Георги Дерменджиев, бивш треньор на Лудогорец и на Левски, даде интервю за „Мач Телеграф“, публикувано в днешния брой на вестника. Пловдивчанинът, който е и най-успелият треньор на „орлите“ в тяхната история, сподели мнението си и за отминалите дербита - в София между „сините“ и ЦСКА, завършило 0:0, както и това в Пловдив между Ботев и Локомотив, в което „канарчетата“ победиха с 2:1. Ето какво каза доскорошният национален селекционер.

- Здравейте г-н Дерменджиев! Как сте?

- Благодаря, добре.

- В неделя предстои поредната среща между Лудогорец и Левски. Какви са вашите очаквания за дербито?

- Всички искаме да стане хубав двубой. Надявам се и двата отбора да покажат добър футбол и да зарадват хората с качествена игра. Това определено ще бъде един тактически сблъсък.

- Двама от основните играчи на Левски няма да могат да вземат участие в срещата – Андриан Краев и Цунами. До колко това ще се отрази на „сините“?

- Няма как да не се отрази, защото Левски се намира в подем, но кадровите проблеми оказват влияние. Видя се, че след лагера в Турция, са един добре стикован отбор, който обаче се изгражда сега. Малко по-къса е скамейката на „сините“, но това е нормално. В бъдеще ще се подобри и ще стане по-дълга, вероятно през лятото.

- Как ви се струва селекцията, която двата отбора направиха през зимата?

- Лудогорец направи ударна селекция и привлече 7 играчи. На тях им е необходимо време, за да се адаптират. Това най-вероятно ще се случи точно през пролетта, за да могат през лятото да атакуват европейските клубни турнири. Левски също взе доста играчи и на тях също ще им е нужно време. Рано е да се правят изводи все още. В Разград имаше футболисти, които играха на нетипични позиции след подновяването на шампионата, но Анте Шимунджа дава шанс на всички.

- Има ли фаворит в неделя?

- В тези мачове фаворитите са само на хартия, но в крайна сметка може да се случи точно обратното. Може отборът, сочен за фаворит, да допусне поражение. Лудогорец си взе победите до този момент, а Левски показа голям прогрес. За това казвам, че това ще бъде тактически сблъсък. Това включва много компоненти, като надиграване, движение по терена и т.н.

- Какви са ви впечатленията след завръщането на Станимир Стоилов на „Георги Аспарухов“?

- Вижда се почеркът му. За всичко, което направиха привържениците на Левски, само адмирации. Както към феновете, така и към ръководството на клуба. Добре е, че Стоилов се върна на „Герена“ и пое Левски. В играта на „сините“ се вижда много интелект. Ясно си личи, че се подбират много футболистите в тима. В първите дни на Мъри начело на отбора показваха един футбол, а сега съвсем различен. Направиха солидна подготовка и се вижда ефектът от нея. След като направят още една, нещата ще продължат да се подобряват. В Лудогорец е по същият начин. През зимната пауза рядко се взимат 7 играчи, но Шимунджа иска да изгради един силен отбор.

- Да поговорим малко за битката за титлата. Има ли шанс ЦСКА да настигне разградчани и да спре хегемонията им?

- Всеки отбор има шанс за нещо повече. В момента Лудогорец са първи в класирането и се държат стабилно на това място. ЦСКА допусна грешки след подновяването на първенството. Още в първата среща с Локомотив София, а загубиха точки и срещу Левски.

- Няколко думи за дербито между „сини“ и „червени“. Трябваше ли да бъде отложено, предвид лошото време?

- Заварена ситуация. За да има добър футбол, трябва да има перфектен терен и условия. Имаше нужда от това, за да бъде добре и за здравето на играчите, а и за да покажат добра игра. Трябва да има предпоставки. 

- Има ли фаворит в битката за Купата на България? Жребият противопостави на полуфиналите ЦСКА - Славия и Лудогорец - Левски.

- Фаворит в тази фаза на турнира няма. И четирите отбора са печелили Купата на България и не може да се определи фаворит. Ще бъде интересно.

- Споделете ни как видяхте дербито на Пловдив?

- Това е един мач, който целият град чака с нетърпение. Пловдивското дерби е едно от най-старите. Винаги интересът и зарядът към тази среща е голям. И двата отбора се постараха. Този, който беше вкарал първи, реално взимаше психологическото предимство. Не мисля, че дузпата, която Димитър Илиев пропусна, беше преломния момент в срещата. След това имаше още много време. Ботев се възползва от грешките в отбраната на Локомотив.

Мисля, че „жълто-черните“ заслужено победиха, но наказателният удар не беше ключов в мача. Всеки може да изпусне от бялата точка. При това резултата беше 0:0. Виждали сме играчи и на големи форуми, които са пропускали. Действията на двата отбора след това бяха ключови.

- Един финален въпрос, който е свързан с националния отбор на България. Ясен Петров ли е точният човек за селекционер?

- На мнение съм, че Ясен Петров се справя много добре начело на националния отбор и трябва да му се даде време.