Октомври 2021 година. 11 мача след началото на сезон 2021/22 Ботев Пловдив заема внушителното трето място в класирането на българския шампионат.

Сега превъртете лентата 12 месеца напред във времето.

Октомври 2022 година. 11 мача след началото на сезон 2022/23 Ботев Пловдив е на 11-ото място в подреждането на efbet Лига. С цели 11 точки по-малко от преди година. Спад, който трудно може да остане незабелязан. От евроучастник и бронзов медалист на миналия сезон през този „канарчетата“ се превърнаха в едно от разочарованията на кампанията до момента.

Кръг след кръг, седмица след седмица. Феновете се надяват, че възходът ще започне, но Ботев продължава да е колеблив. Успехът през изминалия уикенд срещу Славия дойде и с огромна доза късмет, след като „белите“ уцелиха цели четири греди в мача.

„Мисля, че оказахме сериозен отборен дух в мача, за да спечелим тази среща, вече няколко пъти през сезона имахме такива мачове, но късметът тогава не беше на наша страна. Срещу Славия определено късметът ни се усмихна. Като отбор се борихме до последните секунди. Трябваха ни точките и беше важно да спечелим“, сподели Елвис Ману.

И докато разликата за Ботев спрямо времето от преди година е осезаемо, то поне една допирна точка може да бъде намерена. И през миналия сезон, и през настоящия „канарчетата“ изглеждат зависими от домакинския фактор. Ботев постигна и трите си победи до тук през кампанията все в домакинства.

„Време е да започнем да трупаме актив и в гостуванията, защото шампионатът е дълъг. Един голям маратон. Ако искаш да спечелиш нещо, трябва да започнеш да печелиш и навън“, добави още футболистът на Ботев.

Сега на хоризонта се задава двубой в столицата. Ботев Пд се насочва към стадион „Георги Аспарухов“ в дуел срещу високо летящия Левски.

„Определено ще е много труден мач, знаем, че те са много силен съперник. Имат фантастични фенове зад себе си, а това може да даде сериозен импулс. Както става с нас при всяко наше домакинство. Дори да не сме пред пълен стадион. Ще е труден мач, но вярвам, че имаме качествата, което гарантира, че имаме шанс да спечелим всяка една среща. Ако стадионът беше празен, това щеше да е плюс за нас, не мога да отричам. Ако има 10-12 или дори 15 хиляди души по трибуните и те подкрепят, това ти дава енергия“, сподели още Ману за предстоящия двубой в събота (8 октомври) от 20:00 часа.

Елвис Ману има три попадения в седем мача. За него тънкостите в българския шампионат не са нещо ново след периода, прекаран в Лудогорец.

До този момент, в три мача срещу Левски, Елвис Ману може да се похвали с три победи, един гол и две асистенции.

„Мисля, че бързо успях да се адаптирам, защото България не е нова дестинация за мен. Знаех какво да очаквам, трябваше само да свикна със съотборниците си. Мисля, че го направих доста бързо“, каза още Ману.