Изпълнителният директор на Ботев Пловдив Герман Чистяков заяви, че липсата на капитана Тодор Неделев се отразява във всеки мач на отбора от началото на сезона, а големият проблем на "канарчетата" е постоянното отсъствие на редица ключови футболисти заради травми.

Чистяков даде интервю пред клубния сайт на "жълто-черните", в което коментира моментното състояние на тима, новите играчи, които в момента са на проби в "Коматево", както и строителството наКолежа. Руснакът разкри, че Ботев ще привлече двама футболисти от руския клуб Виста.

- Как се подготвя отбора по време на паузата заради мачовете на националните отбори?

- Паузата в шампионата заради международните мачове е много важна за нас. Загубата от Спартак Варна показа, че ни е необходима почивка, за да отдъхнем и презаредим. Треньорският щаб, безусловно, работи активно и върху подобряването на физическата подготовка на играчите, както и над изграждането на тактиката на играта като цяло. Според мен обаче главният ни проблем е психологията и от тази гледна точка кратката пауза беше толкова важна за нас. Контролата с Марица, която спечелихме с 7:0, не е особено показателна с оглед на резултата, но и такива срещи са важни за придобиването на увереност и самочувствие. Всички видяха колко пъти не ни провървя в последните мачове и колко голови възможности останаха нереализирани.

- Как бихте коментирали състоянието на контузените ви играчи? Липсата на дълга скамейка оказва ли влияние?

- Безусловно, постоянното отсъствие на редица играчи е проблем, който ни преследва от първия двубой в шампионата. Някои футболисти изобщо не са играли през този сезон, други се контузиха в хода на кампанията. Нашите рехабилитатори активно работят за възстановяването на контузените ни футболисти. От миналата седмица Тодор Неделев започна тренировки на терен и това е отлична новина за нас. Отсъствието му се отразяваше буквално във всеки мач, и то не само на игрището, но и в съблекалнята. Когато липсва именно лидерът, капитанът, един основополагащ играч, е винаги трудно. Няма как да не оценим каква е ролята на Тошко за Ботев. С нетърпение очакваме и завръщането в отбора на другите ни контузени играчи и се надяваме на скорошното им възстановяване - Атанас Чернев, Антонио Перера и Па Конате.

- В мача с Марица феновете видяха на игрището и ново лице - Абдулайе Траоре?

- Да, в този мач на терена излезе един млад футболист от Кот д'Ивоар – Абдулайе Траоре. Отдавна следим развитието му. Играл е за руския Виста (Геленджик) – един клуб, с който поддържаме добри партньорски отношения. Имаме възможност да каним при нас най-талантливите футболисти от този клуб. Траоре е интригуващ играч с голям потенциал като нападател. Той идва при нас като свободен агент. Веднага щом всички процедури с документите му бъдат уредени, ще обявим привличането му. Това е перспективен футболист, на когото предстои да расте и да трупа опит в сериозния футбол, в това число и с втория отбор. Освен Траоре, още един футболист на Виста в най-скоро време ще се присъедини към нас в Пловдив. В момента нашите юристи подготвят документите му. Веднага щом всичко бъде готово, ще го представим на нашия официален сайт.

Михаела Аройо
36 снимки

- В пресата се излезе информация, че още един футболист от Русия е пристигнал в Ботев?

- Миша Прокопиев – изключително талантлив млад футболист, минал през школата на руския Зенит Санкт Петербург. През тази година, той се представи отлично в мачовете за Купата на Русия, които за него бяха дебютни в професионалната кариера. Михаил идва на проби при нас. Треньорският щаб ще наблюдава представянето му и след това ще вземем решение за неговото бъдеще при нас. Миша е популярен в Русия благодарение на социалните мрежи, но в дадения случай не медийната страна на въпроса ни интересува. Ние гледаме на Михаил като на професионален футболист и неговото бъдеще в Ботев зависи изключително от това как ще се представи по време на тренировъчните занимания с отбора. А ако той успее да докаже потенциала си пред клуба и продължи кариерата си при нас, многобройната аудитория, която го следва, автоматично ще започне да следи и Ботев. Засега нямаме планове да работим с руския пазар, особено в настоящата ситуация, но нещата могат да се променят изключително бързо. И това, че там вече са чували за Ботев, може да се окаже много полезно за нас.

- Зимната пауза е съвсем скоро. Как се готви клубът за тренировъчните лагери?

- По отношение на подготвителните тренировки разглеждаме две възможности – Дубай и Доха. Скоро ще сме избрали точните дати и локации. Част от подготовката ще се проведе в Пловдив, а друга част – в чужбина. Точно в момента се работи по това.

- Каква е ситуацията със стадиона, как клубът се готви за завръщане на Колежа?

- Точно днес бях на стадиона. Старая се поне веднъж седмично да ходя там. Работата върви, макар че ми е трудно да оценя мащабите – все пак не съм строител. Много време отделяме на собствените си задачи, свързани с изграждането на "Колежа". Нашият виртуален стадион е готов и планираме по-нататъшните си действия: какви места за хранене да има и къде да са разположени, къде ще се намират музеят и магазинът, какви партньори да привлечем, за да работи стадионът постоянно, дори извън времето на мачовете, къде да бъдат ВИП-местата и ложите и колко да са на брой, къде да разположим детските стаи и семейния сектор. Стремим се да бъдем подготвени за всякакъв сценарий и всякаква степен на завършеност на "Колежа". Веднага щом получим лиценз за провеждане на футболни срещи от шампионата, сме длъжни просто да отворим вратите и да посрещнем в пълна готовност нашите верни фенове.

- Вчера клубът анонсира голям концерт, посветен на 110-ата си годишнина. Това ли е една от изненадите, за които в предишно интервю сте споменавали.

- Да, това е голямо събитие не само за клуба, но и за града. На мен самия ми е интересно какво са подготвили организаторите и продуцентите, но даже съчетанието на Ботев и Античния театър в едно изречение те кара да затаиш дъх. Ще се радвам да видя там всички и разбира се, очакваме всички наши фенове на следващия домакински мач срещу Славия.