Министърът на младежта и спорта Красен Кралев коментира отлагането на конгреса за нов президент на БФС и това какви промени трябва да направи бъдещият началник на футболната централа. Освен той даде за пример провеждането на Sofia Open 2020 и неговата организация по време на пандемията.

"Всяка страна е избрала своя път. Видя се, че либералните мерки, които наложиха в Швеция не им помогнаха много. В момента дифузното разпространение на болестта там продължава, което показва, че нашето правителство е взело правилното решение. Първи затегнахме мерките, когато трябваше. Това даде шанс на здравната система да се подготви, когато болестта беше все още непозната. Сега лекарите са изключително компетентни и готови да се справят със ситуацията. Локдаунът няма да помогне в случая да се минимизира заболяемостта. Истинският проблем е, че все още няма единен световен протокол за лечение", заяви министърът, който лично прекара вируса.

Кралев нападна опозицията заради твърденията през последните месеци, че няма зараза и COVID-19 не е нищо сериозно.

"Обществото е разделено относно мерките, които трябва да взимаме. Това не е случайно. Опозицията 8 месеца твърдеше, че това е измислено заболяване, че това е световна конспирация, която цели да държи устите на хората затворени. Горяха се маски, президентът с вдигнато юмруче на 3 март честитеше празника на всички, които не вярват в манипулациите за вируси и щамове. Това е безобразие. Именно заради действията през тези няколко месеца се стигна до това мерките да не се спазват. Ако се бяха спазвали всички противоепидемични мерки, които бяха наложени от Министерството на здравеопазването, щетите щяха да бъдат далеч по-малки. Но това недоверие сред населението към сериозността на пандемията, което беше насаждано бавно и методично всеки ден от опозицията и по време на протестите, доведе до тези колебания в българите дали мерките са адекватни. Сега виждаме обратното. Когато се вижда сериозността на заболяването и тръгна дифузното разпространение, се наблюдава изключителна дисциплинираност в хората, които разбраха сериозността на ситуацията", продължи той.

"Рано е да се правят прогнози, защото тази болест е все още непозната. В момента са по-ясни методите, чрез които да се справим със заболяването. Съгласен съм, че има известни резерви в доболничната помощ, там именно трябва да се концентрираме. Личните лекари трябва да бъдат малко по-подготвени по тази тема и да следват единен протокол в случай на подобно оплакване от страна на техен пациент. Имаме голям брой оздравели, което показва, че лекарите са подготвени и знаят как да се справят със заболяването. Създава се проблем от неразбирането на ролята на болнична и доболнична помощ, защото всеки, който усети, че има проблем търси болничната помощ, но не всеки пациент реално има нужда от такава. Много хора биха могли да се лекуват и вкъщи. Трябва да имаме по-голямо доверие на лекарите", отбеляза ръководителят на българския спорт.

"Ситуацията в тениса е коренно различна от тази във футбола. Играчите са поставени в балон и са напълно защитени. Публиката също не вика като тази по стадионите, а е като на театър, на нужното разстояние. Турнирът Sofia Open може да служи за пример как може да бъде безопасно по спортните прояви", допълни той.

Относно конгреса на БФС, който беше отложен:

"Това е съвсем в реда на нещата. По-важното е да видим сблъсък на идеи и предложения за реформи във футбола. Бъдещият президент на футболния съюз може да предложи промяна за работата в школите. Промяна трябва да има и в съдийството. Имаме добри млади футболисти, но талантът им не трябва да бъде похабяван, а използван правилно", коментира Красен Кралев пред БНТ.