Един от големите таланти на България и Ботев Пловдив Станислав Шопов отдели от своето време, за да даде ексклузивно интервю пред Gong.bg. Шопов коментира как прекарва времето без футбол, както и очакванията си за това дали сезонът ще приключи.

Младият халф говори за прехода си от юношески към мъжки футбол, изтъквайки голямата роля на съотборниците си в Ботев, както и на треньора на „канарчетата“ Ферарио Спасов.

Накрая 18-годишният талант потвърди големите си амбиции в личен план, както и с мъжкия национален отбор по футбол. Шопов е оптимист за шансовете на „трикольорите“ да стигнат до Евро 2021.

- Здравей, Станиславе! Как ти се отразява настоящата пауза от футбол? Как прекарваш времето?

- Със сигурност на всеки професионален футболист не му се отразява добре паузата, това е твърде голям период от време без футбол. Аз самият и 5 дена не мога да изкарам без футбол, без да полудея. Тренирам по два пъти на ден и се опитвам да поддържам форма. Опитвам се да спазвам мерките за сигурност и тренирам здраво, за да съм в най-добра форма, когато започне сезонът.

- Как успяваш да поддържаш форма в тези извънредни условия?

-Кондиционният треньор в отбора ни праща упражнения, които да изпълняваме всекидневно. Разбира се, не мога да издам какви точно са тези упражнения.

- Оптимист ли си, че първенството ще завърши благополучно?

-Нямам представа, това не моя работа, откровено казано. Единственото мое желание е да започнем с мачовете възможно най-скоро. Нямам представа обаче дали ще завърши първенството.

- Да се върнем назад към сезона. Ти направи своя дебют за Ботев още на 16 и като цяло се наложи много бързо в отбора през този сезон. Как се нагоди толкова бързо към мъжкия футбол?

- Ами всичко се случи със здрави тренировки и разбира се с помощ от мъжкия отбор. Без тази помощ и съвети на мъжете няма как да се случи нищо. Работата беше в основата на всичко, както и помощта на съотборниците, за която съм много благодарен. Разбира се, изключително голямо значение имаше и шансът, който получих от Ферарио Спасов. Никой друг треньор не ми е давал толкова поле за изява в мъжкия футбол.

- Може ли да отличиш съотборник или съотборници, които ти помогнаха да се интегрираш по-бързо?

- Абсолютно всички ми помагаха и ми даваха съвети, когато видят, че правя нещо грешно. Затова в нашият отбор има толкова голям колектив, който се показва и на терена. Отново, разбира се, ще отлича шансът, който получих от Ферарио Спасов.

Станислав Шопов

източник: botevplovdiv.bg

- Един от двата ти гола през сезона дойде в дербито на Тракия с Берое. Опиши емоцията на момента.

- Емоцията е неописуема. Това беше първият ми гол в професионалния футбол, бях изключително щастлив. Почувствах, че една част от труда ми през годините ми се отплаща. Първият гол е нещо специално.

- Очакваш ли в близките месеци да получиш повиквателна за мъжкия национален отбор, може би даже и за срещата с Унгария?

- Разбира се, че гледам към подобна повиквателна, защото си поставям много високи цели. Като всеки български футболист ще е чест и отговорност, ако получа повиквателна за мъжкия отбор. Ще съм изключително щастлив, ако се случи. Както казвам обаче, гледам да си поставя високи цели, за всичко останали време има.

- По-генерално тогава, смяташ ли, че България има реален шанс за класиране на Евро 2021?

- Да, защо не? Вярвам в шансовете ни, защото има много добри футболисти в националния отбор. Много ще се радвам, ако това се случи.

- И за финал – можеш ли да дадеш съвет на твоите връстници, които също правят прехода от юношески към мъжки футбол?

- По принцип съм много млад все още, за да давам съвети. Това, което мога да им кажа е да се забавляват, защото на тази възраст това е най-важното. Трябва да работят, но и да изпитват наслада от играта на терена. За другото имат треньори, които да ги насочват.