Поредицата на Gong.bg, посветена на предстоящото варненско дерби, получава своя глас и от чужбина благодарение на Даниел Моралес. Бразилският треньор, който като футболист бе популярен със своята безкомпромисна игра в средата на терена, се е подвизавал с екипа и на двата варненски клуба в различни периоди от състезателната си кариера. Той и до ден днешен изразява своята благодарност към Черно море и Спартак за подадената ръка в трудни за него моменти. Наставникът на Ботев Враца предпочете да не дава директна прогноза за крайния завършек, споделяйки, че изходът на подобни дербита трудно би могъл да се предвиди.

За спомените му от варненското дерби:

Това дерби е закъсняло. Аз си мисля, че заради всичко, което означава Спартак за варненските фенове, той не би трябвало да отсъства толкова време от Първа лига. За Черно море много добре зная, че е клуб, който е още в сърцето ми. Това е клуб, който ми даде възможност да се развия в по-голям клуб, все пак оттам преминах в ЦСКА. Важността на този мач за хората от града е огромна. Дори аз очаквам да гледам този мач, защото това са два отбора, през които съм минал – в един период, в друг период, поради една или друга причина. Аз съм благодарен и на двата отбора. Благодарен съм, защото преди престоите ми, както в Черно море, така и в Спартак Варна, аз бях без работа. През 2004-2005 г. аз бях в Локо Пловдив, след което останах без договор. Това не съм го споделял на никого. Жена ми беше бременна и тогава треньорът на Локо Пловдив не бе пускаше да отида до Бразилия да си видя детето. Това още ми е в сърцето. Тогава взех парите, които имах, и ги дадох на жена ми, като за съжаление видях моята малка дъщеря след осем месеца. Бях без работа и един ден чувам, че телефонът ми звъни – Илиан Илиев. Пита ме кой ми е импресарио, иска да ме вземе във Варна и дали искам да дойда. Аз потвърдих и така започна моята история в Черно море. Тази история е много красива и съм запазил много добри спомени оттам, Черно море ми даде възможност да отида после в ЦСКА и т.н. Моята история със Спартак пък започна през 2009 г., когато отново бях без работа и то отново след Локо Пловдив. Тогава ми се обади Живко Великов, шефът на Спартак, и ми каза: „Искам да защитаваш нашите цветове“. Казах му, че ще дойда и така започна моята история със Спартак. Имахме възможност да направим нещо добро, но за съжаление нашият отбор беше последният такъв на Спартак, който игра в А група, защото изпаднахме. За това как се разви Черно море после няма какво да коментирам – отборът игра квалификации за Лига Европа, а Спартак междувременно трудно съществуваше. 

Искам да ви кажа, че това, което ще се види тази седмица, е нещо, което хората очакват от доста време. Очакват го, защото това е едно от големите дербита на България. Аз съм имал удоволствието да играя и за двата отбора един срещу друг и усетих какво е и от двете страни. Това са много хубави спомени! Мисля, че последните две-три години това, което са започнали и направили от Спартак много прилича на това, което феновете на Левски правят сега с вдигането на клуба на крака. Те заедно с новото ръководство на Спартак са успели да стигнат до А група. Пожелавам да са така доста години, защото това дерби заслужава да бъде гледано от колкото се може повече хора не само в града, но и в цяла България. 

За историческата значимост на варненското дерби:

То се води като третото дерби на България, но за града си е номер едно. Надявам се всичко да е нормално и както си трябва, да няма някакви извънредни неща, защото футболът е за хората, а не за хулигани. Хората си отиват там, за да гледат, да аплодират и да изискват от футболистите да дадат максимално от себе си. Пожелавам на всеки един състезател да играе такива дербита. Аз съм играл като футболист в четири дербита на България (б.а. ЦСКА-Левски, Локо Пд – Ботев, Черно море – Спартак и Нефтохимик – Черноморец) и пожелавам на всеки един да участва. Това е напрежение, нервност, слава. Съперникът пък една седмица няма да може да излезе от дома си, защото феновете още са ядосани, но това е животът на един състезател по футбол. Аз съм преживял всички подобни моменти. Градът като цяло живее за това нещо и чака вече 13 години. С нетърпение и аз ще застана пред телевизора, за да гледам този мач. Пожелавам на всички фенове да отидат на стадиона, да празнуват и да се радват на своя отбор. 

Прогноза за крайния резултат на дербито:

Мога много лесно да изляза от ситуацията, имам немалко опит (смее се). Независимо от моментното състояние на Спартак или Черно море това е едно дерби. Много лесно някои хора ще кажат, че Спартак ще победи лесно, което няма да е така. Или пък, че Черно море като по-високо позициониран отбор, борещ се за шестицата, е фаворит. Аз знам, че Черно море в момента притежава по-класни футболисти, преди две седмици играхме с тях. Знам, че Илиан Илиев ще подготви този отбор психически. Да подготвиш отбора тактически, стратегически, това винаги си го има. Илиан ще работи много по въпроса, че играят навън и срещу последния в класирането. Хората от другата страна пък знаят, че ако Спартак бие, ще направи една голяма крачка. За нас, треньорите, това са много важни неща и знам, че напрежението ще е огромно. Оттук всяка една прогноза, независимо 1, 2 или Х, сигурно е лесна за хора, които мислят, че разбират. Но ние, треньорите, които преживяваме това нещо, не бихме казали конкретна прогноза. Въпреки това един от тези резултати пак ще излезе. Мисля и искам тези хора да се зарадват на едно хубаво дерби. Нека най-добрият на терена и този, който най-много заслужава, да излезе победител.