Хебър Пазарджик е в затруднено финансово положение, но няма напуснали футболисти, заяви председателят на Управителния съвет Елизар Спасов на пресконференция, на която участие взе и административният директор на клуба Борис Димитров.

Спасов отчете, че са събрани около 100 000 лева по време на дарителската кампания в подкрепа на клуба, проведена през месец декември 2023 година. С тези средства са изплатени ключовите задължения, в това число заплати на футболистите, лечението и възстановяването на трима контузени играчи. Основният проблем , по думите на Елизар Спасов, е недостатъчното финансиране, включително и за детско-юношеската школа, за която от миналата година общината предоставя 20 хиляди лева месечно. В школата спортуват 320 деца, водени от 18 треньора. Очакванията на Спасов са до края на месец март да се възстанови нормалният режим на плащане.

„До момента нямаме футболист, който да е поискал предсрочно прекратяване на договора си. Всички са наясно колко е трудно положението, но всички играчи са на тренировка“, заяви председателя на Управителния съвет на Хебър.

По отношение на Любослав Пенев Спасов посочи, че на този етап Пенев и щабът му остават в клуба. Решението за бъдещето е изцяло негово, подчерта Спасов. По думите му Хебър ще се опита да задържи постигнатите стандарти, но неминуемо ще се наложи реорганизация.

ПФК Хебър
3 снимки

Административният директор на футболния клуб Борис Димитров посочи, че миналата година целта е била оставане в Първа лига, а тази година целта е „Хебър да бъде далече от изпадане“.

„Ще имаме свиване на бюджета, но клубът ще оцелее. В бъдеще свиването ще доведе до загуба на професионализъм“, коментира Димитров и добави, че ще се търсят различни варианти за финансиране на отбора. Водят се разговори с потенциални спонсори, но ще се разчита и на община Пазарджик.

Ръководството на Хебър отрече твърденията, че клубът е получавал по 300 000 лева месечно. Средната сума, която е получавана от общината и допълнителни страни, е с почти 30-40 процента по-ниска, заяви Спасов.

Засега няма проблем с лиценза на клуба за 2024/2025 година, заявиха още от ръководството.