Разпространяващата се коронавирус инфекция блокира в последните дни цяла Европа. И съвсем естествено спортът и в частност българския футбол. Мачовете от efbet Лига бяха отложени до 13 април, при положение че България се справи с коварната зараза.  

От БФС взеха мерки и обявиха, че веднага се сформира работна група, която е натоварена със задача да изготви сгъстена програма за довършване на шампионата. Безспорно това е най-вярното решение. Дано не се налага, но въпреки всичко е важно да се разгледат вариантите какво е редно да се случи, ако извънредното положение в България се удължи и няма възможност сезонът да завърши.

LAP.bg
100 снимки

При сложната ситуация съществуват няколко варианта за точка на сезона, които са най-логични от морална и юридическа гледна точка.

При тази обстановка, най-нормалното нещо е да се вземе рашение да се доиграят още два кръга, за да може да приключи редовният сезон, или пък още сега да се сложи точка на шампионата. Първият изглежда по-удачен. Класическата схема на шампионата от дълги години ще бъде завършена, тъй като ще са се изиграли 26 кръга.  

Какво прави впечатление? И при двата варианта Лудогорец ще е шампион, тъй като води на върха с голяма разлика. "Орлите" имат преднина от девет точки пред втория в класирането и мач по-малко. Няма никакъв спор, че Лудогорец ще стане абсолютно заслужено шампион. Разградчани показаха, че са най-добрият отбор в България с битките в efbet Лига и със силните мачове на европейската сцена, където прескочиха групите на Лига Европа.

При положение че в този момент настъпи краят на първенството, участници в Лига Европа ще бъдат Локомотив Пловдив, Левски и ЦСКА. Ако пък се изиграят още два кръга, все пак може да настъпят някакви размествания, тъй като Славия има шанс за попадане в четворката. 

Същото се отнася и ако продължи надпреварата за Купата на България, тъй като Ботев Пловдив е на 1/2-финал и може да спечели квота за Европа.

Кирил Бекяров/Lap.bg
30 снимки



Едно нещо обаче е ясно - няма как да се стигне до нулев сезон. И ако има хора, които прокарват тази нелепа идея, това означава, че работят против българския футбол. Въпреки че такава възможност не би трябвало да същестува, нека отделим малко време, за да може да запознаем футболната общественост с евентуалните тежки последствия, които може да се окажат пагубни за родните отбори.

Накратко казано - нулев сезон би означавало, че нито един български отбор няма да играе през следващата кампания в Европа.

Това ще доведе до огромни финансови загуби за българските клубове, които и без това не се намират в цветущо състояние. Да вземем Левски, който се бори за спечелвенето на всеки лев, за да може да оцелее. Представяте ли си при това положение някой да ги лиши от постъпленията от Европа? 

Представяте ли си при таза подкрепа от феновете какви средства ще постъпят в касата на "Герена" от турнирите, продажбата на билети и фенартикули, ако Левски прескочи 2-3 кръга? Поне 2-3 милиона лева.  

Да не говорим, че при нулев сезон има реална опасност българските клубове да не си получат част от парите от ТВ права.

Не са за пренебрегване и евентуалните негативни последствия и действия на спонсори и рекламодатели, при положение че нямаме участници в европейските турнири. 

Както и възможността да се връщат пари на феновете, закупили абонаментни карти.

Световната практика сочи, че нулев сезон изискват клубовете, които до този момент са се провалили и това е идеален вариант да се оправдаят. При положение че 2/3 от целия сезон е протекъл, няма никакви основания да се стигне до анулиране на първенството. 

Такъв сценарий не би трябвало да съществува...

Неслучайно в европейските първенства се чертаят планове, при възможност сезонът да продължи, или да се определи класиране при сегашната ситуация.