Ново нападение над Паметника на Съветската армия. В социалните мрежи бяха разпространени кадри на футболни фенове, които нападат палатковия лагер пред паметника, палят димки и чупят плоча от монумента.

Късно през нощта в четвъртък в Спешна помощ е получен сигнал за напръскана със спрей жена. Тя е откарана в болница. По информация на NОVA, жената е била пусната след лекарска консултация и почистване.

Част от надписа на монумента е бил счупен с чукове. А на плочите отпред е написано: "Искаме български паметник", който изглежда е направен опит, да бъде заличен. Според очевидци, нападателите са били около 20-30 души, а между тях и палатките е имало димна завеса, за да прикрият действията си.

Задържани са четирима мъже, привърженици на столичен футболен отбор - на 26, 33 и двама на 29 години, единият от които криминално проявен, съобщиха от МВР за NOVA. Сигналът е подаден след 23:45 ч. Незабавно са насочени екипи на полицията за изясняване на ситуацията. По случая са образувани досъдебни производства за кражба и хулиганство.

Работата по изясняване на всички факти и обстоятелства продължава.

Планът за безопасност на Паметника е готов и предвижда да бъде ограден, по искане на районния кмет. "Докато го има там този монумент, ще има разделение. Това е като болен зъб, който докато не го извадите ще продължава да трови организма", заяви Трайчо Трайков, кмет на район "Средец" в студиото на "Здравей, България".