Бившият национал Иван Иванов гостува в актуално студио Дерби и разказа за някои важни и трудни моменти в кариерата си, а също така и посочи реални проблеми за футболни неуспехи в България. "Доволен съм от това как се разви кариерата ми. Всичко започна когато бях на 6 години, малко дете и гледах мачовете от Световното първенство в САЩ през 1994-а година. Тогава си казах и реших, че искам да бъда като нашите големи футболисти. Мечтаех, сънувах как вдигам купи. Но освен да мечтаеш, трябва и много труд.

Иванов може да се похвали със сравнително ранен дебют в националния отбор, а също така периоди в Русия, Партизан Белград, Базел, Панатинайкос, както и в България с екипите на Македонска слава, ЦСКА, Локомотив Пловдив и в момента в Етър Велико Търново.

"В един момент прецених, че пътят в кариерата ми нагоре е спрял и реших да доиграя на едно прилично ниво. След тежката контузия в Базел това ми стана ясно. В един момент имаше несигурност, дори и лека депресия. Имаше една година лутане, макар никога да не съм мислил за отказване. Но се срещнах с един човек, който ми отвори мирогледа. Каза ми: "Човек, можеш! Имаш качествата, само трябва да тренираш допълнително, да следваш режим на хранене. Дори вярвам, че мога отново да изляза в чужбина, макар не и на много високо ниво".

За ситуацията и лошите резултати в Етър бившият национал смята: "Лошите резултати в един момент, а и поредица от травми на важни играчи изкараха от равновесие отбора на Етър. И се наложи да играем доста от мачовете с една и съща 11-ка. Това изтощава, изморява. И като се натрупат лоши резултати, увереността се губи. С ЦСКА можехме да водим, но играхме добре до червения картон и след първия гол, рухнахме. С Левски- надиграхме ги в определени моменти, но след като пуснахме гол, вече ни натиснаха много." 

"За мен отбори като Етър, Дунав, в българския футбол в момента не се влагат големи средства. Един отбор от 5-о място надолу, 2-3 милиона лева е издръжката. Градове като В. Търново, Бургас ако не може да отдели от бюджетите си такава сума, не знам. Това за мене са нищожни средства на фона на това, което имат самите общини. Явно не ги интересува, не са заинтересовани. А уж всеки обича футбола", коментира Иванов.

Централният бранител беше попитан защо в българския футбол няма резултати, а има таланти при малките, докато при сърбите талантите се реализират в много по-голяма степен. "В Сърбия като инфраструктура не са по-добре от нас. При нас нишката някъде се губи на юношеско ниво, а там не се губи. За мен сърбите имат по-качествени треньори на 15-16-годишните таланти, доизграждат се играчите. И там заплатите не са по-големи, за да кажеш: Ето причината! При нас да речем се дават по 1000 лева на треньор, докато там по 500-1000 евро. Просто те обичат повече от нас футбола и се стараят така да си подобрят живота, да излязат от там, където са".