Наказаните през есента съдии ще се подложат на изпит преди да бъдат върнати в групата на ръководещите за втората част на първенството. Реферите Георги Димитров, Владимир Вълков, Иво Андреев, Ивайло Стоянов и Димо Димов бяха извадени в началото на ноември миналата година със срок на наказанието до 31 март 2023.

Шест дни преди да изтече наказанието им Съдийската комисия реши да провери нивото им както на физическите тестове, така и на теоретично ниво. По всяка вероятност първите четирима ще се върнат в плана за назначения на efbet Лига още след паузата за националните отбори, докато Димо Димов ще бъде в списъка за Втора лига.

Съдийската комисия използва по най-добрия начин паузата, за да подобри работата със системата за видеоповторения (ВАР). Утре, на 26-и март, на базата на БФС в Бояна, ще се проведе практическо занимание с къси мачове между два юношески отбора със симулиране на инциденти. Ангажирани са момчетата от младшата възраст на Локомотив (София) и РМФ София.

Задачата е реферите да подобрят бързината на правилното решение в така наречените „сиви ситуации“. В тази практика ще бъдат включени млади и наблюдавани за промоция в efbet Лига съдии.

Днес и утре пък ще се проведе тренировката на ВАР-симулация с участието на елитните съдии от елита. Зад мониторите ще застанат съдии като Димитър Димитров, Владимир Вълков, Станислав Тодоров, Ивайло Стоянов, Валентин Железов, Георги Гинчев, Волен Чинков, Ивайло Ненков.

Цялото ръководство на Съдийската комисия е ангажирано, както и ръководителят на проекта ВАР за страната Петър Петров.