Изпълнителният директор на Ботев Пловдив – Герман Чистяков, заяви, че влизането на отбора на новия стадион „Христо Ботев” е жизненоважно за клуба, защото не може собственикът Антон Зингаревич непрекъснато сам да издържа „канарчетата”. Руснакът изрази надежда, че пловдивчани възможно най-бързо ще влязат в новия си дом.

"Изненадан съм как може да се задава въпрос защо бързаме за преместването на нашия стадион. Аз чакам от една година и вече съм уморен. Цялото семейство на Ботев чака 10 години. Трябва да се върнем възможно най-бързо. Колкото по-бързо започнем да използваме стадиона, толкова по-бързо ще се сблъскаме с проблемите, които това преместване крие. Местим се в голямо съоръжение. Ако се преместим сега, ще се подготвим успешно за новия сезон. И още една немаловажна причина. С използването на новия стадион ще се влее и свеж финансов поток в клуба. И това ще направи клуба все по-независим, устойчив и независим от собственика. Преместването няма да е никак лесно. Ние сме свикнали в Коматево, където е спокойно, но мащабите са различни. Ние сме футболен клуб. В момента, в който държавата ни издаде Акт 16, след което ние ще лицензираме стадиона към федерацията и тогава вече ще имаме право пълноценно да използваме стадиона. Колкото по-бързо започнем да използваме стадиона, толкова по-бързо ще предлагаме качествани услуги на нашите фенове. На мен ми се струва, че в този исторически момент всички трябва да сме заедно. Цялото семейство на Ботев трябва да насочи усилията си към това преместване", заяви Чистяков. 

start-photo.bg
10 снимки

"Мисля, че трябва да отбележа няколко важни момента за това как смятаме да живеем и съществуваме на новия стадион. Много от нещата се разбират – тези които имат абонаментни карти получават същите привилегии на новия стадион. Ще има две категории футболните срещи – Категория А са мачовете са Лудогорец, Левски, ЦСКА, Локомотив Пловдив и Берое. От това ще варира и цената на билетите. Уверявам ви, че ще има няколко ценови категории. Ще има и фамилни сектори, където евентуално пушеното ще бъде забранено, а ще има стаи с аниматори. Ще има и пакетни предложения за билетите – например билети, в които са включени храна и напитки. Няма да има турникети на стадион. Влизането ще се извършва посредством хора, поради което феновете ще трябва да пристигат по-рано. Наше задължения ще бъде да осигурим забавления на хората, дошли по-рано. Паркинг е предвиден в проекта, но в момента с общината се обсъждат правилата за контрола на движението около стадион преди, по време на и след мачове. Искаме да направим така, че идването до стадиона с кола да бъде комфортно и безопасно за всички фенове. Ето това е и още един аргумент защо бързаме да се настаним на стадиона. Ние ще разчитаме много на външни доставчици. В момента работим и търсим оптимално решение за кетъринг на стадиона. Предизвикателството е, че има малко пространство за разположение на тези дейности. Основно изхранването ще става не външните контури на стадиона. Използвам случая да отправя покана към всички бизнеси, които се занимават с това да дойдат с техните предложения към нас. Пускаме нов сайт и там ще бъдат публикувани всичко нови правила по отношение на логистиката на новия стадион. Нека да се обединим и всички да преживеем това преместване", продължи той. 

"Изключително важно е преместването на стадиона за финансирането на отбора. Собственикът на отбора вече чака повече от година да се пусне на стадиона. От гледна точка на финансите, за нас е важно да играем там. Има много други проекти като втория отбор, академията, за които са ни нужни средства. Функционирането на стадиона, влизането на нови постъпления, ще ни даде възможност да направим всички проекти, които имаме. Не става дума да подпомагаме това, което г-н Зингаревич за отбора. Всички постъпления на стадиона ще отиват за развитието на клуба". 

"Ние ще инвестираме в оборудването на целия спортен сектор – съблекални, стаи за масажи, медицински кабинет, стаи за делегати и съдии. С получаването на все повече постъпления, всичко ще бъде инвестирано в стадиона. Сектор А няма да бъде готов изцяло за експлоатация. С постъпленията от мачове ще подпомогнем да се направи". 

"Ние имаме резервни варианти и план Б във всички ситуации. Ако стадионът не бъде готов, трябва да настъпят промени. Не може собственикът непрекъснато да издържа клуба. Ще трябва да мислим други варианти в нашите дейности. В никакъв случай не бих искал да засягам санкциите и политика. Причините да изпитваме затруднения са технически. В следващите дни очакваме одобрение за кредит и да преминем през тези тежки дни", завърши Герман Чистяков.