Днешният сблъсък между Берое и Черно море определено ще е по-специален за наставника на гостите Илиан Илиев.

Не само защото ще срещне един от бившите си отбори, а най-вече заради това, че ще изведе Черно море за 250-и път като треньор в елита.

Той дебютира начело на родния си тим веднага, след като сложи край на кариерата си – през лятото на 2004 година. Тогава се задържа около 18 месеца – до средата на сезон 2005/06. След това в България води Берое, Левски, Верея и Локомотив Пд преди да се завърне във Варна в началото на 2018-а. Оттогава вече почти 6 години и половина неизменно е начело на Черно море.

Ако пък успее да спечели двубоя днес, Илиан Илиев ще запише 16-а победа с „моряците“ от началото на сезона. А до толкова много не е стигал никога досега. Рекордът му е от 15 през сезоните 2018/19 и 2022/23. В първия случай варненци финишираха пети, а във втория – шести. През настоящия сезон обаче освен рекордния брой победи, до който със сигурност ще се стигне, ако не този кръг, то в някой от следващите, Илиан Илиев има голям шанс да запише рекордно високо класиране с Черно море. Този път има голям шанс тимът му да попадне в челната тройка, макар че и четвъртото място ще бъде върхово постижение за него с родния му клуб.

От сезоните му дотук можем да отличим вече споменатият 2018/19.

В него Илиан Илиев победи два пъти Лудогорец на „Тича“ - 1:0 в редовния сезон и 2:1 в плейофите. Удари с 2:0 и ЦСКА на „Тича“, като „червените“ току що бяха поети от Любо Пенев. В редовния сезон тогава Черно море направи 2:2 с Левски на „Герена“, а на „Тича“ го победи с 1:0. Елиминира го пак във Варна и за Купата след 2:2 и дузпи.

Най-голямата му победа в този период е 5:0 над Ботев Вр на 4 април 2022 година.

При загубите най-тежко е губил с 1:5 – три пъти. От трите поражения безспорно най-неочакваното бе това от Септември София на 4 август 2018-а. Като процент спечелени точки дотук безспорно настоящият е номер 1 – със 73,91%. А най-малка бе успеваемостта му в края на първия му период в клуба – есента на 2005-а. Тогава тимът му спечели 37,78% от възможните точки.

В историята на Черно море единственият треньор, който бие Илиан Илиев както по продължителност на престоя в клуба, така  и по брой водени мачове, е Иван Моканов. Той е бил начело на варненци в периода 1949-1967 с кратки прекъсвания, а в елита има 292 мача.