Нападателят на Крумовград Александър Колев даде специално интервю за Gong.bg. В него той говори представянето на клуба, целите, както и съжалява ли за провалените трансфери в чужбина в последните две години. Голмайсторът коментира и националния отбор, където дебютира под ръководството на Илиан Илиев. 

Съгласен ли с мнението, че Крумовград и Левски са отборите, които надградиха през зимната подготовка и показват по-добро лице от есенния полусезон? 

- Да, със сигурност има израстване в нашия отбор чисто футболно и като резултати. Като играеш добре, печелиш точки и мачове. С идването на Станислав Генчев ни беше малко трудно, защото играехме различен стил с четирима защитници, а той играе с друга тактика и система. По време на подготовката имахме доста време да се запознаем с неговите виждания. Запазихме ядрото и мисля, че всеки доста добре изпълняваше тактическите задачи. Направихме добра подготовка, играхме с добри отбори, играхме и много хубаво. Това е и причината сега да показваме добри игри. Щастлив съм от това, което се случва. Когато побеждаваш, има настроение в отбора и нещата се получават. От нас се иска да държим тази линия на поведение. Станислав Генчев е човек, който много държи на дисциплината. Дано и занапред имаме такива резултати и да побеждаваме. 

В момента сте седми, а седмото място дава право на бараж за евротурнирите. Имате ли поставени цели в първенството, тъй като не сте далеч и от Топ 6? 

- Като дойдох тук главната цел беше отборът да се спаси от изпадане. Мисля, че това го постигнахме още преди няколко мача. Апетитът идва с яденето. Като печелим, играем добре и нещата се получават защо да не мислим за седмото място? Никой не ни е поставил цел да сме седми. Имаме уверение от ръководството и играем мач за мач, а ако нещата се получат, защо не? Главната цел е отборът да се спаси. Във футбола най-важни са точките. Никой не помни как си играл, а колко точки си спечелил. Ще се радвам, ако може да се преборим за нещо повече. Говоря конкретно за седмото място. Всички ще са приятно изненадани. Колкото повече се вижда краят на първенството, толкова повече всеки започва да го коментира. Играем мач за мач, а като печелиш се вдига и самочувствието на отбора, а така започваме да говорим и за по-високи цели. 

start-photo.bg
20 снимки

Лидер си за голмайсторския приз заедно с Георги Николов. Двамата имате по 10 гола. Поставяш ли си за цел в края на първенството ти да си №1 в efbet Лига? 

- Не бих казал, че си го поставям за цел. Аз съм куче и си гоня нещата докрай. Не съм от най-талантливите футболисти, но доста работя. Доста често оставам след тренировка, бия удари и завършвам. Работя над това нещо. Тези 10 гола са благодарение на отбора. Миналия полусезон имахме мачове, в които не играехме добре и не създавахме положение. Сега играем добре, създаваме положения и е по-лесно за един нападател. Важно е с какви футболисти играеш около себе си. Аз затова съм в отбора - да завършвам усилията на съотборниците си. Ще се радвам да вкарвам, когато ми се отдаде възможност. Караме го по-скромно и ще видим докъде ще стигнем. 

Крумовград от мнозина беше приемам като поредният клуб еднодневка в българския футбол. Как са нещата чисто организационно в клуба? 

- Чисто организационно за един новак със сигурност има още какво да се подобри. За нивото, което сме и предвид факта, че не играем в Крумовград, а в Пловдив, се справят добре всички в клуба. Има доста неща, които трябва да се поправят. Имаме уверението на ръководството, че това не е отбор еднодневка, а имаме амбиции. Сега ще се строи и стадион. Не мисля, че отбор еднодневка ще си строи стадион и ще приключат нещата. Отборът има за цел да се утвърди в елита на България. Надявам се да се задържат нещата, а другото зависи от нас футболистите. Като има добри резултати и отборът върви и на ръководството ще е по-лесно за нови спонсори, за стадион, да убеждават хората да идват на мачове.

Виждаш ли се в Крумовград и през следващия сезон? 

- Много е далече. Сега нищо не мога да кажа. Имам договор за още година и половина. Доста сме далеч от тази тема. Искам първо да завършим първенството по подобаващ начин. Да не се изхвърляме много, а да го караме по-скромничко. Като дойде лятото може да се говори за моето бъдеще. Ще седнем с ръководството и ще говорим. През зимата имаше доста сериозен интерес към мен, особено от чужбина. Отхвърлиха се доста оферти. Поговорихме с ръководството и си казахме да помогна на отбора с каквото мога, а лятото да видим какво ще се случи. 

Снимки: LAP.bg
32 снимки

Ти си футболист, чиято кариера е преминала повече в чужбина, отколкото в България. Сам каза, че през зимата си имал оферти отново да излезеш навън, а доколкото знам и докато беше част от ЦСКА 1948 също е имало подобна възможност. Съжаляваш ли, че някои от тези трансфери не се случи? 

- Може би на момента съм съжалявал, защото са били доста добри офертите от финансово гледна точка. Когато бях в ЦСКА 1948, имах 2-3 предложения от Южна Корея за доста добри финанси. На момента със сигурност съм съжалявал и ме е било много яд, но впоследствие съм приел нещата по мъжки. Сега също продължавам да се боря. Чувствам се добре тук. Нещата ще се случат, когато трябва. От мен се иска само да работя. Трябва да приемаме нещата мъжката. 

Страхотният сезон, който правиш ти донесе и място в националния отбор. Изиграхте два много силни мача срещу Унгария и Сърбия, в които бяхте много близо до победата. Как виждащ нещата при Илиан Илиев? 

- Играхме срещу отбори, чиито футболисти играят на топ ниво. Тези отбори се бореха тогава за класиране. Не са ни подценили. Мисля, че играхме доста добре, мъжки. Надявам се така да са нещата и занапред. Г-н Илиев е доста сериозен треньор и човек. Много държи на дисциплината, тактиката. При него се видя промяна. Знае доста. Само позитиви мога да кажа за последните две представяния на националния отбор. 

Предстои нов турнир, мачове с Азербайджан и Танзания. Все още не са известни повиквателните на футболистите от българското първенство, но какви са очакванията ти за тези срещи? 

- Ще бъда много щастлив, ако отново получа повиквателна от г-н Илиев. На всеки футболист целта трябва да му е това - да се стреми към националния отбор. Много бих се радвал да съм в състава, а от мен каквото зависи, ще го направя. Какви са очакванията? То е ясно, че се излиза за победа и в двата мача, да се вдигне самочувствието на футболистите и да се тръгне в по-добра посока. 

Снимки: Startphoto.bg
47 снимки

В турнира Лига на нациите се паднахме в група с Люксембург, Северна Ирландия и Беларус. Преодолими съперници ли са това? 

- Това е група с равностойни съперници. И трите отбора практикуват силов футбол. Няма да е лесно. Нека обаче гледаме в по-кратък период от време и да мислим мач за мач. До тези мачове има доста време. Сега предстои турнира в Азербайджан, след това има и контроли с Румъния и Словения. 

Другата част от интервюто с Алекс Колев може да видите тук