Старши треньорът на Лудогорец Валдас Дамбраускас говори пред медиите преди утрешния сблъсък срещу ЦСКА за Суперкупата на България.

Литовският специалист обяви, че очаква и двата отбора да изиграят много добър мач, но намекна, че „червените“ ще имат леко предимство, тъй като са имали възможност да анализират първите два официални двубоя на „орлите“ срещу Шахтьор Солигорск от квалификациите в Шампионската лига.    

„Това е първият официален мач в българския футбол този сезон. Нормален мач. Искам да поздравя абсолютно всички за този мач. Други години, когато има такава почивка, футболът ни липсва. Тази година Европейското първенство го спести. Радваме се да се завърнем по българските терени. И двата отбора искат да спечелят този мач. Има спортменство, но като цяло двата отбора ще се хвърлят да изиграят един много добър мач“.

„Винаги казвам на играчите, че следващият мач е най-важния. Той ще ни приближи към нашата крайна цел. Те трябва да бъдат професионалисти. Имат отговорността да покажат на феновете едно шоу. Утрешния мач е важен както за нас, така и за всички останали хора“.

Антон Узунов
17 снимки

„В абсолютно всеки един мач трябва да вземем поуките. Всеки влиза по един начин във даден мач и излиза напълно променен. Анализирахме всичко през миналия сезон и настина се опитваме да се учим от всака една грешка. Смятам, че сме направили правилния анализ. Има причини за резултатите в последните мачове срещу ЦСКА. За мен най-важният бе този в Разград, който спечелихме. Тогава можехме да минем на второто място. Последният мач, който изиграхме на „Българска армия“, не мога да изляза със субективна причина за резултата. Беше точно след момента, когато бяхме спечелили десетата титла, не отидохме подготвени. Каквото и да се случи утре, последните мачове няма да повлияят. И двата отбора са с нови футболисти. Дори не знам с какъв състав ще излязат, тъй като това ще им е първи официален мач. За тях ще бъде една идея по-лесно, тъй като са анализирали мачовете ни срещу Шахтьор Солигорск. И ние анализирахме техните контроли, но не е същото. Всички трябва да очакват един много добър мач“.

Дамбарускас коментира и ситуацията с Кирил Десподов и "народната любюв", която получава от феновете на ЦСКА:  

„Смятам, че не само в тези мачове получава тази „народна любов“. За мен не е нормално, но не мога да кажа на феновете как да се държат. Кирил е професионалист, успява да се справи много добре в тази ситуация. Много от нас не знаят на какво е подложен, но той успява да се справи по най-позитивния начин и да го покаже на терена“.

„Не мисля, че ще се стигне до този момент – да имаме един отбор за България и един за Европа. Нашата идея е да прогресираме във всеки един мач. Трудно е да се случи със смяна на 11 играчи. Нашата цел е да успяваме да подобряваме връзките между играчите на терена и да създадем един облик на игра, който да се хареса на абсолютно всички“.

„До момента съм взимал участие в два такива мача. За мен няма никакво предимство, защото и двата мача моят отбор излезе победител. Има изключително много време от юли до май месец. И ние, и ЦСКА ще имаме още много мачове в Европа и България. Има много време дотогава. Има трансферен период през зимата, който може да промени много неща. След седмица не вярвам двата отбора да помнят много този мач, въпреки че е важен, но предстоят европейски срещи. За феновете обаче това ще е важен двубой“, заяви Дамбраускас.

„Тактически имаме много неща да подобряваме. Изиграли сме изключително малко мачове. Например, Пиерос Сотириу се очаква тепърва да влезе и да усети самия отбор. Той изигра минути за първи път от няколко месеца. В предсезонната подготовка подобрихме много неща – контрола на топката, пресирането. Срещу Солигорск създадохме много положения, втория мач не чак толкова. С всеки изминал мач тези възможности ще стават все повече и повече. Надявам се този потенциал да се подобрява все повече и повече. Не знам кога ще видим завършения продукт. За мен дори няма такова понятие, защото във всеки мач искаме да подобряваме нещата.

Трябва да постигаме повече резултати. Лудогорец в най-добрите си години играеше с 13-14 човека, които постоянно се въртяха в няколко години подред. Кахлина изигра първия си мач март месец. Това пък ще е вторият официален мач на Вердон и Пластун заедно, за Гонславеш и Баджи също. Кирил Десподов се включи късно  подготовката. Имаме нужда от доста време, за да може влиянието на тези играчи да се види на терена. Както съм го казвал и преди - не съм магьосник. Нашата цел е да изградим нашия си модел на игра“.

„Наистина е по-лесно за тях да направят един анализ и да видят на какво сме способни. Ние имаме предимство, че сме играли официални мачове, които не може да се сравняват с приятелските. И двата отбора искат да покажат на това, на което са способни. Ще направим всичко възможно да излезем крайни победители в мача“.

„ Не мога да контролирам миналото. Мога да контролирам моето държание и това ще го направя днес и в утрешния ден. Наслаждавам се на периода си тук, мисля, че вършим една много добра работа. Опитваме се да подобряваме нашата игра с всеки изминал мач и всяка една тренировка. С това е важно играчите да разберат целите и идеите на клуба, за да изградим един качествен колектив“, завърши Дамбраускас.