Бившият халф на ЦСКА, Ботев Пловдив, Марица и френският Мюлуз Георги Георгиев-Гецата в момента е селекционер на юношеския национален отбор (род. 2005 г.). Бивш национал, бронзов медалист от САЩ 94, два пъти шампион и носител на Купата на България. Специално за Gong.bg Георгиев  анализира мачовете от 10-ия кръг в efbet Лига.
 
Безспорно акцентът след този кръг пада върху треньорските смени в ЦСКА и Левски. Поне аз не си спомням по едно и също време да са правени такива промени в двата гранда, както обичаме да ги наричаме. А като прибавим и уволнението на Павел Върба в Лудогорец, екшънът в българския футбол става пълен. Причините за това са много и различни, но ако трябва да посоча главната, тя е само една - липсата на резултати. 
В Левски тази промяна се очакваше, защото още в началото Георги Тодоров няколко пъти каза, че е временно на поста. Имаше проблясък в играта на Левски за 2-3 мача, но дотам. Повлияха много контузиите на близнаците Цоневи, които дърпаха "сините" в средата на терена. Сега там няма креативност, няма човек, който да тръгне с топката, да преодолее съперник и да създаде числено превъзходство за своя отбор в атака. Истината е, че на Герена няма материал, а като прибавим и липсата на финанси, става ясно защо отборът е на 11-то място след десетия кръг. Затова и съм категоричен, че вината за това не е на Жоро Тодоров, който през годините е спечелил не само моето уважение. Мнозина казват, че футболистите на Левски не са толкова лоши. Не са, ама все падат.  Срещу Черно море "сините"  получиха два детински гола и вече не може да говорим за случайност, защото отборът повтори грешките от мачовете с Ботев Пловдив и Славия. 
 
В ЦСКА смяната беше логична и може би щеше да бъде направена и по-рано, ако не бяха добрите резултати в  Лига Европа и по-точно победите над БАТЕ Борисов и Базел, които класираха отбора в груповата фаза на турнира. Стамен Белчев няма на кого да се сърди, ако селекцията е правена от него. Защото на "Армията" има много играчи, но липсва баланс. Като се сетя само с колко крила разполагат - Георги Йомов, Жул Кейта, Енрике Рафаел, Греъм Кери, новият Джером Синклеър, а сигурно забравям някого. Но на другите постове, особено в защита, няма равностойни смени.
 
На ЦСКА е нужен треньор с характер, самочувствие и харизма, която да привлече феновете. Не е задължително да е цесекар, но да е човек, чиято дума се чува от всички. За съжаление на този профил отговарят само Любо Пенев и Стойчо Младенов. Чета за вариант с Беноа Кое и мисля, че е добър. Вярно, не е доказан специалист, но пък е голямо име и със сигурност е амбициран да направи кариера и като треньор.
Големият проблем в състава на ЦСКА е Али Соу. Той е виновникът за тези слаби резултати. Показателно е, че за 10 мача има два гола. С толкова е и Вальо Антов, който е защитник. Соу е нападател, задачата му е да вкарва, а той пропуска по 4-5 гола на мач и проваля усилията на останалите. Няма как всеки път Тиаго Родригес да бележи с удари извън наказателното поле, а и той е помощен играч, както аз обичам да казвам. В ЦСКА нямат футболист с фантазия и визия, който да сложи ред в организацията на играта. Тъкмо Юнус Санкаре загатна, че може да влезе в тази роля и направи онази глупост срещу Клуж при смяната си. 
 
И срещу Арда се видяха същите слабости. Отборът създаде положения в последните 10 минути, използвайки умората на съперника. Домакините не бяха тренирали много време, накрая се виждаше, че едва ходят и само ритаха топката далеч от своята врата. Почти през цялото време футболистите на Арда доминираха на терена, играха със самочувствие и показаха, че са скромни само на заплати. Огромен принос за доброто състояние на Арда има треньорът Николай Киров. Познавам го от дете и искрено се радвам на израстването му. Интелигентен, сериозен, опитен вече, но най-вече ми харесва желанието му да се учи. В Ботев Пловдив направиха огромна грешка с освобождаването му.
 
Смяната на Павел Върба също не ме изненада. За 10 месеца в Лудогорец аз не видях нищо ново или поне нещо, което да подчертае работата му. Срещу Мидтиланд и Антверп отборът не изглеждаше хич добре. И във вътрешното първенство показва колеблива игра. Върба не е нито първият, нито последният, който идва с визитка у нас и се проваля. Явно българският футбол не е лъжица за всеки треньор. Сега пред разградчани се открива втори шанс да заложат на Станислав Генчев и дано този път го направят. Млад треньор, с доста мачове в елита, добил доста опит в професията, след като през Разград минаха немалко добри специалисти.  Срещу Монтана Лудогорец стигна лесно до победата, но не срещна и кой знае каква съпротива. Жалко за тежката контузия на испанския нападател Марин, правеше много добро впечатление след идването си в Разград.
 
ЦСКА 1948 постигна поредна изразителна победа, този път над Славия, който този сезон е неузнаваем. Като че ли обаче най-важни са головете на Мартин Камбуров, за да надмине Петър Жеков в класацията на топ реализаторите за всички времена. Сигурен съм, че ще го направи, защото и на 40 години не е трудно да вкараш на Каспичан и Долно Нанагорнище. Да е жив и здрав, той не е виновен, че такива са реалностите в българския футбол. Но навремето Петър Жеков го освободиха от ЦСКА на 28 години, защото бил стар.
Ботев Пловдив ме изненада с играта си - отборът играе по един начин в Коматево и по друг в гостуванията. Помогна им и вялото настроение на Ботев Враца, който особено след почивката не показа нищо. Но ситуацията при "канарчетата" е по-интересна извън терена - феновете събират пари да покрият дълговете на клуба и сега очаквам как с 565 хиляди лева ще платят задълженията от 26 млн. лв.
 
Етър също показа добра игра и не заслужаваше да загуби от Берое. Ако не беше случайният гол на Макута в края, домакините щяха да прибавят още една точка към скромния си актив. Херо е много амбициозен треньор и затова беше недоволен след мача, но не вярвам отборът му да завърши по-напред от третото място.  
 
Локомотив Пловдив е най-добрият отбор в момента у нас и първото място в класирането го доказва. Победата над Царско село бе очаквана, изненада ме само, че беше толкова убедителна, тъй като в първите 9 мача домакините бяха допуснали едва 4 гола. Но Любо Пенев е направил доста стабилен отбор и тази година няма да се притеснява от изпадане. 
 
Накрая бих пожелал на всички клубове да работят повече с детско-юношеските школи, за да може на 15-16 години да имат изградени футболисти, които да се усъвършенстват, а не тепърва да се учат на "а" и "б" във футбола.