Вече е известен докладът на един от големите началници на проекта ВАР във ФИФА Майк ван дер Руст, който беше през февруари в България, за да инспектира как върви работата по въвеждането на технологиите в еfbet Лига.

Майк ван дер Руст е дал много висока оценка за нивото на работа на международните съдии на България. И най-вече похвалите са били за Ивайло Стоянов и Волен Чинков, които са номер 2 и номер 3 в ранглистата в България.

Както е известно, Георги Кабаков като съдия от Категория 1 на УЕФА премина обучение за работа с ВАР на европейските семинари и в България нямаше нужда да присъства.

Нидерландецът е останал очарован от бързата адаптация на международните рефери и най-вероятно в първите въвеждащи системата мачове в България именно те ще бъдат ангажирани и на терена, и в стаята.

Той е отчел факта, че повечето от тях не са работили до момента в реална обстановка, но въпреки това българските международни рефери демонстрирали отлична подготовка и бърза реакция. Именно бързината на взимането на правилни решения е решаващият критерий за доброто представяне на съдиите.

Българските арбитри ще имат още един теоретичен онлайн-семинар в средата на април, а в края на същия месец започва и същинската работа. Тестовете обаче започват още този уикенд, но ще бъде изпробвана само координацията и синхрона в технически план. Първата среща е Лудогорец- Арда, а втората противопоставя ЦСКА - Етър (В. Търново).