Спортният директор на Септември София - Кристиан Добрев, се съгласи да говори пред камерата на Gong.bg по време на лагера на столичани в Лара, Турция. Бившият халф на Локомотив София беше много откровен за ситуацията в българския футбол и смята, че Септември може да е пример за развитието на качествени български футболисти.

Добрев е уверен, че групата с играчи, която е сега в отбора, е достатъчно талантлива и качествена и призова всички хора в българския футбол да "бачкат" много, тъй като сме на дъното. Добрев говори и за шансовете на България за класиране на Европейско първенство в Германия през 2024-а година, като окачестви шансовете това да постигнат "лъвовете" като нулеви. Причините за това според него са много и просто трябва да се промени мисленето и начинът на работа в страната ни.

Не на последно място той акцентира върху работата и методиката в Септември София и цялостната политика за налагане на млади футболисти в отбора, който се завърна през този сезон в efbet Лига отново.

На първо време как сте?

„Добре сте дошли, радвам се, че имате желание да отразите и нашия отбор, което ще бъде позитивно , както за футболистите при нас, така и хората, обичащи футбола ни. Добре се чувствам, благодаря за пожеланията. Надявам се всички мои близки хора да са живи и здрави и да посрещнем една добра спортно-състезателна година. Лека-полека, ако може да отлепяме футбола, защото сме малко на дъното“.

Подготовката на Септември в Турция и условията на столичани

„През тази година от гледна точка на времето имаме късмет, тъй като допреди седмица в София температурите бяха близки до тези. Оползотворихме напълно това, което искахме. Всички, които са идвали в Анталия, знаят, че условията са много добри. Понякога и времето е било лошо, но сега е перфектно. Хотелът е доста добър, а терените ни са отлични и има добра предпоставка за пълноценна подготовка, за да може играчите да са максимално натоварени, да се хранят добре. Имаме превенция да ги пазим и да не пропускат част от подготовката, защото зимната такава играе важна роля за цялостното представяне в дългосрочен план. Тя е основа, след която можем да надграждаме.

start-photo.bg
73 снимки

Изпитва ли той удоволствие, че талантите на отбора започват да генерират приход на клуба?

„Това е общо взето нашата идея и на господин Чандъров. Той задава посоката в клуба и по един начин е показал на всеки един човек, който има желание да развива футбола, то трябва да работи целодневно. Да си подбере точните хора, да зададе точните параметри и правилната посока за развитие на един клуб. При нас всичко се знае и ние разчитаме само на наши футболисти, да ги развием, покажем и успеем да ги развием в голям аспект. Ако те имат качества и някой друг отбор прояви интерес към тях... Доста трансфери реализирахме сега, предходни години също. Това е бизнес-модел за футбола, който е успешен и не е нужно да се чакат субсидии от министерство, държава или различни фондове. Ние като клуб показваме, че не е невъзможно да се работи така. Един отбор може да се самоиздържа и дори да генерира чисто счетеводна печалба. Преди това трябва да се намери човек, който да построи база, да инвестира в кадри треньори. Базата трябва да се поддържа, защото е много важна и скъпа“.

Изходящите трансфери от Септември и идеите за следващи такива

startphoto.bg
77 снимки

„Надяваме се, че ще успеем да подготвим добри играчи и да изиграят добри играч. Пазарът в България още не е отворено, но към момента няма да реализираме трансфери. В момента сме направили 5 изходящи трансфера от лятото. През годините имахме още повече, така че не е нещо ново. Дали с оглед ситуацията или качествата, трансферът на Краси в Ботев Пловдив е рекорден за нас и показва, че всяко едно дете, ако играе добре, ние като ръководство даваме шансове. Има моменти, в които трябва да се изтърпят слабите мачове, но с тази политика и търпение, за мен този начин е правилният за налагане. Трябва да го изтърпиш, ако играе слабо. Може и да седне на пейката, за да изчисти главата си. Ако има качество, няма как да не успее.

Следи ли Румен Чандъров подготовката на отбора

start-photo.bg
31 снимки

„Нашият президент следи всичко в нашия клуб. Той е отдаден на футбола и той не му е чужда материя. Широката общественост може и да не знае, че не е играл професионално, но е бил на добро ниво. Това не е човек, който не му е ясна материята. Отделно, знаем какво е постигнал в бизнеса и има други качества. За да искаш нещо да посееш, след което да го пожънеш, преди това трябва да го посееш.

Нашите бази, може и нескромно да звучи, то ние имаме три затревени и два изкуствени терени плюс зала. Условията са ни окей, няма какво да ни липсва. От нас се изисква да работим и да даваме шанс на децата от школата. Може би доста завиждат, че някои футболисти са в Септември, защото се вижда, че тук се дава шанс. Навсякъде виждам неудовлетворение, не е даден шанс, възможност. При нас им даваме шанс, дори да се провалят, говорим си така хумористично. След като са при нас, значи имат качества.

За входящите трансфери и тези на Симеон Александров и Митко Митков

start-photo.bg
10 снимки

Ходът на Симеон в ЦСКА беше правилен, защото той беше на 18, когато отиде там. Тогава му беше времето да стори това. Получи се един дисбаланс между неговите очаквания и клуба му. Дори предложихме на ЦСКА да го закупят и оставят при нас да играе при нас. Той започна силно през лятото, след като през първите 7 мача вкара 4 гола. После вкара и на ЦСКА, отмениха го поради някаква засада, която... няма значение, де... Тази инерция щеше да му послужи по-добре. Той стана „жертва“ на тактическата постройка, която избра да ползва треньора на ЦСКА. Той искаше да играе с трима централни защитници и двама класически халфбекове. Крилата ги ингорира и това се случи и системата направи така, а не заради липсата на качества.

Той разбра, че е по-добре да се върне и „стъпи на педалите“. Ако успее да ни помогне на нас, и ние на него, живот и здраве на лято да се върне в ЦСКА, защото той е от тези футболисти, които има качества.

За Митко Митков с какво може да помогне на Септември?

start-photo.bg
76 снимки

„Надявам се той да ни помогне, както при другите футболисти. Той е на такива години, където при нас не се води от младите. Според мен не може да си намери мястото в последните 2-3 години. С него съм си говорил, той ми казва. „Не знам аз, днес съм в ЦСКА, утре съм в Ловеч, после ме пращат в Берое, пак ме връщат“. Това лакътушене не кара футболистите да са на мястото си, защото той има качества. Имаше той малшанс с контузии. Той ми сподели, че за толкова малко време във футбола има много травми и операции. Дано е здрав занапред, тъй като е доказал, че има качества. При националите играеше много, а тук ще намери времето и спокойствието да развие качествата си. Не му пречи нищо след година, ако някой го хареса, да продължи напред. Това важи за всички футболисти.

За опита в отбора на Септември и може ли клубът притеснява ли се за оцеляването си в efbet Лига

„Ние сме концентрирани върху всички футболисти при нас. Обърнете внимание на нашите футболисти, тъй като това са играчи с качества. Изчакайте да видите след година-две как се развиват играчите ни. Краси е пример, преди това Асен, Здравко, Тилев, Гогата Русев. Трябва да се обърне внимание на по-младите. Относно Кабов, неговият случай е индентичен с Митков. Той е футболист, който може да играе навсякъде в България, но „асансьор“. Враца, Царско село, Славия, Млавия... Несериозно е да не му се даде шанс, защо другите развиват школите тогава? Добрият футболист, когато не му се даде шанс, губи увереност, желание и концентрацията му изчезва. Той беше освободен от Славия и беше без отбор. Ако не му се бяхме обадили ние, отиваше в селските групи. Той е на 23 години и е конвертируем и да покаже в пълна степен качествата си.

Пагубно ли е младите да бъдат препращани от клуб в клуб?

„Доста е пагубно, доста, защото футболистът като не получи шанс, не усети подкрепа, доверие. Той губи от качествата си и не може да покаже добрите си неща. Ако при първия слаб мач бъде забит на пейката, той се обезверява и в един момент се спира развитието му. В ДЮШ са били национали и достигат до нива на мъжкия футбол и не играят. Левски, ЦСКА и Лудогорец – това са мечтани отбори за децата. Ние опитваме да ги запалим към любовта към Септември, за съжаление нямаме фенска маса, която да даде още импулс. Какво пречи на другите да пускат тези млади футболисти? Дайте им шанс да се провалят. Като се, ще дойде друг, а на трети-четвърти ще се пръкне някой. Нашите параметри са по-малки и респективно продажбите ни не са за милиони. Във всяка една държава, която се развива, възрастовата граница намалява, не се увеличава. Всеки, който е по-млад, е по-търсен. Дори да не е готов, има време да го развият. Той, за да е подготвен на 20, трябва да играе от 16-годишен“.

Светослав Петров и с какво надгради той след Славко Матич

start-photo.bg
69 снимки

Ние сме добре запознати с неговата работа, защото развиваме футболисти, но развиваме и треньорите да работят по нашата методика и да бъдат интегрирани в нашия отбор. Преди това беше Христо Арангелов от нашата школа. За последните години той 2,5 е треньор в академията. В момента Божидар Костадинов му помага в първия отбор и показваме на другите, че даваме шансове на играчи и треньори. Всеки един знае, че в един момент и заслужава един треньор, той ще работи в мъжкия футбол. Всеки млад наставник се стреми да стигне мъжкия футбол. Единици са случаите, в които във времето, едно време баща ми ми казваше „да те спуснат с парашут и да ти се случат нещата“. Това е стълба, която всеки трябва да извърви.

Националният стадион като дом за отбора и пречи ли на Септември това да реализира пълния си потенциал

„На нас не знам дали ни пречи, но помага на съперниците ни. Всеки му е добре да дойде на „Васил Левски“ пред 500 човека, на префектен терен. Какво може да направим? Проблемите във футбола са колосални. Как държавата решава да помага на два определени клуба с финанси и милиони. Постоянно слушам как на единия не му стигат един път 20 милиона, другият път 30 милиона. Те някакви богоизбрани ли са? Развиват футбола ни ли, от 25 играчи имат 22 чужденци? Ние им даваме милионите, дайте ги на Септември! Развиваме българи, стадионът, който искаме да построим, е общински. Малко все едно да искам вие да ми направите ремонт вкъщи – несериозно. Дайте да стимулираме отборите, които развиват младите. При нас се получава добре, макар всички в България злорадстват. След моето интервю със сигурност някои ще се припознаят. Бяхме стигнали до решение в СОС да ни бъде предоставен стадиона в „Красна поляна“. Там съветниците гласуваха „въздържали се“. Трябва да има 2/3 гласували „За“. Отидете снимайте стадион „Септември“. Преди 3 години щяхме да се радваме, защото знам какво щеше да направи Румен Чандъров. Все слагаме прът в колелата. Променяме концесии, работи. Подпомогнете всички. Лесно се получават нещата, този, който играе с българи, нека се стимулира. Левски, ЦСКА, Лудогорец не искат да играят, не могат да ги чакат. Те си правят сметка, че тези пари не са им нужни. Дайте ги на тези другите. Гърция, Турция получават много пари.

От тотото се получават пари за другите спортове, но футболът не е ли спорт? Това е най-популярният спорт и трябва да получава най-много пари. Някакви аномалии се случват при нас.

Инфраструктурата в България

Мога да говоря с часове. Нашият стадион в Драгалевци е годен за Първа лига. Казвам, че от инфраструктура, то всичко ни е топ ниво, но БФС реши, че трябва да имаме осветление. Има друг стадион – Спартак Варна. Те имат осветление, но нямат Акт 16. Каква е разликата между нас и тях? Всичките им мачове са в светлата част на деня. Няма да ни стигне времето да говорим за аномалиите у нас. Държавата не помогне ли... Трябва да има човек, дали министър, някой, който да развие футбола. Мондиалът се проведе през зимата. Ние не дъното, а като вдигнем глава нагоре, виждаме дъното, не го копаем. Дано клубове като нас, които показват, че самата игра е на печалба. С 5 лева бюджет да вземеш 6. Не може да си чешем само езиците и клавиатурните критикари да пишат. Не може някой да ме убеди, че не може да се получат нещата с българския футбол. Ние не сме еманципация на родолюбието. Има чужденци, които могат да помогнат. При нас доста си обезценихме играчите. Не ни търсят, искат. Имаме момчета, които стоят резерви и ние се хвалим, че са в еди коя си държава. Кой футболист играе в Топ 10 първенствата? Ако включим Португалия, Австрия, Дания... Вчера гледам ЦСКА – ЛАСК Линц, какво да кажа? Лекция, ама австрийска лекция. Лошо...

Квалификацията за UEFA EURO 2024 и шансовете на България

start-photo.bg
100 снимки

Честно ли да ви отговоря? Откровен ли да бъда? Нула шанс! Всички се надяваме и ще се радваме, но ние изоставаме изключително много откъм бази, треньорски потенциал, футболен такъв. Трябва да видим, че ние сме много зле и за да се оправим, трябва да се бачка, а не само да критикуваме. Да се хванем всички заедно в този пуст футбол, защото е готино да работиш това, но трябва да си компетентен. Не може до вчера да си бил играч, а днес треньор. Едното няма общо с другото, нищо, че е футбол. Ние не само в тези, дори следващите 2-3, пак нямаме шанс. Интересното е, че в ДЮШ не сме толкова изостанали, но после нишката се къса.

Нямаме кадри и нямаме търпението тези кадри да им се даде шанс да се развият. Това е истината. Всякакви кадри, не само футболисти, ръководители, дори аз, треньори. Тежко е, но се надявам, тъй като всички обичаме футбола. Аз изживях 94-а отбора и съм бил по улиците. Всички ще се радваме да изживеем пак това.

Целта, която е поставил пред себе си в Септември

startphoto.bg
83 снимки

Сам нищо не може да се направи. Хората, които работим в клуб, най-отгоре господин Чандъров, искаме нашите мечти да се случват. Били сме шампиони навсякъде във възрастите, играли сме младежка ШЛ. Мъжете ни са в Първа лига. Човек винаги може да мечтае, но аз съм реалист. С тези млади играчи много трудно можем да спечелим купа, да играем Европа. Ще трябва време. Виждаме Арсенал сега с млад отбор е първи в Премиър лийг. Ние не да сме първи, но виждаме първенството сега да сме в първата четворка, после първата шестица. Това ще бъде награда за всички. Скъсваме си за*ниците от работа, защото първият отбор е витрината. Ако имаш успехи в първия отбор и не в школата, не е сладко. Удовлетворяващо е на всички нива. Събрали сме се единомислещи хора и виждаме светло бъдеще за българския футбол.

Драган Иванов и Симеон Божинов, пратеници на Gong.bg в Анталия, Турция