Председателят на Съдийската комисия на БФС Костадин Гергинов беше гост в "Студио Дерби", за да отговори на неспиращите атаки към него заради зачестилите грешки на реферите. Той внесе повече яснота по въпроса, който се коментира много напоследък - защо съдии от София свирят на столични отбори. Освен това шефът вметна, че наказателните удари в полза на Лудогорец срещу Монтана и за Арда срещу ЦСКА в 23-ия кръг на efbet Лига са правилно отсъдени.

"И двете дузпи са защитими от съдийско естество. Не са такива, каквито да кажете: "Да, дузпа е и т.н.", но са защитими. Има контакти в двете. На Лудогорец има преса, смачкват го състезателя. При ЦСКА има задържане, завъртане. Съдията не може да каже колко е силно това завъртане, защото и той го гледа, както ние", каза той.

"Миналата година се навършиха 100 години футболно съдийство в България. През цялото това време софийските съдии са имали отговорността да свирят навсякъде по страната. Да преброим колко отбора има от София в Първа и Втора лига. Та това е близо двумилионен град със студенти, идващи от цялата страна и чужбина. Докато учат в столицата, те трупат практика и опит. Не е комфортно за никой съдия от провинцията да свири на отбор от родния му град, докато за София не е така. Това са аргументите и аз не съм ги измислил, винаги е било така", обясни шефът на българските съдии.

Той поясни и защо са започнали нападките към него.

"90% от членовете на Съдийската комисия са стари муцуни. Единственото ново име съм аз. Помолил съм колегите да не взимат отношение. Затова атаките са изцяло към мен и започнаха след Царско село – Лудогорец, когато се контузи Антон Недялков. Съдията и аз сме причината за тази контузия. Онзи ден на мача ЦСКА – Лудогорец отидох на мача с тайната надежда да се видя с журналистите и да кажем кой какво мисли, но това не се получи. Никой не прояви желание. 40-50 минути след мача пускам телевизията и гледам, че някой ваш колега казва: "Аз не разбирам от футбол, но искам да кажа за съдийството“. Чудих се бил ли съм на двубоя или не", разказа съдийският шеф.

"В Пирин (Благоевград) кой е изпълнителен директор? В ЦСКА 1948 кой работи? Ако видите жалбите на даден клуб, ще разберете, че има намеси на съдии. Дали е щатен, дали само помага - няма нищо лошо”, каза Костадин Гергинов, който допълни: “Много съм радостен, че съдии, за които се твърди, че обслужват дадени клубове, показаха, че могат да свирят. За ЦСКА-Локомотив (Пловдив) то не бяха писаници, то не бе чудо. Съвсем обективно се подбират съдиите. Това, че грешат - човешко е да грешат”, категоричен е Гергинов, който твърди, че атаките срещу него са на лична основа. 

Гергинов внесе повече яснота защо Георги Кабаков не е ръководил първия полуфинал за Купата на България между ЦСКА и Лудогорец. Както е известно, той свири мач на същото ниво, но за Купата на Гърция.

"От други хора получих намек кой да свири този полуфинал. За Кабаков става дума. Той е нашият водещ съдия. Той обаче получи много престижна покана да свири 1/2-финал за Купата на Гърция. Дадох съгласието си да отиде, защото това е престиж за българското съдийство. Чух се с Кабаков. Дадохме му мач във „В“ група да се види как е кондиционно. Беговата дейност е 10-12 километра. След като се чухме с него, стана ясно, че е добре. Тогава потвърдихме участието му в Гърция.

Най-напечените срещи предстоят на всички нива. По никакъв начин никого не пазим. Когато един човек има проблем и има нужда от помощ, той се обръща към комшията си. Това, че Гърция има проблеми с рефери и се канят арбитри от цяла Европа, лицензирани за ВАР… виждаме такива от цяла Европа. Ако започнем да правим спънки на Кабаков, няма да отиде никъде. За мен е чест, в който и да е спорт, да има български представител. Още повече за съдийството. Това е признание за БФС. По всякакъв начин ще го подкрепяме, когато има покана", добави бившият рефер. 

Гергинов даде примери и коментира работата на журналистите. "Онзи ден, гледайки ЦСКА, ваш колега каза, че ЦСКА отстранил руския БАТЕ Борисов. Аз мислех, че е от Беларус. Всички грешат. 

Относно критиките срещу него, Гергинов допълни: "Не знам как хигиенистката чисти студиото на едно шоу - то плюнки, то чудо. Когато си пробвал като футболен съдия и не си успял, дай да ги плюем. Синът му е съдия". 

"Смених и съдийския наблюдател за предстоящия мач между Лудогорец и Левски. Трябваше да е Петър Петров, но във футболните среди се говори, че имал симпатии. Предупредих Георги Йорданов да внимава с назначенията”, обяви аргументите си Гергинов. А защо Петър Петров не е съдийски наблюдател на този мач и какво каза той пред Gong.bg, вижте в този материал.


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.