Отборите от efbet Лига рядко дават възможности за изява на младите си футболисти. Това се разбира от мащабно проучване на Международния център за спортни изследвания, обхващащо 80 топ дивизии в цял свят. Изследването е насочено към футболистите под 21-годишна възраст и игровите минути, които те са получили в съответните първенства от 2015 година насам.

58 снимки

В изследваните 1122 мача от efbet Лига футболистите под 21-годишна възраст са играли в едва 11,3% от времето. Това ни нарежда на 54-то място от 80-те изследвани дивизии в световен мащаб и на 38-ма позиция в Европа от общо 49 първенства, пише Sportlive.

От топ 5 първенствата на Европа Висшата лига е с най-лош показател в това отношение - британците дават едва 7,1% игрови минути на младите футболисти. След тях идва Испания с 9,0% и Италия с 9,3%, докато в Германия и Франция са по-благосклонни към младежите - съответно 13,1 и 15,4 на сто.

Антон Узунов
100 снимки

С най-лош показател в световен мащаб е Китай с едва 3,9%, но и Турция не остава по-назад с притеснителните 4,1 на сто. Естония пък е най-либералната страна, поне що се отнася до изявите на младите футболисти в елитното им първенство. Там футболистите под 21 години получават внушителните 31,1%. Пример за подражание са Латвия, Словения, Словакия и Фарьорските острови, които надхвърлят границата от 25%.


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.