Новото попълнение в състава на Славия Питър Макрилос вярва, че столичани ще успеят да излязат от трудната ситуация и няма да имат проблеми със запазването на мястото си в елита.

Австралиецът в гръцки корени Макрилос се присъедини към "белите" преди малко повече от месец, но бързо се превърна в ключова фигура, като вече реализира 4 гола в първите си 6 мача на тима и беше с основен принос за победите над Арда и Монтана в шампионата, които помогнаха на софиянци да се изкачат до 11-ото място в класирането в efbet Лига.

Антон Узунов
48 снимки

"Позицията на Славия през този сезон е необичайна. Видях, че отборът през миналия сезон е завършил на трето място, а преди три години е спечелил националната купа. Славия е традиционен клуб в България и не заслужава да бъде в толкова тежка ситуация. Моето желание е да играя добре и да помогна на клуба да излезе от трудното положение. Искам да продължа да давам най-доброто от себе си, за да може Славия да се изкачва в класирането. Вярвам, че с моите съотборници ще успеем", каза Макрилос в интервю за БТА.

На Славия през тази седмица предстоят две дербита с Левски, като първото е от четвъртфиналите за Купата на България в сряда, а в неделя двата съперника ще се срещнат и за първенство.

"Във футбола играят 11 срещу 11. Който е по-добър и който иска повече победата, той ще спечели тези мачове. Шансовете винаги са равни. Така са ме учили. Левски е много, много добър отбор. Гледах ги, а и знам, че става въпрос за голям клуб. Затова със сигурност и двата отбора заслужават уважение. Всеки един от тях знае срещу какъв съперник се изправя", каза Макрилос.

"Струва ми се, че първенството е основен приоритет за Славия в настоящия момент. Купата е като бонус, но ние искаме да играем добре, да победим и да се класираме за полуфиналите. Със сигурност ще дадем всичко от себе си, никой няма да пести усилия и в двете срещи. Надявам се да се представим добре", допълни той.

Той смята, че е направил добър избор с преминаването си в Славия.

"Бях във Финландия и се появи възможност да заиграя в България. Заради ситуацията с Ковид-19 всичко е по-трудно. Реших, че тази възможност е добра за мен, за моята следваща крачка в кариерата ми. Желанието ми беше да остана в Европа и България се превърна в добра опция за мен. Моят агент Константин Башов ми се обади и ми предложи да премина в Славия. Имах и други опции, но преценихме, че това е най-доброто. Той повярва в мен, когато много други хора не го направиха. Искам да му благодаря, че откри тази нова възможност за мен", каза Маркилос.

"Много хора ми казаха, че българското първенство е силно, така че бях подготвен какво да очаквам. Хората тук са много мили, подобно на гърците. Тук наистина ми напомня много на Гърция, което ми помогна по-лесно и бързо да се адаптирам. В клуба ме приеха много добре, помогнаха ми за всичко, от което се нуждая. Направих добър старт в шампионата, което също даде своя принос за адаптацията ми. Помогна ми и това, че съм играл в доста страни. Бях шест години в Англия в школата на Стоук Сити. По принцип бързо да свиквам с различни култури и различен стил във футбола. Атмосферата в събекалнята на Славия е отлична. Момчетата ме приеха много добре, с отворени обятия. Те също много помогнаха за адаптацията ми, за което съм им благодарен", каза Макрилос.

Той заяви, че се чувствам добре в София и очаква с нетърпение по-топлото време.

"София е красив град. Чувствам се добре тук. Времето не беше много хубаво, но знам, че скоро ще се оправи. Обичам слънцето и го чакам. Досега всичко е отлично", каза още полузащитникът.