Напоследък е доста модерно да се коментира темата с чужденците в българския футбол. И да е в крак с модата и в общия хор селекционерът на България - Младен Кръстаич, яхна вълната, като сподели, че футболът ни може да изчезне, защото не играят достатъчно българи.

По тази логика трябва да закрият почти всички футболни шампионати в Европа. Вчера стана ясно, че чужденците в българското футболно първенство през сезон 2023/24 са 49,4 процента, което е среден резултат при изследването на статистическия институт CIES Football Observatory, базиран в Швейцария. efbet Лига е в средата на таблицата по чужденци в Европа, като средната възраст на играчите е 26.3 години.

Ясно е, че и в другите европейски първенства играят чужденци, но това не им пречи да създават добри местни момчета, и националните им отбори да участват на големи форуми.

Крайно време е да спрем с оправданията и да си кажем истината. Чужденците не са големият проблем на българския футбол. Проблем е, че не може да създаваме качествени български футболисти. Проблем е, че нямаме достатъчно квалифицирани специалисти, които да работят с подрастващото поколение. Проблем е, че през последните 30 години държавата не обръща нужното внимание на спорта. 

И нека всеки собственик или президент на български клуб се замисли какви условия предоставя за развитието на младите таланти. Защото, в повечето клубове условията са меко казано лоши.

Когато българските клубове осигурят добри условия за подрастващите, като терени, квалифицирани треньори и качествено обучение, ще започнем да създаваме добри български играчи и по естествен път чужденците в българското първенство ще намалеят. При това положение клубовете няма да имат такава нужда от тях. 

Колко детско - юношески школи в България може да се похвалят, че имат повече от един терен, който се използва от талантите? Колко деца в България тренират на естествена трева? Повечето от тях са виждали подобен терен само на снимка. Колко школи разполагат с доктор, кондиционен треньор и психолог? После не били подготвени технически, физически и ментално. 

В колко школи децата не плащат такси, екипи, лагери и подготовки? И какво се случва с талантливите деца, чиито родители нямат възможност да плащат и да издържат школите.

С какво око гледат клубовете на децата, след като не са инвестирали нито стотинка в тяхното развитие? Колкото и грозно и грубо да звучи - изхвърлят ги като парцали. Ако в развитието на едно дете, даден клуб инвестира 20-30 или 40 хиляди лева, ще му се дава повече шанс, бъдете сигурни. 

Всички трябва да разберем едно нещо. В България няма как да бъде ограничено използването на футболисти от ЕС, тъй като ще противоречи на европейското законодателство и Българският футболен съюз би предизвикал абсолютен европейски прецедент. Ще полетят дела в европейските институции и т.н... 

Но можем да започнем да произвеждаме по-качествени български състезатели. 

Кръстаич дава за премер Сърбия. Ок, прекрасно, но Сърбия не е член на ЕС и може да си налага всякакви ограничения.

И не е вярно, че футболната ни централа не е наложила ограничения. 

Ето какво пише в наредбата:

- В протокола на футболна среща от Първа лига могат да бъдат записани и да участват в нея едновременно най-много 5 (пет) състезатели от страни извън Европейския съюз с професионални договори. 

- Всеки отбор от Втора лига задължително започва всяка среща с включени в стартовия състав и на терена 2-ма футболисти, родени след 01.01.2002 г., тренирали във ФК-членове на Българския футболен съюз най-малко 3 последователни сезона, които играят минимум 45 минути. 

В протокола на футболната среща могат да бъдат записани и да участват в нея едновременно най-много 2 (двама) футболисти от страни, извън Европейския съюз с професионални договори.

Клубовете от Трета лига може да картотекират футболисти, както следва:

1. Футболисти, тренирани 3 (три) пълни сезона в периода от 12 до 21 години във ФК членове на БФС, със сключени професионални договори.

2. Договорът с футболист по т. 1 се сключва със срок - до края на спортно-състезателната година, в която състезателят е на 23 години и отговаря на изискванията на т. 7.

3. Тренирани минимум 3 (три) пълни сезона в периода от 12 – до 21 години във ФК членове на БФС.

4. Тренирани минимум 2 (два) последователни сезона в периода от 16 – до 21 години във ФК. 

5. Без изискване за тренираност – до 5 /петима/ футболисти.

За състезатели с аматьорски статут от страни извън ЕС, само ако имат предварително издадено разрешение за продължително пребиваване в страната валидно не по-малко от 6-месеца към датата на картотекиране.

- В детско-юношеския футбол може да бъдат картотекирани чуждестранни състезатели от държави извън ЕС, само ако имат издадено разрешение за продължително пребиваване в страната валидно не по-малко от 6 месеца към датата на картотекиране. Не се допуска картотекиране само с виза за пребиваване.