лагер 2024

Стартови състави на двата отбора:

ЛЕВСКИ (4-2-3-1): 1. Пламен Андреев -  22. Патрик-Габриел Галчев, 5. Келиан ван дер Каап, 33. Хосе Кордоба, 6. Вандерсон Цунами (к) - 10. Асен Митков, 37. Дарлан - 88. Марин Петков, 97. Асими Фадига, 17. Уелтън  - 9. Рикардиньо ⚽

Резерви: 13. Николай Михайлов (вр), 99. Иван Андонов (вр), 4. Виктор Любенов, 7. Фабио Лима, 11. Джавад Ел Джемили, 14. Илиян Стефанов, 15. Александър Божилов, 16. Преслав Бачев, 19. Билал Бари, 20. Асен Чандъров, 21. Кристиян Йовов, 31. Стивън Гаоте, 50. Кристиан Димитров, 77. Дейвид Михалев

Старши треньор: Николай Костов

ОЛЕКСАНДРИЯ: 77. Микита Шевченко – 18. Серхий Логинов, 54. Мигел Кампос, 22. Данийл Скорко, 8. Кирило Сигейев, 55. Денис Костишин ⚽, 19. Родион Плакса, 14. Артьом Кулаковский, 23. Джовани, 11. Артьом Шулянский ⚽, 10. Андрий Кулаков

Старши треньор: Руслан Ротан