Старши треньорът на Черно море, Илиан Илиев, даде интервю за предаването „Домът на футбола“ по DIEMA SPORT. В него той заяви как се справят футболистите по време на пандемията, в кои фази на играта трябва тимът да се подобрява, говори за интереса към младите футболисти на отбора и затова, че трябва да им се дава път.

Той също така коментира и темата, че старши треньорът на Берое Димитър Димитров е знаел кой ще бъде определен за съдия преди сблъсъка с "моряците" и затова по какъв начин трябва да завърши първенството, ако изобщо се доиграе.   


„Здравейте, не е лесно, забраниха ни да се разхождаме и по плажа. Малко е тегаво, трябва да сe съобразяваме. Дано тези мерки да спомогнат, за да паднат забраните“.

„Ние до преди десетина дни поддържахме контакти, правихме тренировки. В момента спряхме. Спряхме, до 27, 28 всеки сам тренира, ако е нужно. Ако няма лятна почивка, без грам свободно време, тъй като дори и чрез Скайп да получаваш нареждания е много тягостно и ги оставихме, две, три седмици сами да починат. За чужденците е доста трудно, наистина двама човека си тръгнаха. Трябва да се приберат до 20-и, за да започнат да започнат да тренират, ако ни позволят“.

„Нямаше как да се продължи първенството. Няма какво да се оплакваме. Приемаме нещата. Очакваме да се доиграят кръговете, които остават, за да наваксаме пропуснатите като точи и спортна форма“.

„Нашето постоянство ни липсва в резултатите и по-скоро в завършващата фаза. Мисля, че ние сме отбора с най-много равенства, въпреки че сме имали преимущество. Така е станало, получило се е хикс, но игрово сме били по-добри. Във всеки един аспект имаме да подобряваме. Разликата спрямо миналия сезон е, че имаме повече постоянно и по-добри резултати. Така че трябва да имаме постоянство в завършващата фаза и така ще идват победите, а с тях и самочувствие“.

„В този момент въобще не сме мислили кое по-добре за нас, трябва да се върнем към нормалния начин на живот. Неизвестността кога ще се върнем е тягостна, когато разрешат да се играе, да тренираме, тогава ще преценяваме най-доброто за нас. Като познавам ръководстовото, нашите цели никой няма да си прави сметки - седмо място, баражи. Искаме да сме в шестицата. Ако се изиграе пълният формат защо не да настигнем четвъртото място. Ако прибавим точките, които сме изпуснали в тези четири мача, щяхме да сме на шест точки от ЦСКА. За нас е важно в момента да се върнем към нормалния начин на живот и тренировки. Има по-важни неща от футбола в момента“.

„Аз не искам да влизам в полемики за това кой е бил определен за съдия. Трябва да подобряваме нещата в отбора. Има вариант в някои срещи да сме ощетени, да са ни наказани играчи заради картони. Ако не бяхме допуснали обаче две грешки срещу Левски- щяхме да победим . Трябва да се гледаме нас. Нямам желание да чета електронните медии. Браво на Херо, ако е знаел. Ако не се класираме в шестицата няма да са виновни съдиите, а ние, защото изпуснахме много точки“.

„Специално на нас сможе да има мачове, в които са ни попречили да победим. Не е тайна, че някои от отборите имат комфорт със съдиите. Нее реално в този момент да се връщаме към тези теми и да коментираме. Представям си, ако бяхме загуби в Стара Загора какви конспирации щеше да има. Има моменти, които може да се подобри съдийството, терените и ние самите. Някои са облагодетелствани, други не. Акцентът е да играем футбол“.

„Искаме да надграждаме винаги. В завършващата фаза имаме пропуски, въпреки че създаваме ситуации. Спомням си, че има един мач, в който имахме 30 удар, но свършихме 1:1. И в двете фази на играта трябва да се подобрим. Използваме да вкарваме млади хора. Освен един, два отбора, които могат да си позволят по-скъпи играчи, чак толкова голяма разлика няма в останалите футболисти. Добре е за клуба да функционира детско-юношеската школа. Ако имаш 12 чужденци, образно казано, а нито един от школата е обезсърчение за даден футболист. При нас, например, имаме Марти (Мартин Минчев), Виктор (Попов) и много други. Това са важни неща, тъй като футболът е социална политика и не е самоцел на треньора да влезе в четворката, в шестицата, в евротурнирите. Може да се разчита на младите.

„Те (Мартин Минчев и Виктор Попов) искат да играят при нас. Пазарът е такъв, че е по-добре да заиграят в чужбина. На този път за тях е важно всеки ден, когато ни позволят, да се върнат към нормалната си форма. Ние сме по средата - нито без много чужденци, нито със. В Славия играят само с български футболисти, поздравявам ги, но това не и хубаво. Имаме прекрасни момчета. До вчера са играли при младежите, а сега – като равни срещу ЦСКА, Левски, Лудогорец“.

„За един ден се разбрахме с ръководството да си намалим заплатите. Нашите заплати не са най-важното за обсъждане“.

„Не мога да кажа какво ще се случи. Не е лесно да се осигурява бюджет, заплати. Не сме спрели хора, които да се развиват в по-силни първенства. Ако има нещо ще го коментираме, когато трябва. Всички са футболисти на Черно море и искат да играят футбол“.

„Да се върнем да тренираме, да играем. В момента няма как да го коментираме. Добре е да се завърши първенството, както трябва, но ако няма време, ще се правят компромиси. Ние ще се съгласим на какъвто и да е вариант, само и само да играем“, завърши Илиев.