Главният секретар към Медицинската комисия към БФС - доктор Михаил Илиев коментира темата за коронавируса в предаването "Домът на футбола". Той говори за разпространението на заразата между футболните отбори и как можем да се предпазим от нея. Ето какво заяви той пред DIEMA SPORT:

„Ситуацията не е изненадваща. Футболът, като обществено присъствие и хората, които сме във футбола сме представители на българския народ. Нормално е да се появят хора с инфекцията COVID-19, в предвид контактите, които имат хората. Проблема е, че се поднася информация, която не отговаря на това, което се случва. Като казват сега примерно: „Може да затваряме стадионите, играха се мачове, през един ред, през еди-колко си седалки“. Който не се занимава с футбола може да го каже това нещо. Ще вкара някой гол за любимия отбор на най-омразния враг, пък няма да се прегръщат, целуват, да седят като мумии на стадиона. Това няма как да стане. Всичко опира до самодисциплината на хората. Да се спазват препоръките, които се дават от щаба. Правителството ни даде възможност да се чувстваме по-нормални хора. Защо футбола да е толкова лош и недисциплиниран? Абитуриентките в Търново по-дисциплинирани ли са? Нали виждате и кметове по България ходят да ръкопляскат. Не обвинявам никого   , нито извиняваме футбола по този начин. Но, специално футболистите са млади хора. Нормално е да се видят и семействата. Вирусът е непознат и като развитие и като време“.

„Днес ще окомплектовам всички документи, които ми изпращат клубовете. Изследвания, по молба на министър Кралев, ще бъдат занесени лично. Клубовете ми изпращат тези резултати. Сега чакам от Ботев Пловдив допълнително, тъй като има закъсняла проба, предполагам една положителна. Три в Локо Пловдив. Това процентно, като погледнете, е много малко. Още на 8 март, когато се появи първият случай, на 13-и БФС бе сезиран от Медицинската комисия. Оттам веднага се изпратиха препоръките към клубовете – каква дезинфекция, какво поведение, доктора отговаря за цялостното действие, да контролира не само футболистите и треньорите. Това е целия технически щаб – шофьори, чистачки, домакини. На колко време да се дезинфекцират. Отборите се отнесоха изключително сериозно. Реално досега нямахме ситуации, освен този неочакван взрив, който се получи в Черно море. Грешката беше за играча на Царско село. Те са изрядни в изследванията и Кавдански, за нещастие, получаваше отрицателна проба, а момчето е имало положителна. Те не са се заразили на мача. Футболът и животът ще победи този вирус. Той не може да ни победи. Въпросът е да минем с по-малко жертви“.

„Първо, не мога да си представя, че първенството ще бъде спряно. Второ, появили се позитивен резултат веднага се елиминира. Правят се през ден, два тестове PCR задължително. Двукратно изследване на отборите в лаборатории, които могат да дадат коректен резултат и първенството се играе. Здравите хора ще играят. Смятам, че няма да има болни след мача за Купата. Надеждите са, че лека-полека нещата ще отзвучат. Няма да спираме нищо, ще вървим напред с голямата молба за тази дисциплина, която нашите експерти непрекъснато ни внушават. Но българина не е много дисциплиниран“.

„Има си за всеки мач стриктна организация. Има си санитарен офицер се казва, който дни наред всичко проверява и дезинфекцира. Всичко се прави максимално така както са препоръките. Сега, да се заблуждаваме, че всички спазват, не е така. Ние гледаме президенти, запалянковците си седят по-близко. Как да седят през стол. Но да се насят маските, да се избягват безмислените прегръдки и целувки. Да се запазим емоциите за следващото първенство, но организацията е доста прецизна. Правим всичко, което зависи от нас. Но какъв ще бъде резултатът никой не знае“.

„Възможно е публиката да остане извън стадионите. Доктор Тим Майер, който е шеф на Медицинската комисия към УЕФА, даде предложение цялото следващото първенство, към всички държави, които са членки на УЕФА, да се играе без публика. При което аз припаднах, образно казано. Това означава да закрием футбола. Даже да е правилно, ако има друг вирус следващата година, значи да ликвидираме футбола. Като почнете от тези, които гледат агнетата и телетата по Пакистан, където се шият топките. Това са облеклата, това са наторявания, това са изкуствени, естествени терени, поливания, кортаджии. Това са шофьори, хора по осветленията и т.н. Изчислено е, че един милиард души в света се занимават с тази футболна машина. Футболът е с много голямо социално присъствие. Ако продължава, не дай си Боже, някакъв взрив, ще се играе без публика. Вярно е. Футболът е като театъра – и театъра без публика не е хубав и концерта без публика не е хубав. И виртуалните неща не са хубави. Имам една крилата фраза: „Футболът без публика е като секс по интернет“, да развеселим малко. Нека да бъдем добри ученици, да слушаме по-умните хора от нас, които са тесни специалисти в това нещо. Тоест, да приемаме много сериозно тази ситуация, да няма подценяване. Отпуснаха мерките и давайте, минало е.  Не е минало, никой не знае. Сега чета, че разни специалисти по света казват , че тепърва можело да се получи нов пик. Според мен това е само презастраховане, но е непозната ситуация“, заяви д-р Илиев.        

Цялото интервю с д-р Михаил Илиев можете да видите във видеото.