Старши треньорът на Локомотив София Данило Дончич даде специално интервю за Gong.bg броени дни пред дербито със Славия. Мачът е с особен заряд за „червено-черните“ фенове, а успех в него би спрял „черна“ серия от девет двубоя без успех на свой терен във всички турнири за столичните „железничари“. Случайно или не, именно срещу Славия бе и успешният дебют на сръбския специалист начело на Локомотив през есента, когато неговите възпитаници триумфираха с 2:1 в „Овча купел“ в среща, която се превърна в последна за треньора от другата страна Хосе Мари Бакеро. Дончич изрази очакванията си за предстоящия сблъсък и сподели причините да се върне в Локомотив, този път в различна роля. Специалистът коментира и голямото предимство на клуба спрямо други в България, като не пропусна да направи прогноза за това кой българин ще стане шампион на Малта през настоящата кампания.

-Здравейте, г-н Дончич! Благодаря Ви за отделеното време! Как сте?

-Здрасти, мерси за поканата. Добре съм, специално след победата. Една победа винаги носи добра атмосфера в клуба, така че сме добре, готвим се за събота за мача със Славия.

-Предстои може би мачът, който е най-важен за феновете на Локомотив София – това е дерби-сблъсъкът със Славия. Дербито със Славия беше и вашият първи мач начело на Локомотив София, когато вие спечелихте с 2:1 в „Овча купел“ като гости. Сега отново играете със Славия. Какви са Вашите очаквания за този двубой?

-Обстановката тогава беше друга. Знаехме положението в отбора на Славия и че не са в най-добро състояние, не бяха в добра форма, друг треньор беше и така нататък. Сега тотално е друга обстановката в техния отбор, в добра форма са, печелят мачове, взимат точки, играят добре при моя колега Загорчич. Той ги вдигна много, така че тотално друг мач ще стане, но ние няма да се предаваме. Казах, че и ние сме подготвени добре. Имаме още осцилации в играта и в резултата, но надявам се в събота с една добра игра да вземем трите точки най- накрая, защото последният мач, в който бихме тук, бе през август месец. Една лоша традиция стана вече традиция, но всяка традиция има край и се надявам вече в събота, че ще спрем тази лоша традиция.

startphoto.bg
29 снимки

-Ние си говорихме преди малко с вашия пресдиректор, че Вие ще останете завинаги в историята като треньора, уволнил Хосе Мари Бакеро от Славия, тъй като това му беше последен мач начело на „белите“. Вие споменахте вече за неприятната серия - осем мача за първенство плюс един мач за Купата на България, тоест общо девет мача, в които Локомотив София не печели вкъщи. За сметка на това обаче Локомотив София бие Хебър като гост, бие Етър като гост, както в последния мач. Защо според Вас се получава това?

-Не знам точно защо се получава, но явно има някакво напрежение тук, когато играем в „Надежда“, има огромни очаквания от феновете, публиката. Създава се екстра напрежение, а отборът е създаден, така да кажем, в ход. Нови футболисти идваха, едни заминаха и така. Сега сме направили група от футболисти, които може би сме искали от началото на първенство, но затова се получават такива осцилации. Но, както казах, вече мислим, че подобрихме много играта и с една умна игра тактически със Славия мислим, че имаме добри шансове да ги изненадаме и да спечелим този мач.

-Последният ви мач бе срещу отбора на Етър като гости, бихте 2:1. Една победа, която може би беше много важна за самочувствието на отбора. Смятате ли, че тази победа именно може да бъде много важна и за предстоящия мач, тъй като спечелихте и с късен гол?

-Точно така. Всяка победа носи, пак повтарям, добра атмосфера и се вдига самочувствието на всичките. Специално на нашите футболисти, които повечето от тях са млади футболисти, им трябват такива добри резултати, добра игра, вдигане на форма, индивидуално, а и като тим, за да покажат това, което могат. Така че се надявам, пак повтарям, в събота срещу Славия, който е много добър отбор, да играем добре. Срещу Етър пак беше една тактическа борба и надиграване. Ние знаехме, че за тях може би е последен шанс, за да вземат вкъщи три точки и да се опитат да се спасят. Така че не бързахме, чакахме ги, играехме на нашата игра на контраатака и това се получи. Те не успяха да вкарат гол в началото на мача. Ние през второто полувреме играхме по-добре и по-добре използвахме в двете ситуации, в които имахме чисти положения, да вкараме два гола и да победим.

-През зимния трансферен прозорец успяхте да се подсилите с двама футболисти, за които атмосферата на стадион „Локомотив“ е много позната – Селсо Рапосо и Мики Орачев. Преди няколко дни се подсилихте и с нападателя Кевин Маи. Затворена ли е селекцията вече за Локомотив София, тъй като знаем, че свободни агенти все още могат да се привличат? Всъщност защо привлякохме този нападател и как ще помогне той на отбора?

-Току що говорих с нашия собственик г-н Иван Василев и споменахме, че с Кевин мислим, че приключихме с новите попълнения. Той е опитен нападател, който е играл във Франция, в Холандия, в Турция, в големи отбори и е на 31 години. Надявам се, че бързо ще се адаптира към българския футбол и да му вдигнем физическата и спортната форма по най-бързия начин, защото не е играл от известно време. Но вижда се, че има качества, че има опит и такъв футболист точно ни трябва. През зимната подготовка докарахме двама нови-стари футболисти Мики Орачев и Селсо, които всички тук ги познават. На тях не им трябва време за адаптация. Все пак това са опитни футболисти, които само могат да помогнат на отбора. Мисля, че тук приключихме със селекцията. Сега вече се очертава една група от 25-26 футболисти с младите, нашите юноши, от които в момента съм доволен за това каква е атмосферата, как те помежду си комуникират и на терена какво показват. Така че това е селекцията. Дефинитивно трябва да работим с това до края на първенството.

-Доближава ли се Локомотив до Вашата идея за футбол, за това, което отборът трябва да представлява и всъщност каква е тя?

-Не, не се доближава, защото аз поех отбора през месец септември. Мисля, че трябва да изкараме този сезон по най-добрия начин. Ако е възможно, да заемем някаква позиция в средата на класирането и тогава вече през лятото да се прави селекция - кой остава, кой не остава и да се добавят нови футболисти. Тогава след една добра лятна подготовка да се търси играта, която Локомотив София заслужава и трябва от първия мач да се тръгне с добри резултати, а не с лоши, пък после да берем ядове. Както се казва, търсим не добра игра, а точки. В този момент ние още търсим само точки и то не с някаква игра. Не гледаме толкова играта, колкото да печелим точки, щото сме на позиция в „червено“ и Локомотив София не заслужава да бъде в тази зона на таблицата.

-Все пак предполагам, че до края на сезона бихте се радвали, ако Локомотив попадне по-скоро между седмо и десето място и в разиграването на тези места, отколкото да се бори за оцеляване, тъй като знаем, че до последно всичко може да се случи. Да разбирам, че конкретни цели до края на сезона не са Ви поставени?

-Не са поставени, но то е ясно. По-спокойно се диша, ако си в средата на таблицата плюс, че имаш възможност да играеш в Европа, което е нещо голямо, но и конкуренцията е голяма. Другите отбори имат повече точки от нас. Няма да е лесно, но ние ще се опитаме. Имаме и трудна програма, в която ни предстои да играем с отборите от челото на класирането, но няма да се предаваме докрай. Казвам пак, че се надявам вече от събота да вържем две победи подред, защото не сме имали нито един път два поредни успеха. Плюс това да бием вкъщи, да прекъснем и тази лоша традиция. Това ще помогне много на нашите момчета за самочувствие и за следващите мачове, които предстоят.

-Аз видях, че собственикът на отбора Иван Василев изгледа тренировката и впоследствие ми се стори, че Вие имате добра комуникация с него. Обаче медиите, моите колеги, непрекъснато Ви уволняват. Буквално след всеки мач се говори за това, че едва ли не следващият Ви е последен. Как гледате Вие на всички тези писания от колегите? Имало ли е изобщо такъв вариант Вие да напуснете Локомотив?

-Не, не е имало, аз не знам откъде идва това нещо. По принцип предполагам откъде, но с Иван Василев се познаваме още от 1990 година, когато той беше в Малта. Той ме доведе в Локомотив като футболист и играх две години между 1997 и 1999 г. След това тук бях и помощник-треньор на Окука в периода 2008-2010 г., той беше тогава вицепрезидент г-н Василев. Обстановката тук ми е като вкъщи. Знам, че три години бях тук като играч, след това станаха пет, сега съм старши треньор…На всеки 10 години идвам на друг пост, но винаги в Локомотив София. Така че се познаваме от много дълго време, имаме двамата едно много коректно и добро отношение, но работата си е работа. Аз казвам нека всеки да си върши неговата работа, да се не меси в чуждата и ще сме много добре. Тия слухове по вестниците аз не знам къде, какво, защо, но нали знаете, ние сме на Балканите. Много искат и искат много да са на мое място, много искат да са и на мястото на футболистите ми и аз това съм им казвал. Само с добро представяне, с добри резултати можем да си защитаваме нашия пост и да не се страхуваме от никакви смени, промени или не знам какво.

-А как всъщност Иван Василев успя да Ви убеди да дойдете да работи в Локомотив София? Вие дълги години работихте сравнително успешно в Малта.

-Да, аз бях в Малта, също така в Китай, преди това и в Суперлигата на Кипър, Бахрейн. Ние постоянно държахме връзка и въпреки, че бяхме отдалечени си говорехме за футбол. Аз гледах мачове на Локо София по сателита, по телевизията и разменяхме мнения. Били сме винаги в контакт, но се получи така, че моят колега Стойчо Стоев подаде оставка. Аз бях свободен по това време, свърши ми договорът в Китай и той ме пита дали искам да дойда. Аз не мога да кажа „не“ на Локомотив и така се получи, че дойдох през септември. Надявам се, че след този сезон ще продължим работата заедно, но нека първо този сезон свърши както трябва и с позитивни резултати и ще видим.

-Вие сам казахте вече, че това Ви е третият престой в Локомотив в трета различна роля на всеки 10 години. Ако трябва да направите съпоставка в различните периоди, каква би могла да бъде тя? Как се промени Локомотив София в тези години? Знам, че времената, в които бяхте преди, бяха доста по-различни.

-Да, различни времена, различен футбол. Сега е по-трудно да си един такъв отбор като Локомотив София в държава на едно високо ниво, защото финансите са други, а и обстановката е друга, да кажем. Но мисля, че нашето ръководство се справя добре. Това, което знаем всички, е, че много отбори тук не плащат навреме, закъсняват със заплати, закъсняват с премии. Ние нямаме такъв проблем, платени сме всички редовно. Така че по това отношение имаме преднина спрямо другите, да кажем. Имаме голям стадион, имаме помощни терени. Може би, ако малко средства се вложат, може да се направи още по-добре, но това е ситуацията. Така че имаме добри условия за работа и всичко е точно от страна на организация на отбора и ръководството. Този сезон не е уцелено със селекция, може би нещо не вървеше отначало както трябва и резултатите не бяха тези, които всички очакват. Но пак повтарям, надявам се, в края на сезона да вдигнем форма, да печелим точки просто и да се успокоим. Аз се надявам да сме в средата на класирането, което ще е голям успех.

Снимки: LAP.bg
32 снимки

-Аз мога да Ви допълня относно темата за стадиона. Тук трябва и държавата да помогне, тъй като все пак стадионът се намира на държавна собственост, той е държавна собственост. Спомняме си, че всъщност вашият собственик Иван Василев тегли кредит, за да направи осветление на стадиона, ама не може той да направи и целия стадион. Вие като треньор сте шампион и носител на Купата на Малта с отбора на Валета. Това е нещо, което може би феновете на Локомотив София не знаят като Ваша визитка. Имате опит и в европейските клубни турнири именно с отбора на Валета. Гледах Вашата статистика и забелязах, че Вие отпадате без загубен мач като гост. Може да направим съпоставка сега, че може би отборите под Ваше ръководство се представят по-добре като гости. Как всъщност Ви повлия малтийският футбол като възприятие, за да бъдете треньорът, който сте в момента? Все пак основна част от кариерата Ви като футболист и като треньор преминава в Малта.

-Да, аз по-голямата част от кариерата си играх в Малта и там съм печелил - 4 пъти съм бил шампион, 4 пъти носител на купата и голмайстор на първенството 4 пъти. След това там живеех и имах семейство. Така че логично беше да продължа с треньорска кариера, поради което започнах с лицензите и така нататък в Малта. Да, с Валета направихме голям успех - 9 месеца без загуба, шампиони и носители на купата, суперкупа взехме. Беше един страхотен сезон и играхме в Европа. Всъщност играхме добре и в Европа, имахме един добър отбор. Не знам кой ме пита за нивото на футбола на Малта. То много се вдигна, защото идват добри чужденци, финансово по-добре се плаща и така нататък. Миналата година мисля, че Хамрун отстрани Левски, така че се вижда, че не трябва да се подценяват отбори от по-малките страни. Те всички играят футбол вече, влагат финанси, докарват добри футболисти специално от Африка и Южна Америка, таланти. Просто вече във футболна Европа всеки може да бие всеки и всеки може да отстрани другия. Да, с Валета имах супер успехи и надявам се, че с времето ще вдигнем Локомотив и ще имаме успехи и тук.

-Много се радвам, че споменахте мача между Хамрун и Левски, тъй като щях да Ви питам за него. Изненада ли Ви тогава това, което се случи в тези два мача и това, че в крайна сметка Хамрун Спартанс отстрани Левски?

-Откакто в Хамрун дойде този президент, който е сега в момента, мистър Портели, с огромни финансови средства се вдигна отборът. Това той го направи и доведе много сериозни чужденци и национални състезатели на Малта и направи един много добър отбор. От онзи момент те се вдигат, вдигат и миналата година показаха и отстрани Левски, макар и с малко късмет, нали? Но все пак късметът нали знаете с кой върви? В момента са първи в класирането в Малта и вървят много добре, борят се за титлата с Флориана.

-Споменахме Флориана, споменахме Хамрун, а там играят двама българи. Юлиян Ненов, който е бивш футболист на Локомотив София, играе в Хамрун, а Георги Китанов играе във Флориана, който пък е Ваш бивш отбор като старши треньор. Кой според Вас ще спечели титлата на Малта в този двубой?

-Китанов беше там и в предишни години, когато аз бях втори път във Валета. Играхме един срещу друг във финала за купата Валета – Флориана и той много добре пази (б.а. Флориана бие с 2:1 след прод.). Аз лично мисля, че Хамрун има по-добра организация и по-добри индивидуални футболисти. Мисля, че те ще вземат първенството, но не трябва да се подценяват Флориана и Китанов. Те винаги могат да изненадат в един мач и да вземат купа пак. Така че е интересно да видим до края на първенството кой ще е между двама българи да стане шампион и кой носител на купата.

-За финал на нашето интервю, макар и да мисля, че Вие вече отговорихте до някаква степен на този въпрос. Каква е Вашата мечта, свързана с Локомотив София?

-Моята мечта, свързана с Локомотив София, е до края на първенството да влезем в средната група (7-10 място) и там във всеки мач да вдигаме форма, да имаме добри резултати и оттук нататък вече да направим едно сърце на отбора от основни футболисти за следващия сезон. През следващия сезон, ако останем всички заедно, да направим една добра селекция с един отбор, който ще може да играе срещу всеки един в България и да имаме добри резултати.