Шампионът на България Лудогорец допусна поражение с 1:4 от украинския първенец Динамо Киев в предпоследна контрола за разградчани по време на лагера им в Турция.

Лудогорец допусна гол от дузпа в 16-ата минута, когато Денис Гармаш откри резултата на стадион „Мардан“, макар нарушението, което извърши Мануел Шоу срещу футболиста на „бяло-сините“ да бе извън наказателното поле на „орлите“. Шоу получи втори жълт картон от рефера и Лудогорец остана с 10 човека, а на мястото му се появи Алекс Сантана. Витиньо удвои актива на динамовци в 39-ата, а Микола Шапаренко покачи още на старта на втората част.

Скорун се разписа за четвърти път в разградската врата четвърт час преди края, а в 78-ата Кирил Десподов се разписа от дузпа за попадението на Лудогорец. Генерално лошо впечатление направи ръководенето на срещата от турския арбитър, който започна да показва картони за играчи на двата отбора от първата минута, което накъса сериозно темпото на футбола в турския курорт.

Воденият от Анте Шимунджа тим му предстои още една проверка – на 1-и феваруари, срещу грузинския Динамо Тбилиси. Това пък е първата загуба на словенския наставник на "орлите", след което пое отбора, ала всичките срещи до този момент са от неофициален характер. След проверката с грузинския тим Лудогорец се прибира в България, където ще води подготовката си за първия официален мач - срещу Арда в Кърджали.


Отзивите след мача:

Анте Шимунджа: Получихме добър урок

Десподов: Динамо ни надигра категорично, ще влезем във форма за шампионата​


LAP.bg
47 снимки

Първият шанс в срещата бе за родния отбор, след като Каули отправи шут по земя от границата на наказателното поле в петата минута, а Бушчан изби неубедително, но извади късмет, че топката не попадна в краката на играч на разградчани. Пет след това пък Сотириу опита да подаде отдясно за Кирил Десподов, но Сирота се намеси добре и изби в ъглов удар. Четвърт час след началото на мача Мануел Шоу извърши нарушение пред наказателното поле на "орлите" срещу Караваев, но причудливо реферът посочи бялата точка за украинците. Съдията пък изгони също така с втори жълт картон халфа на разградчани, а зад топката застана Денис Гармаш, който откри резултата в 16-ата минута.

В 32-ата минута Десподов достави центриране отдясно към Сотириу, но кипърецът не отигра качествено с глава, за да затгрудни Бушчан. Въпреки численото превъзходство за украинците, то Лудогорец опитваше да натиска втория в украинската лига, който пък изчакваше да нарани българския си съперник при контраатака. В 36-ата минута Икоко подаде към Рик Джонатан, а новият играч на Лудогорец шутира с десния крак пред границата на наказателното поле, но за негово нещастие топката се отби в напречната греда на Динамо Киев. В 37-ата минута Тимчук шутира с десния крак от средна дистанция, а Падт не действа достатъчно добре, но топката отиде в ъглов удар. След него пък падна втория гол за украинците, след като Витиньо бе оставен непокрит във вратарското наказателно поле и прибута топката в разградската врата - 2:0.

Второто полувреме започна успешно за киевчани, които реализираха трети гол в 48-ата минута. Тогава Буялски бе оставен непокрит в наказателното поле на "орлите" и той стреля, ала Падт с тяло блокира топката. Тя обаче отиде в Вивчаренко, който при добавката не пропусна - 3:0.

Лудогорец пък стигна до свободен удар, а Десподов центрира за Пластун, който изпревари Бушчан и стреля с глава, но той не успя да намери опразнената украинска врата и стреля аут. В 59-ата Десподов отново шутира силно, но над напречната греда на Денис Бойко, който влезе като резерва на Бушчан. В 68-ата минута пък Ихинио Марин получи извеждащ пас зад отбраната на Динамо Киев, а испанецът подмина вратаря на Динамо и вкара попадение, но страничният съдия вдигна флага си за засада и попадението бе отменено. Четвърт час преди края пък Динамо разигра с лекота по земя, а топката бе пратена в наказателното поле на Лудогорец. Там Шапаренко комбинира със Скорун, който с левия крак прати топката в десния ъгъл на Падт през тялото на Пластун.

В 78-ата минута Мирчаренко подаде много слабо за Яцук, а Десподов изпревари последния и пое топката, за да бъде фаулиран в наказателното поле на динамовци. Зад топката застана именно българинът, който по земя прати топката във вратата на киевчани - 1:4.

FT / ЛУДОГОРЕЦ - ДИНАМО КИЕВ 1:4

0:1 Денис Гармаш (16-дузпа)

0:2 Витиньо (39)

0:3 Микола Шапаренко (48)

0:4 Скорун (74)

1:4 Кирил Десподов (78-дузпа)

Стартовите състави:

Лудогорец: Серджио Падт – Игор Пластун, Ян Карничник, Шакил Пинас, Жордан Икоко – Мануел Шоу, Доминик Янков, Каули Оливйера – Пиерос Сотириу, Кирил Десподов, Рик Джонатан

Треньор: Анте Шимунджа

Динамо Киев: Бушчан – Дубинчак, Сирота, Забарний, Тимчук, Сидорчук, Шепелев, Гармаш, Витиньо, Караваев, Вербич

​Треньор: Мирча Луческу