Мачът между Ботев Пловдив и Етър в Коматево противопоставя двата може би най-тежко закъсали клуба в елита. При "канарчетата" най-мрачно е организационното и финансово състояние, докато при Етър говорим повече за криза на резултатите.

Отборът на Петко Петков не играе толкова зле, особено в последните няколко мача. Оказа сериозен отпор на Левски на "Герена" и загуби минимално с 1:2, а срещу ЦСКА взе точка (2:2), като изпусна победата в заключителните мигове на двубоя.

Проблемите на Ботев Пловдив на пръв поглед правят "жълто-черните" идеален противник, срещу когото "болярите" да постигнат първата си победа в шампионата. Историята обаче не им дава големи шансове. Статистиката показва, че Етър се намира в серия от 11 поредни загуби за първенство при гостувания на Ботев. За последно "виолетовите" успяха да не паднат от този съперник под тепетата в шампионския си сезон 1990/1991. На 22 август 1990-та победиха с 1:0 на стадион "Христо Ботев". Точен бе Георги Попиванов във втората минута. Оттогава тимът ниже загуба след загуба, а в последните си 5 визити в Пловдив дори не успява да отбележи.

Интересното е, че по-дълга серия загуби при гостувания Етър има само срещу един противник. Това е Левски. Между 1970 и 1990 година "виолетовите" записват 15 последователни поражения на "Герена". Головата разлика в тези двубои е 47:15 за "сините"./Мач телеграф