Колкото и темата за съдиите да ни е неприятна за коментиране, няма как да не обърнем внимание на бруталното ощетяване в последно време на клубните ни отбори и националните гарнитури в Европа. Подиграват ни се, мачкат ни, а ние си мълчим. 

Вижте каква сеч бе по време на двата мача на Лудогорец срещу Динамо Загреб. Без никакви задръжки отрязаха главата на "орлите". В Разград Сотириу излиза сам срещу вратаря, бранител го хваща с ръка, но не последва нищо. Извинете за грубия израз, но кьорав да е съдията, ще види грубото нарушение, което е за червен картон. Има и ВАР, но всички си мълчат. В Загреб - трима изгонени футболисти на Лудогорец, като двама от тях - Доминик Янков и Рик Джонатан, доста пресилено. Дават несъществуваща дузпа за домакините и за капак спестяват два червени картона за играчи на Динамо.  

Бруталните съдийски ощетявания не подминаха и ЦСКА. Сигурно си спомняте как съдиите се превърнаха в главни действащи лица и носят вина за отпадането на ЦСКА от Зоря (Луганск) преди няколко години. На реванша в Украйна главният рефер подмина чиста дузпа за “червените”, което позволи на Зоря да организира контраатака, при която Турицов фаулира противников състезател, за което бе изгонен.

Картинката е подобна, когато играе и България - поголовна сеч, която не подминава и младежката и юношеските ни гарнитури. Няма смисъл да си губим времето да изброяваме отделни мачове, тъй като те не са един или два.

По-важното е защо ръководството на БФС не предприема никакви мерки, за да защити клубните ни отбори. Излиза, че всички спортни федерации имат определено лоби в Европа и правят всичко по силите си техните клубове да просперират. А ние стоим с кръстени ръце и чакаме поредния шамар. Просто се надяваме да бъде по-лек и на няколко години по веднъж някак си да ни се размине.

Европейци ли го играем? Няма да коментираме и да се оплакваме от съдийството. Ще бъдем над нещата, когато на нас нищо не ни струва. На вас нищо не ви струва, но клубовете са ощетявани с милиони. Европейските отбори не правят така, когато са ощетявани. Напротив - борят се до последно и си гледат собствения интерес. 

Уважаеми господа от БФС, така не се прави. Не трябва да стоим и да гледаме сеир, а да се борим със зъби и нокти, и да защитаваме клубовете, когато виждаме, че са тотално ощетявани. Колкото сили имаме, ако въобще са ни останали такива. 

Никой не казва съдиите да ни бутат, но не трябва да позволяваме да ни изхвърлят от турнирите. 

За какво собствениците на българските клубове да хвърлят пари за качествени попълнения и да се стремят да изграждат силни отбори? При това положение няма никакъв смисъл.

За какво БФС назначи шефа на съдиите - Виктор Касай, който сигурно получава една торба с пари. Той не вижда ли какво се случва с българските клубове в Европа? Нека малко обърне внимание на шефовете на централата и да ги посъветва какви действия да предприемат. Нали уж го взехме, защото се ползва с голям авторитет в Съдийската комисия на европейската централа. По нищо не личи, че назначението му е оправдано.

Хубаво го взехме, но съдийството в България с нищо не се променило. Като не става, нека БФС се обърне към човек, който иска да работи, и най-вече притежава нужните качества да подобри съдийството. 

И за финал - много е важно да се отбележи, че ощетяването на Лудогорец удря и всички останали български отбори. Ако "орлите" бяха попаднали в групите на Шампионската лига, всеки един клуб от efbet Лига щеше да получи по минимум 160 хиляди евро от Фонд "Солидарност". В клубовете от Втора и Трета лига също ще постъпят сериозни средства. Това обаче можеше да се случи, ако Борислав Михайлов и Виктор Касай си вършеха работата, защитавайки родните клубове.