Левски осъществи поредния си трансферен удар във вчерашния ден. „Сините” придобиха правата на панамския защитник Хосе Кордоба. 20-годишният футболист прави фурор в efbet Лига от началото на сезона. Мнозина недоумяваха защо Станимир Стоилов взима играч от втородивизионния Етър, който дори не е титуляр в отбора си. Мъри обаче за пореден път доказа, че усетът му не го е излъгал и е открил още един нешлифован диамант.

Към днешна дата Хосе Кордоба е ако не най-добрият, то сред най-добрите централни защитници в родното първенство. Израстването му е впечатляващо. Зад това обаче се крие много труд през последните месеци, както на Мъри и Цанко Цветанов, така и на самия футболист.

Панамецът много бързо разбра, че птичето е кацнало на рамото му и изглежда твърдо решен да не го изпусне. Малцината, които сме на почти всяка тренировка на отбора, виждаме огромното старание, което защитникът полага по време на заниманията. Хосе помни всичко, което неговите треньори му казват и изискват, а след това успешно го прилага на терена. Без значение дали вали проливен дъжд или температурите са минусови, бранителят сам държи Стоилов и Цветанов да продължат да работят индивидуално с него. След всяка тренировка.

Антон Узунов
100 снимки

Едва на 20 години Хосе Кордоба има един единствен приоритет в своя живот – футболът. Защитникът явно си е дал достатъчно добра сметка, че само по този начин може да подреди живота си и следва неотлъчно тази своя цел. През миналия месец той дебютира за своята родина в световна квалификация срещу Канада. Панама спечели с 1:0, а откритието на Мъри беше сред най-добрите за своя отбор. Местните медии бяха очаровани от представянето му. Впрочем той бе звезда в родината си още преди да бъде повикан от селекционера Томас Кристиансен. Когато пристигна в Панама Сити няколко местни издания го чакаха на летището, търсеха го за интервюта. Цялото това внимание обаче по никакъв начин не повлия на футболиста, не полетя в облаците, както се случва с мнозина млади български играчи. Той остана все така здраво стъпил на земята в преследването на целите, които си е поставил.

Спокойствието и увереността, с която играе, превръщат Кордоба и в един от лидерите на Левски. Не са малко случаите, в които може да видите не Николай Михайлов или Георги Миланов да дават указания и да насърчават съотборниците, а това да го прави Хосе.

Антон Узунов
72 снимки

Уважението, което бранителят демонстрира към България също заслужава адмирации. Той е в страната ни от малко повече от годината, но вече опитва да говори на родния ни език и е най-старателен по време на уроците по български , които чужденците на „Герена” са задължени да взимат.

„Кордоба положи доста усилия в първите месеци, когато дойде. Има още къде да работи. Пред него има светло бъдеще, ако продължи да тренира и играе по този начин. Надявам се и клубът да спечели от неговото привличане. Казах вече, че привличаме футболисти с по-лесно решими проблеми”, заяви Станимир Стоилов на въпрос на Gong.bg за панамеца.

Развитието на Хосе Кордоба в последните месеци трябва да бъде пример за почти всеки български футболист. Само на 20 години той дойде у нас от другия край на света и само за няколко месеца успя да се превърне от резерва в Етър в звезда в Левски. Може би попадна при точния човек на точното място, но Станимир Стоилов е доказал, че не дава никому нищо даром. Всеки трябва да си заслужи мястото в отбора. С много воля и характер Хосе Кордоба прави именно това. Панамецът попада в заглавията на медиите у нас с изявите си на терена, докато други родни футболисти на „сините”, а и не само, с това, че воайорстват в социалните мрежи например... 

Gulliver/GettyImages
15 снимки