Старши треньорът на Черно море – Илиан Илиев, даде обширно интервю за предаването „Домът на футбола“ по DIEMA SPORT, в което говори за състоянието на отбора преди сблъсъка с шампиона Лудогорец тази неделя.

Опитният специалист говори още и за амбициите на „моряците“ да гонят участие в Европа и изрази надеждата си Лудогорец и Левски да продължат участието си в евротурнирите.

start-photo.bg
92 снимки


„Подготовката върви нормално, както преди всеки мач. Като говорим за мен, говорим за екип с Петьо Костадинов вече 10 години и трябва да се отдава заслуженото на хората, които помагат. Естествено, и най-важните хора – футболистите“.

„Като следващ мач е труден, още повече играем с Лудогорец. Стават добри мачове. Последните 4 мача Лудогорец играха по-добре, когато бяхме у дома, а ние се представихме доста по-добре като гости. Надявам се да се промени и да подобряваме играта си в дефанзивен, тъй като Лудогорец има достатъчно качества, талант и обиграност, за да ни създадат трудности, ако не сме на максимално мобилизирани в дефанзивен план“.

„Със сигурност не се заблуждаваме, че след петия кръг като си първи и сме свършили някаква работа. Да, добре е за самочувствието, но има доста неща да подобряваме. Има доста отбори, които показват добри игри и сме в такава ситуация, че леко залитане към това, че сме направили нещо повече, отколкото е нормалното за отбора, е трудно. Последните две години бяхме близко до тройката. Допуснахме някои резултати, които повлияха да не сме там и други неща повлияха, но важното е, че тази година имаме желанието да се борим за тези места. Добър старт е като точки. След мача с Етър казах, че с немного добра игра успяхме да обърнем мача, което е атестат за един добър процент успеваемост за отбора. Но трябва да сме по-постоянни в по-голямата част от мачовете, особено в такъв какъвто ни предстои в неделя срещу Лудогорец. Много пъти сме се надигравали, ставали са страхотни мачове и повечето пъти сме били на губещата страна. Трудно е да преосмислим начина си на игра, особено, когато знаем, че ще дойдат хората и очакват да стане добър мач. Но след мача с Лудогорец играем с ЦСКА, после Ботев Враца. Една последователност от мачове, които трябва да изиграем умно“.

startphoto.bg
19 снимки

„Повтаряме се постоянно, че в този момент не търсим нищо, с изключение, ако продадем някой наш футболист до края на трансферния прозорец. Естествено, че ще трябва да вземе някого на негово място. Нямахме идея и да търсим футболисти, с оглед на това, че имаме 22-23-а полеви футболисти“.

„На всеки треньор трябва време. Ние сме доста тук с щаба. Естествено, че сме имали и спадове, и върхове. В тези моменти сме били подкрепени винаги от ръководството, от публиката, говоря в недобри моменти, които в последните години не са били много, защото държим едно ниво и всички отбори се съобразяват с нас. Винаги ни е оставало малко за това трето или четвърто място, което може да ни вкара в евротурнирите. Бях близо пет години и в Берое, така че не съм от треньорите, които не обичат много разделите. Но знаем, че в България не зависи много от желанието на треньорите. Срещнахме добра обстановка, израснал съм в клуба, може би и това помогна много за подкрепата на хората в трудните моменти, както и оценката за това, което сме направили, тъй като в годините направихме доста изходящи трансфери, което не е било практика в Черно море. Мисля, че и това повлия и нещото, което отчитам като най-важното за нас като треньорски щаб, че доста от школата са в първия отбор. Да, не всички играят, но ние трябва да намерим баланса между това да вкарваме млади хора и да държиш някакво ниво – игрово и точково. Както и да си приказваме и да се „лъжем“, трудно може да стане само с млади момчета от школата, предвид това, че трябва опит, който имаме в отбора. Има стабилна съблекалня, в която всеки си знае мястото и това улеснява много нашата работа“.

start-photo.bg
98 снимки

„И аз съм бил „жертва“ на такива решения, така че не мога да коментирам. Всяко ръководство си знае, но съм казал хиляди пъти, че в един отбор цялата спортно-техническа част е в треньора и го знаят футболистите, работата на треньора е много по-лесна. На други места, където съм и бил, когато футболистите знаят, че на 100 процента нещата зависят от треньора, тогава треньорът олеква. Това е по-важно от това колко години си там. Ти може да си три години „кукла на конци“ и тогава със сигурност ще е трудно да спечелиш доверието на футболисти и всичко, което следва оттам. При нас ръководството са ни дали картбланш за спортно-техническата част и футболистите знаят, че сме хора, които взимаме решенията и тяхното бъдеще зависи от нас и обратното“.

„Един път се опарих вече. Предният ми отговор на въпроса казва много. Всичко може да се случи. През годините имах предложения от един-два отбора от чужбина, в които не си заслужаваше. Не сме го обсъждали даже с ръководството. Ние сме стигнали до съгласие с тях, че, ако има наистина нещо, което си заслужава в чужбина, може да си тръгна. Ако съм свободен, естествено ще помисля във всяко едно отношение. Не че ме търсят много навънка, но приоритет е за там. Аз се чувствам много добре тук. Имаме синхрон с щаба, с помощния персонал, с феновете. У дома съм си и както се казва - докато съм нужен на отбора, съм си тук. Когато кажат, че предприемат нова стъпка, тогава вече може да говорим за някакви цели, отбори и т.н“, заяви Илиев на въпрос дали застанал начело на някой от грандовете като Лудогорец, Левски и ЦСКА.

startphoto.bg
32 снимки

„Много пъти съм го казвал, че беше много тежък период. Боен натиск във всяка една тренировка и един мач. Мислех, че ще е по-трудно за Илиан, но той много добре се вписа в колектива и изключително много му помогнаха съотборниците. За наша радост излезе в чужбина и върви по своя път“.

„Естествено, че следя. Не го казвам с лицемерие и куртоазия. Наистина искаме нашите да продължат в Европа. Съжаляваме за ЦСКА и ЦСКА 1948, тъй като всичко се слага под общ знаменател в българския футбол. Колкото повече отбори имаме толкова по-напред продължават, е добре за българския футбол. Надяваме се и двата отбора да продължат. Знаем, че в следващите мачове ще имат по-трудни съперници, но във футбола всичко е възможно“.

Startphoto.bg
39 снимки

„Виждате, че доста афишират амбиции за по-предни места. Това е добре като конкуренция и като качество. Надяваме се всичко да се решава на терена. Искахме го и предните две години, бяхме много близо. Мисля, че с тези пет мача в шестицата трудно може да се промени генерално класирането. Като изхождаш от примерно четвърто, пето или шесто място, ти имаш две домакинства и три гостувания със силни отбори. Така че трябва да държим ниво в редовния сезон, за да сме близо до тези места и, ако влезем в шестицата, да гоним класиране в европейските турнири“, заяви Илиев.

подкрепя българския спорт