Началникът на ВМА и на Националния оперативен щаб за борбата с коронавируса - генерал-майор Венцислав Мутафчийски хвърли светлина върху бъдещето на спорта в страната. Той отличи германския модел на Бундеслигата, който е за пример. Както вече е известно шампионатът в Германия е първият от топ първенствата в Европа, който ще се възобнови следващия уикенд.

БГНЕС
73 снимки

„За индивидуалните спортове няма никакъв проблем, защото там физическият контакт е почти невъзможен или може да бъде избегнат. При груповите спортове, ако решим, че един отбор само си подава топката от разстояние е окей. Това не е проблем. Но там се стига до физически сблъсък и до много конфликти, които могат да създадат такива условия. Тесните места в съблекалните, в баните, възникват ситуации, в които съответно може да се предаде вирусът“, споделя генералът.

„Като става дума за футбол, нека разширим темата. В момента се изработва механизъм, по който да започне тренировъчният процес на футбола. В Германия се обсъждаха варианти на малки групи, на различни места в терените. Нашите отбори нямат тези възможности. На Арсенал например разбрах, че има 17 терена. Там всеки футболист може да бъде на отделен терен. Другото е по-интересно, че Бундеслигата се готвят да започнат сега, в средата на месеца, което е важно. Те направиха проучване между футболистите. Оказа се, че около 25 от тях имат данни за коронавирус. Ще проследим там как се организира едно такова първенство. Какви са предохранителните мерки? Какъв е начинът на тестуване на футболистите? На какъв период? Трябва да взимаме най-доброто, което се случва в света. Германия е един добър модел за следване“, продължава той.

„Плувните басейни имат изисквания. В един плувен басейн, ако виждате, че водата е бистра, знаете, че в нея има толкова химия, защото във ВМА ние поддържаме 2 басейна в нашия санаториум в Хисаря, въпреки че непрекъснато се отмива водата, ако не се добави съответната химия и то много прецизно, само за 24 часа той започва да зеленясва. Вътре има толкова дезинфектанти, които унищожават тези вируси и са безопасни. Извън басейна, в съблекалните, в душовете, там задължително трябва да се спазва дистанция“, разкри още ген. Мутафчийски в предаването "120 минути" пред Би Ти Ви.