Най-добрият български съдия - Георги Кабаков, даде интервю за Gong.bg минути след като се прибра от Саудитска Арабия, където имаше наряд. Той сподели впечатленията си от системата ВАР, като заяви, че тя може да спасява кариерите на арбитрите. 

Кабаков каза, че родното съдийство се ползва с високо реноме в УЕФА и ФИФА. 

Реферът добави, че чака с нетърпение нарядите за ЕВРО 2020, които ще излязат в края на март и, че ще бъде горд да свири на големия форум. 

Кабаков бе доста искрен и сподели, че той е най-големият си критик. Родният арбитър изживявал негативните писания по-лесно от семейството си. 

Българският съдия разкри, че Наско Узунов му е казал преди доста години, че е дърводелец като футболист, но може да стане добър футболен съдия. 
  

- Как се чувстваш след един особен наряд, свири в първенството на Саудитска Арабия в мач между Ал Фейха и Ал Раед?

- Шансът, който получихме е невероятен, чувстваме се горди, надяваме се нашата футболна федерация да запази традицията за кооперация с футболната федерация на Саудитска Арабия. Там манталитета на футболистите, нивото на футбола е доста по-различно. Горди сме, че получихме тази възможност, за да имаме допълнителен опит на друг континент.

- Как ти се стори като организация конкретно този мач?

- Всичко беше организирано на едно високо ниво. Единственото нещо, за което трябваше да мислим, беше това да свирим мача. Искам да отворя една скоба, че остана в сянка това нещо, но всъщност ние имахме две назначения. Първото назначение за мен беше като видео асистент-съдия на Дамир Скомина в двубоя между втория и третия в първенството на Саудитска Арабия, а това беше и моят дебют като ВАР съдия. Ръководихме срещата на следващия ден в Ал Мажма.

 - Успях да видя видео от мача, имаше доста сериозна посещаемост, от около 4000 души, което спрямо нашето първенство е доста по-различно. Как беше атмосферата?

- Атмосферата беше доста различна. Стадионът беше китен, малък, с капацитет 5000 зрители, имаше около 4000 души по трибуните, феновете на двата отбора бяха в една и съща трибуна, атмосферата беше чудесна.

- Доста звучно начало на 2020 година за теб, сега ти предстои още един международен наряд, по покана в Гърция?

- Аз и моят екип, Марто Маргаритов и Дидо Вълков сме изключително щастливи от тази покана. Към момента очакваме допълнително уточнение за самия наряд, вероятно това ще стане следващата седмица.

- Сега ще имате възможност да си починете малко повече, тъй като двубоят, който трябваше да ръководите между Арда и Лудогорец, беше отложен.

- Да, сами виждате какви са мерките за сигурност в цяла Европа, особено в Италия. Смятам, че това е нещо разумно. В края на краищата здравето на футболистите и всички участници в срещата е на първо място.

Мартин Маргаритов и Георги Кабаков

- Само преди седмица всъщност вие бяхте в Италия в Рим на двубой между Рома и Гент, имаше ли тогава там такива нагласи?

- Честно да ви кажа, в нито един момент от престоя в Рим преди, по време и след срещата не сме усетили някаква истерия относно коронавирус, беше спокойно, добра посещаемост на стадиона и никакви притеснения.

- Ти си може би един от първите български съдии, които свирят в Европа в две поредни години и през пролетта?

- Искам да отворя една голяма скоба, важно е да подчертаем, че свирим като екип. Тоест, ние сме един отбор, един съдия без своя екип не може да кажем, че той може да постигне много. Изключително съм щастлив с моя екип, колегите ми Марти Маргаритов, Диди Вълков, както и всички колеги, които са идвали с мен - Станислав Тодоров, Никола Попов, Ивайло Стоянов, Ники Йорданов.

Тоест, за да достигнем ние това ниво сме изминали един дълъг път, в който съответно сме се трудили, сме работили и сме влагали изключително много. Хората виждат това, което ние вършим на терена. Зад съдията има един изключително стриктен и професионален начин на живот. Подготовката преди всеки един мач, това са изключителни компоненти - физическата подготовка, психическата подготовка.

- Не бях планирал да те питам, но има ли някакъв предрасъдък към българските съдии в Европа?

- Искам да отбележа пред вас, че реномето на българското съдийство в Европа, в Саудитска Арабия, а и във ФИФА, защото ние бяхме на Световно първенство миналата година в Бразилия, е високо. Българското съдийство се слави с позитивно реноме.

Георги Кабаков

- Което е обещаващо и ти и твоят екип може да издърпате и други родни рефери, но то си зависи изцяло от тях?

- На това се надяваме всички, ние представяме България и БФС. В чужбина на нас ни казват българите, хората, които идват от България, и след това Георги Кабаков, Маргаритов, Вълков и така нататък. Ние се гордеем, че представяме по един добър начин БФС.

- Годината за теб и твоя екип започна с голямото дерби на българския футбол между Левски и ЦСКА. Той стана и най-посетения мач за 21-ви век между тези два отбора, може би и за теб е било радостно да свириш в такава обстановка?

- Абсолютно, за всеки един съдия е чест и гордост да има възможността да свири пред такава атмосфера дербито на България. Беше изключителна чест.

- Как приемаш ти в личен план критики след подобни мачове, тъй като знаем, че дори да си направил дори една грешка после те гонят?

- Най-големият критик след мачове съм си самият аз. Няма мач, който да е минал и който да не съм го анализирал изключително внимателно до най-дребния детайл. Когато след мач видя грешка, чувството е много неприятно. Но, в края на краищата всички тези грешки са помогнали за моето развитие, а и за развитието на всеки един футболен съдия. Аз ги приемам по-спокойно нещата, по-болезнено е това как приемат нещата семейството и близките, което искам да споделя пред вас.

Не е никак лесно, когато ги виждам притеснени заради това, което пишат в медиите, или социалните мрежи. Вярвам, че във времето, те ще бъдат и по-спокойни. Това са нормални неща, които се случват във всяка една държава. Ние знаем, че грешим, а когато грешим и грешката е явна, ние сме готови да си понесем последствията.

- Имало ли е моменти, в които си се чудил да не се откажеш?

- Съдийската кариера на всеки един футболен съдия е минала и през негативни емоции. Няма да скрия от вас, че е имало няколко пъти, в които съм искал да оставя сака встрани в стаята и повече да не го пипна. Именно такива периоди, в живота и в спортните моменти на всеки един човек, го правят по-силен.

- Как се запали по съдийството?

- Историята ми е такава, че аз бях на 15 години и когато моят дядо, който е бивш футболен съдия Георги Кабаков, на него съм кръстен, има 35 мача в топ дивизията на България. Той е жив и здрав, 1935 година е роден, той ме помоли да запиша съдийския курс. Нормално като футболист не обичах съдиите, година по-късно вече в събота играех на терена, а в неделя имах възможностт да бъда съдия на деца и на юноши. Две години след това спрях с футбола и се отдадох изцяло на съдийството. Мисля, че това е бил добър, преломен момент в моя живот.

- Със сигурност би могъл да послужиш и като вдъхновение на млади хора, не е задължително преди това да са били футболисти да поемат по този професионален път, защото той е професионален?

- Така е, знаете ли може и клиширано да звучи, но аз изключително много вярвам в това, че ако един човек си поставя цели, дори да са големи, има мечти и дава всичко от себе си независимо от ударите вярвам, че той би успял. Точно това ме е водило и в живота. Старал съм се да дам всичко от себе си, което зависи от мен, за да знам, че дори да не постигна нещо, един ден като се върна и се обърна назад във времето, да кажа, аз направих всичко, което е зависело от мен.

- Един сериозен фактор, който сега е в помощ не само на вас съдиите, но и на футбола като цяло е системата за видео-повторение (ВАР). Какво е твоето лично мнение, ти вече я използва, анализ, поглед и мнение?

- Към момента имаме вече 10 изсвирени срещи със системата. Това, което искам да споделя пред вас е, че това е едно допълнително средство, което може да спаси кариерата на даден съдия. Виждаме мачове с невъзможни ситуации, които главният съдия може да реши по най-добрия начин на терена. Точно това допълнително средство, или както обичаме да казваме застраховка помага на главния съдия грешката да не е толкова фатална. Личното ми мнение е много позитивно, сами виждаме каква е тенденцията в Европа, голяма част от големите първенства в Европа използват ВАР.

- Значи излишен остава въпроса дали и в България е необходимо?

- По това, което следя в медиите, виждам, че ние правим крачки към въвеждането на системата. Виждаме, че футболният съюз одобрява използването на системата и личното ми мнение е, че тази система би помогнала много на българското футболно съдийство, но и на футбола като цяло. Защото всички футболни първенства са ориентирани да използват тази система.

- През 2018 година на Световното дебютира ВАР в световен план като тогава според мен отзивите бяха предимно позитивни. През този сезон обаче най-вече в английското първенство, може би имаше и в Испания такива реакции, доста негативизъм се наблюдава. Според теб защо футболните фенове се дразнят толкова много?

- Тук въпросът е малко деликатен, но от гледна точка на това, какво е разбирането на футболните фенове, аз вярвам, че ако футболните фенове са запознати със самия ВАР протокол, с това какво се очаква от видео асистент съдията те биха реагирали по по-различен начин.

- Ти изпрати много силна 2019 година като беше част и от Европейското първенство до 21 години, където свири на полуфинал, но 2020 година стартира още по-силно за теб. Да очакваме ли Георги Кабаков на Европейско първенство?

- Много хубав въпрос, но аз бих отговорил по следния начин, това е една хипотеза с вероятностен характер и само времето би показало. Бих се радвал, но времето ще покаже и ще видим.

- А от кого зависи или от какво?

- Зависи от много фактори естествено. Основно от нас зависи да сме постоянни в нашето представяне, което считам, че сме го направили. Вече към края на месец март ще има изготвени списъци със съдиите, които ще участват на Европейското първенство, и ще видим дали ние ще бъдем в тях.

- Живот и здраве дано бъде така, ти може да имаш шанса за първи път 20 години по-късно след един друг легендарен пловдивчанин съдия Атанас Узунов да бъдеш част от Европейското първенство, получавал ли си някакви съвети от него?

- Истината е, че когато бях на 16 години на един мач на юноши старша възраст на Работническия стадион в град Пловдив, бившият център на ФК Спартак аз ръководих една футболна среща между юноши старша възраст между Марица и Спартак. На тази футболна среща наблюдател ми беше Атанас Узунов. След мача думите му бяха буквално "Ти си дърводелец, футболист от теб няма да стане, но може да се получи добър съдия от теб". 

След което последва разговор между него и баща ми, искам да отбележа, че баща ми по никакъв начин не се е опитвал да повлияе на това дали да бъда футболист или съдия. Просто си поговорихме като мъже, доколкото може да се каже, че един 16-годишен юноша може да бъде мъж. Буквално година по-късно аз прекратих футболната си кариера и се отдадох изцяло на съдийството. Тоест може да се каже, че той е един от хората, който ме е подтикнал към съдийството.