Наставникът на Берое говори ексклузивно за предаването по DIEMA SPORT – „Домът на футбола”, и коментира редица теми. Треньорът на старозагорския клуб акцентира за подобрението в отбора му и как точно новите попълнения са спомогнали на Берое да заиграе по-добре. Херо също така обаче потвърди, че отборът му може да играе още по-добре и най-важното – да бъде постоянен.

Опитният спец коментира и националния отбор, както и младежкия такъв, а също така сподели вижданията си за евротурнирите, в частност за българските отбори.

lap.bg
12 снимки

„Пропуснатият шанс срещу Ботев Пловдив – адски много съжаляваме за него. Действително се опитваме да се съобразяваме с качеството на съперниците. Опитваме се максимално да го затрудним. Виждате, че използваме различни схеми, според това как ще пасне най-добре на нашия отбор срещу съперника. Вкарахме повече агресия в нашия отбор и донякъде се получават нещата. 30-те минути през второто полувреме с Ботев ме кара да си мисля, че ни липсва постоянството. Това е фактор, който трябва да гледаме за в бъдеще”, започна Херо.

„Аз съм привърженик, ако имам нужния потенциал и нападатели в атака, да играем този футбол. След напускането на Камбуров останахме с един нападател. С пристигането на Кукула ще имам възможност да правя промени в тактически план, след като имам и Фал. Играхме немалко срещи миналия сезон с двама нападатели. Обикновено нашите крайни защитници държим да са активни през целия мач. Неслучайно външните ни халфове имат задачата, особено в изграждането на атаките ни, да бъдат прибрани навътре, за да позволяват на крайните защитници да имат максимална ширина с включване от задна линия. Опитваме се да го правим това, но не винаги се получава. Играта ни се нрави на голяма част от нашите фенове. Имах срещи в града и хората са радостни от нашата игра. Някои дори твърдят, че отборът играе по-силно от шампионския отбор през 1986-а година”, призна Димитров.

5 снимки

„Може би моделът срещу Ботев Враца (6:0) искам да виждам често. Ако поддържаме това ниво в този мач, тази агресия, скорост, транзицията, аз ще бъда максимално щастлив. Имаме качествата, но ни трябва постоянството. Физически отборът е подготвен перфектно. За да не бъда голословен, когато направихме функционалните изследвания, виждайки резултатите от тях, докторът е казал, че не си спомня толкова подготвен отбор, колкото е Берое. Съставът има сили и възможности да играе силно през всички 90 минути. Това, което очаквахме, че най-тежката контузия е на Ради Апостолов. От лошото има и малко добро, че предната кръстна връзка не е скъсана, а страничната и части от задна кръстна, но това е малко по-добрият вариант. Надяваме се бързо да се възстанови. При Лебон е мускулна травма. Той не е тренирал и играл от февруари и натоварванията при нас им повлияха. Надявам се бързо да се оправи, защото той е силен в играта един на един и ще ни даде опции за нашия отбор в ударната мощ. Перниш имаше проблеми с дисковата херния. Той ходи в Павел Баня на процедури. Сега започна да тренира, но кога ще бъде готов, не мога да кажа – зависи от него”.

20 снимки

„Определено тези футболисти, които взехме зимата, вече са водещи футболисти. Привличането на Кукула и Еривалдо също ще пасне добре на отбора ни и ще увеличим качеството на нашите игри. Лично аз съм доволен от селекцията, която направихме. Знаете, че Берое има политика от много години да се взимат само свободни футболисти, без трансфери. Те трябва да отговарят на заплатите, които са пъти по-малко от водещите отбори у нас. Мисля, че тези футболисти ще покажат много качествени игри. Почнахме февруари с тях, след това дойде коронавируса и прекъснахме три месеца. Сега от три тренираме. Не е лесно да се намерят свободни агенти, които да са млади, с качества и да бъдат параметри, които да отговарят на нашите – чисто финансово. Действително свършихме сериозна работа и сега е моментът те да докажат, че изборът, който сме направили, е точен. Те го загатнаха, но вярвам, че могат още повече”.

„Истина е, че гледаме много видеа. Гледаме цели мачове, за да имаме цялостна представа върху даден играч. Често се получава така, че играчи, които сме харесали, имат високи финансови изисквания и не сме свършили работата. Така че после отиваме към втори, трети и четвърти вариант и работата е трудна. Мисля, че на този етап сме приключили. Жалко, че Туба не остана при нас и тогава щяхме да изглеждаме в по-добър вариант. Имахме разговори с него. Той обеща няколкократно, че много му е харесало в града и е доволен с работата ни. Призна, че след като си разреши проблемите в Брюж, ще дойде при нас, но наскоро подписа с един холандски отбор и не стана така”, каза още Херо.

 За националния отбор:

„Ние говорим за моментно състояние, което не можем да го гадаем. Трябва да минат една-две срещи от тези, които идват, за да си видим нивото. Тогава бих си позволил да коментирам, но сега ми е трудно, тъй като не съм наясно с избора на играчите, схемата и начинът на игра. Смятам, че съперниците ни са преодолими в баражите. Имаме предимството, че сме домакини. Трябва да играем на върха на своите възможности, за да търсим реално успеха, защото колкото и да са преодолим, ако ние не играем на максимума си, ще ни е трудно да преодолеем съперниците. За голямо съжаление истината е, че не сме много силен отбор. Трябва да намерим баланс в играта си. Сега е лесно да се коментират неща на теория, а на практика са различни. Ясно е, че нашият потенциал не е това, който всеки треньор и фен иска. Трябва да изстискаме максимума от качествата на всеки играчи и да се класираме на такъв форум. Ще ни бъде трудно, защото сега сме на такова ниво, че не можем да подценим нито един противник. Трябва да опитаме да играем много силно, за да разчитаме на успех.

21 снимки

За „новата генерация”:

„Смятам, че идва едно нелошо поколение. Тези момчета, които са при младежите. Футболисти като Филип Кръстев, Антов вярвам, че може да са основни футболисти в първия отбор. Идва поколение, което трябва да го съхраним и развием, защото бъдещето е пред тях. Те имат качества, но тук е въпросът дали ще могат да развият потенциала си. Зависи от характера им дали ще успеят, както и средата, в която работи. Моето пожелание е тези футболисти да излязат в чужбина и да работят в други условия. Тези, които остават тук, трябва да са максимално взискателни към себе си, защото ако искат да са сериозна роля във футбола, трябва да мислят за играта денонощно”.

За евротурнирите:

„Съжалявах много, че намалиха мачовете, защото ако беше в пълния формат, смятам, че имахме своите шансове. Така е станало, така се е получило. Мисля, че можехме да се представим достойно в европейските турнири. Като жребий ЦСКА постигна много удобен такъв. Като игра, качество, мисля, че има още много какво да се желае. Самият факт, че печелят мачовете в последните минути. Коментира се характер, но има голяма доза късмет, шанс. Като съдържание и качество ЦСКА може още повече и трябва да се опитат да надградят. Тогава възможността да направят рейд в турнирите. Не трябва да се притесняват от БАТЕ Борисов, защото те не са този отбор, който беше последните години и ЦСКА има реални шансове да продължи напред.

В един мач всичко може да стане. Разликата между Тотнъм и Локомотив Пловдив е голяма. Не знам с каква нагласа ще подходят играчите на Тотнъм. Ако подходят сериозно, нямам съмнение кой ще бъде победителят. Ако ги подценят, може Локо да отстрани англичаните и аз ще бъда много щастлив. Почти невъзможно е, но винаги има шанс. Съжалявам, че Берое не играе с Тотнъм, но това са фактите сега.