Резервният вратар на ЦСКА 1948 - Генадий Ганев, говори пред медиите в Украйна за ЦСКА 1948, престоя си в България, както и амбициите на клуба. Той коментира и състоянието на футбола у нас, както и в родианта си. 

– Първо, поздравления за победата с 6:0 над Локомотив София. Този сезон ЦСКА 1948 побеждава с категоричен резултат за трети път. Какво е чувството?

- ЦСКА 1948 има големи амбиции, има високи цели, които трябва да бъдат изпълнени. Чувството, може да се каже, е вълнуващо – защото нашият отбор сам пише своята история.

- Това е вашият четвърти български клуб - и всеки трансфер е като повишениe. Как се стигна до варианта с ЦСКА 1948 и колко дълго се колебахте, преди да приемете подобно предизвикателство в кариерата си?

- Да, наистина, когато пристигнах в България, не всичко вървеше много добре. Първо – Верея, който нямаше пари, после Дунав, където също не играх шест месеца. В Берое, където бях поканен от треньора на вратарите Данчо Господинов, изкарах две години и половина. Свикнах с феновете и със самия клуб, но той напуснах, защото договорът ми изтече. Тогава президентът на ЦСКА 1948 Цветомир Найденов ми се обади и каза, че ме чака в отбора. Не мислех дълго, подготвих се и отидох на тренировъчния лагер. Знаех, че отборът набира скорост, кани играчи и че ще има големи цели.

- Заслуга ли е за трансфера представянето Ви през миналия сезон, когато успяхте да запазите суха мрежа и срещу двата ЦСКА?

- В Берое направих много. Седем мача не допуснахме гол, отборът взе точки от ЦСКА София, Левски, Славия, Черно море, Ботев (всички отбори по това време бяха начело). Само с минимален резултат загуби от Лудогорец. Между другото, в мача с ЦСКА 1948 на наш терен спечелихме с 1:0. Тогава играх.

- Имате тежка конкуренция и сте като "помощник-треньор" на капитана на отбора, младия вратар на българския национален отбор Даниел Наумов. Какъв е той като човек? Наистина ли е толкова добър, колкото пише в пресата?

- Знаете ли, не бих казал, че съм асистент. Все още не се занимавам с треньорство. Да, ако ме попитат какво мисля, давам мнението си. За Дани мога да кажа, че е добър вратар, но има още какво да расте и да учи.

- Ролята на резервен вратар е много трудна, трябва постоянно да си в добра форма, докато има малко игрова практика. Как възприемате тази работа? Доволен ли сте, че избрахте ЦСКА 1948, а не някой по-слаб отбор, където да играете повече?

- Все пак имаме втори отбор, който участва във Втора лига. Играя редовно за него, така че винаги съм във форма. Между другото, сега сме на първо място, но нямаме право на промоция. Разбира се, че искам да играя за първия отбор, но когато дойдох в ЦСКА 1948, знаех, че имат основен вратар и трябваше да чакам своя шанс.

– Живял си в различни градове на България. Как се възприема столицата София след останалите места, където си живял и свирил?

– В София е по-скъпо да живееш. Не ми се наложи много да се адаптирам, наистина живях в много градове и в България, и в Украйна, може да се каже, свикнах и се научих да се концентрирам върху футбола.

- Ние, разбира се, с нашите СК Днепър-1, Металист 1925, Арсенал-Киев и Карпати, няма да се изненадаме. Но все пак, какво се случи с българския футбол, че дори големи клубове като ЦСКА бяха принудени да се „рестартират” с нови имена?

- Знаете ли, мисля, че всичко е заради събитията в света и заради тази война спонсорите изоставят клубовете и за да не изчезне отборът, обществото го поема под грижите си, както в случая с Берое. Това, разбира се, е труден момент. Но все пак е хубаво, че има хора, които се опитват да спасят футбола.

- Българският футболист има нещо, което украинският няма: статут на граждани на ЕС и възможност да не попада под лимита в повечето западноевропейски първенства. Какво казват за това в България?

– Да, разбира се, с паспорт на ЕС се откриват големи възможности. Това е много добре за българския футболист, а и тук има отбори, в които дават възможност да се покажат. Могат да дойдат и чуждестранни играчи с паспорт от ЕС, така че мисля, че зависи от политиката на клуба.

- От пет години нямате статут на легионер в България, нали? Коз ли е в борбата за място в елита?

- Е, разбира се, когато дойде легионер с европаспорт, това винаги е коз за клуба. Е, за един футболист, разбира се, това е коз - пред него се отварят вратите към Европа

- От време на време украинци играят в българското първенство - в Дунав беше Ларин от Днепър, във Верея - общо взето половин отбор, воден от Севидов. Сега имате съотборник - Евгений Сердюк от Дружковка, който отбеляза два гола в миналия кръг. Какво мислите за него?

- Лично за мен, момчето е перспективно, но в някои аспекти трябва да се работи повече, например върху агресията. В Украйна мисля, че щеше да играе на най-високо ниво.

- Третото място сякаш подсказва, но все пак - какви са целите на ЦСКА 1948 и какви са възможностите на клуба?

- Както казах, президентът на ЦСКА 1948 е много амбициозен и си поставя високи цели за тази година - медали, европейски турнири, Лига Европа. ЦСКА 1948 може да мери сили не само с българските грандове, но и със силни клубове от Европа. Всеки има желание да помогне на нашия екип да стигне до това ниво възможно най-скоро.

- Между другото, защо Лудогорец загуби лидерството за първи път от 11 години? Защо Левски е толкова надолу?

- Рано или късно винаги идва спад. Това е моето мнение. Може би смяна на поколенията. Като пример Ювентус в Италия държеше летвата около 10 години, ако не се лъжа, но сега явно не е на мястото си. Или Лион във Франция, или например други клубове в Европа, които по едно време бяха на върха, а след това претърпяха рестартиране.

– Кои са най-интересните български футболисти в момента? А има ли такива, които да се мерят със Стоичков, Костандинов, Пенев, Лечков, същия Божинов или Бербатов?

- В България има много добри играчи: почти във всеки отбор има интересни играчи. Например крилото на Лудогорец Десподов, защитникът на ЦСКА София Турицов, защитникът на Лудогорец Недялков, съотборникът ми Ивайло Чочев.

- В Украйна и сега има заплати от 20, 50 и дори около 100 хиляди евро на месец. Колко печели футболист от първа дивизия в България и конкурентни ли са тези пари на шофьори на камиони, ИТ специалисти, строители и други добре платени професии?

- Както казах, ЦСКА 1948 може да се мери с грандовете финансово. Това е, ако говорим за настоящия ми отбор. В останалите - разбира се, заплатите са много различни. В България, както и в Украйна, има много бедни и много богати клубове.

- С какви треньори работихте в България? От Петър Хубчев до самия Любо Пенев.

– Това са двама различни треньори със собствен подход – имат различна тактика, различна подготовка, но всеки знае как да извлече максимума от футболистите. Да, Пенев е особен човек, но добър треньор. Обича дисциплината. Хубчев е с друг темперамент. Тук няма смисъл да се сравнява, всеки треньор е личност, различни са, но всеки се оценява по играта и резултата.

- Когато отидохте в България преди пет години, може би си помислихте, че ще е дълъг престой? Представяте ли си варианта да останете там да живеете завинаги?

- Отидох да се покажа, не съм мислил да живея тук. Разбирам, че всичко се случва в живота, но моят дом е Украйна и вярвам в бързата победа на нашите момчета.

– Да се ​​върнем към времето, когато се озовахте в България. Отидохте в аутсайдера Верея. Издържахте на 22 удара на Лудогорец към вратата си в мач, който завърши 0:0. Този клуб имаше ли шанс да остане в елита?

- Да, помня, че беше хубав мач. Колкото до Верея, смятам, че този клуб можеше да остане в елита, ако имаше поне някакво финансиране.

- Там също, между другото, имаше скандал с уредени мачове. Севидов виновен ли е?

- Скандалът стана, след като всички си тръгнахме. Не знам дали това е вярно, или не. Но мога да кажа с увереност: Севидов е добър специалист и не вярвам да е участвал в схеми.

- Тогава защо никой от многобройните ти сънародници - нито той, нито Рудика, Доброволски, Василиев - не остана задълго в българския футбол след Верея?

- Мисля, че нямаха варианти накъде да тръгнат в българското първенство. Ако тогава не ме беше извикал треньорът на Дунав, и аз щях да си тръгна.

- Кой клуб в България има най-коравите фенове? Кога за първи път усетихте силата на едно дерби?

- Има много клубове с мощни фенове, които са верни на отбора. Има и страхотни дерби традиции. За мен лично най-ярките спомени са феновете във Берое. Благодарен съм им за подкрепата, яркото им представяне ще се помни много.

- С какво се занимават легендите на ЦСКА - Стоичков, Лечков, Бербатов? Знам, че треньор на ЦСКА 1948 беше още един от героите на Мондиал 1994 Балъков - къде е сега?

- Не заварих Балъков. Колкото до легендите на българския футбол, за Бербатов знам, че се кандидатира за БФС.

- Какво казват сега в България за украинския футбол? Какви са отзивите за нашите клубове и звезди?

- Отговарят положително, с респект. Благодарение на Шахтьор, Динамо, Зоря, Днепър познават добре нашия футбол. Има наши отбори, които са редовни участници в евротурнирите.

- Добре, как стоят нещата с Пластун в Лудогорец?

- Видяхме Игор само след мачовете, разменихме няколко думи. Това показва, че човекът е добър и му пожелавам успех, той е един от най-добрите защитници в България.