ЦСКА победи Хебър Пазарджик с 3:0 след голове на Матиас Фаетон, Майкъл Естрада и изключително попадение на Станислав Шопов в заключителните минути. Толкова до телеграфната информация около срещата, която се състоя пред зрителите в понеделнишката вечер на  „Българска армия“. „Червените“ записаха важен успех в борбата си за челните места в родната efbet Лига, макар Хебър да опита да „рани“ своя съперник в началните минути от двубоя в Борисовата градина, но безуспешно.

Треньорът на тима от най-западната Горнотракийска низина изтъкна достойнствата, показани от неговите футболисти в така или иначе тежката визита на „Армията“, където със сигурност за Хебър набор от точки не са били в графата „задължителни“ при изготвянето на плана за сезона през лятото, предвещаващо старта на кампанията в родния шампионат.

startphoto.bg
77 снимки

А пътят, който е предначертан от 57-годишния специалист начело на пазарджиклии, е точно този. Цели се лимитирането на поражения, както и постигането на резултати с интензивна и качествена игра. Около Хебър има много въпросителни. Те остават с отворен отговор с оглед събития от последните дни в страната ни, ала витално значение имаше изказването на Ел Голеадор буквално секунди след последния съдийски сигнал.

„Аз съм си вкъщи, на това, което каза преди малко, аз съм си вкъщи. Има много хора, които посещават „Българска армия“, но не са си вкъщи. И винаги ще бъдат гости“.

Това бяха въвеждащите думи от Любослав Пенев, след като стартира интервюто си с въвеждащия въпрос от репортера на терен на DIEMA SPORT. За футболната кариера като футболист на Любослав Пенев съм навярно един от последните хора на Земята, за когото мога да говоря или пиша, но все пак да обобщим само за „червените“ от София – две титли, четири купи, една Суперкупа в 170 мача, 14,753 минути, за които са отбелязани 113 гола или чисто и просто - „Ел Голеадор“.

Прозвище, което произлезе от славния период на Пенев в Испания, където ниже гол след гол за Валенсия и е жива икона за „лос че“ до ден-днешен. За шампионския сезон за Атлетико Мадрид през 1995-96 и изявите му за "дюшекчиите" може да се говори много, като и тук има сходства с осанката му за "прилепите", но е отлично помнен също така за Компостела и Селта Виго с впечатляващ респект.

Пример за магнетичната любовна история на Любослав Пенев с ЦСКА може да се даде с този за египетската кралица – Клеопатра, както и римският политик и военен лидер Марк Антоний. Двамата са имали славна и интензивна романтична връзка до загубата на Битката при Акциум от Октавиан на 2-и септември 31 година пр. Н. е. (бел.ред - тъкмо два дни след рождената дата на Пенев през 1966-а. след Н. е).


Битката при Акциум е решаващо сражение в Римските граждански войни между Октавиан срещу Марк Антоний и Клеопатра. Големият дуел завършва с победа на Октавиан, последвано от гибелта на Марк Антоний и Клеопатра. След Битката при Акциум на практика не се решава войната, като минава време, докато Антоний и Клеопатра да се предадат.


Ала дотук преустановявам с примерите, написани чрез това историческо събитие, макар да имат общо на ментално ниво.

startphoto.bg
94 снимки

Човешките сражения, които Любослав Пенев води на „Армията“, са нееднократни и бяха дълбоко вкоренени и чути с тътен в думите му след мача между ЦСКА и Хебър. А голяма част от футболните хора бързо могат да ги илюстрират за пореден в съзнанието си.

Дали битките се водят на терена като футболист, дали извън него, е без значение. Последните му периоди като треньор на тима от „Армията“ са особено знакови за тези думи от него, макар да е единственият наставник, успял да донесе трофей за клуба след 2016-а година, а именно Купата на България пет години по-късно. (бел. ред - 2021-а година)

След първия му период като треньор след 2016-а беше прокуден, ала племеникът на Димитър Пенев демонстрира характера да се завърне в Борисовата градина за пореден път и да донесе тази радост за феновете. И за тяхно съжаление, това е един от малкото големи моменти, в които привържениците на ЦСКА могат да се гордеят в последните лета в спортен аспект.

Накрая на изказа си след мача Пенев говори за „гости“ на стадиона, на който стартира феноменалната си кариера. Всеки може да интерпретира названието „гости“, както пожелае и намери за добре.

Фантастичният британски комик, който е и ще бъде помнен от хиляди поколения – Чарли Чаплин, има сентенция за "гостите", които не спират да го безпокоят в хода на бляскавата му кариера като актьор - „Гостите, както каза майка ми, са като тортите: колкото по-дълго остават, толкова по-гадни стават“.