Наставникът на Лудогорец - Валдас Дамбраускас, даде ексклузивно интервю пред Gong.bg преди сблъсъка на неговата родина - Литва и България. 

- Г-н Дамбраускас, да започнем с представянето на играчите на Лудогорец снощи за България при равенството срещу Италия – Недялков, Десподов и Янков бяха в основата на точката. Какви са Ви впечатленията от цялостното представяне на България?

Искам да поздравя България и феновете за резултата. Не може да се подцени такъв резултат срещу толкова силна Италия. Равенство обаче всъщност беше логично и очаквано. България минава през преходен период и младите започват да се адаптират все по-добре. Нужно е търпение, но нещата вървят в правилна посока.

Беше хубаво да видя и трима играчи на Лудогорец в основата на всичко. Кирил беше много агресивен и направи това, което може най-добре, да асистира за гола. Недялков беше страхотен, не загуби нито едно единоборство. За Доминик, от друга страна, е страхотно, че игра срещу европейския шампион. Това със сигурност ще му вдигне самочувствието и ще подпомогне развитието му.

- Допитвал ли се е селекционерът на Литва за съвети как да противодейства на българските играчи и разбира се, как да спре Десподов?

Познавам селекционера и си говорим от време на време за футбол, в частност и за литовски и български. Не сме изпадали в детайли обаче относно това как да се противодейства на Десподов и Недялков.

- Каква е рекацията в Литва след поражението 1:4 срещу Северна Ирландия и какви са очакванията за мача с България?

Дълго е за обяснение, но реакцията не може да е страхотна след домакинско поражение с 1:4. Ако гледаш само резултата, то той е лош, но ако си гледал мача, то ще знаеш, че не беше толкова зле. Литва върна един гол след 0:2 и пропусна дузпа веднага след това. Ако беше станало 2:2, то двубоят се променя веднага. Футболът е пълен с подобни моменти, но трябва да погледнем реално на нещата.

Реалността е, че треньорът Иванаускас извика много млад състав за дебюта си. Имаше и дебютанти, като цели 7 играчи от стартовия тим бяха различни. Двамата централни защитници – Саткус и Уткас, играха за пръв път заедно и бяха най-младата двойка бранители в историята на литовския футбол. Направиха грешки от неопитност, но това ще им помогне занапред.

Същото важи за Дубицкас, млад нападател, който никога не беше стартирал от първата минута. Той има много да учи все още и беше нервен, но има добро бъдеще. Имаше и други дебютанти, които трябва да подкрепяме. Ако погледнем цялата картина, то Литва, както и България, минава през преходен период. При българите процеса започна малко по-рано, така че Литва има да догонва. Въпреки това, квалификационните мачове не са лесни и в неделя вярвам, че ще гледаме добър мач.

- На кои литовски играчи трябва да обърне по-специално внимание Ясен Петров?

Трудно е да се предвиди какъв отбор ще избере наставникът на Литва, но стълбът на отбора се гради около трима играчи. Новиковас е най-опасният литовски играч, играе в Турция. Вчера пропусна дузпа, но това не отнема от качеството му. Фьодор Черних, който играе в Полша е опасен нападател. Имаше здравословни проблеми, но е добър нападател. Сеткус е вратар, който играе в Израел. Той е легенда в Литва, завърна се след известна пауза, но вдига самочувствието на тима. Ласицкас също е интересен играч, със скорост и интелигентност, който играе за Вождовац в Сърбия. Той играе със самочувствие, независимо дали бием или падаме.

- Вашата прогноза за мача?

Не съм добър в прогнозирането на мача, а имам симпатии и към двата отбора. България прогресира с всеки мач и ще иска да вземе първи успех за кампанията у дома, особено след точката с Италия. Литва е в преходен период с много младоци и е трудно да се предвиди на кого ще заложи наставникът. Ако трябва да заложа на резултат, то това ще е 1:0 за България.