Следващият кръг в българския футбол ще е по-специален и дори можем да го наречем исторически. Това е така, защото е огромна вероятността в него да видим подобряване на рекорда за най-много мачове в цялата история на родния елит. 

Това ще се случи, ако 38-годишният халф на Локомотив Пловдив Георги Илиев се появи дори и за минутка на терена на 29 октомври срещу родния си Черно море, чийто екип носи до самия край на миналия сезон. За ветерана това ще е 455-и двубой по родните терени, с което ще подобри постижението на Марин Бакалов. 

Легендата на Ботев се задържа на върха на тази повече от престижна класация в продължение на 20 години. Той изигра последната си среща през миналия век - в края на май 1999 г. Оттогава мнозина се бориха, но никой дори не успя дори да го доближи, освен Илиев. 

В настоящия състав на efbet Лига има още един играч, който е близо ако не до бъдещия рекорд на Илиев, то поне до влизане в Клуб 400 по брой изиграни мачове. Това е друг ветеран - Мартин Камбуров, който сега носи екипа на Берое. Таранът е с 395 мача. 

Ако тази вечер той се появи на терена срещу Славия, ще излезе еднолично на деветото място на тази класация. За него обаче е по-важна друга класация - за най-добрия голмайстор в историята на родния елит. Там е на 29 гола от подобряване на постижението на легендата Петър Жеков, който има 253 попадения и дълги години се смяташе, че няма кой не просто да го подобри, но дори и да го доближи. 

Ето и как изглежда Топ 10 по мачове в родния елит към 20 октомври: 

1. Марин Бакалов - 454 мача

=. Георги Илиев - 454 мача

3. Динко Дерменджиев - 447 мача

4. Виден Апостолов - 444 мача

5. Тодор Марев - 422 мача

6. Христо Бонев - 410 мача

7. Запрян Раков - 403 мача

8. Малин Орачев - 398 мача

9. Тодор Янчев - 395 мача

=. Мартин Камбуров - 395 мача

10. Димитър Младенов - 388 мача

=. Йордан Тодоров - 388 мача