ЦСКА 1948 започна по мечтан начин за себе си сезон 2023/2024 в efbet Лига. Това стана факт, след като „червените“ от Бистрица стигнаха до пълен обрат срещу Левски при визитата си на „Vivacom Георги Аспарухов“, за да приберат трите точки след резултат 2:1 в официалния дебют на Николай Костов начело на „сините“.

Рикардиньо даде аванс на домакина в 32-ата минута на мача, като „сините“ бяха доста по-доминиращият териториално отбор в хода на цялата среща, но само пет минути след това Симеон Петров беше фаулиран от Рикардиньо в наказателното поле на „сините“ и реферът Радослав Гидженов посочи бялата точка, за да може в 40-ата минута Педриньо да изравни резултата в София.

Десет минути преди края на редовното време пък капитанът на гостите от Бистрица – Елитон, се извиси над всички при ъглов удар и стреля с глава, за да донесе пълния комплект точки за тима, воден от Атанас Рибарски. Неприятната новина за треньора на „червените“ е, че му се наложи да направи две принудителни смени в хода на срещата, като травми получиха Неделко Пишчевич и Том Рапнуи.

Любопитен факт е, че ЦСКА 1948 за първи път се разписа на „Герена“ в хода на годините, като този път успя да вземе и победата. В следващия кръг Левски гостува на Ботев Пловдив, докато ЦСКА 1948 ще приеме Пирин в Бистрица.

Левски  ЦСКА 1948

източник: sofascore.com

start-photo.bg
84 снимки

В официалната ложа на "Герена" своите места бяха заели Наско Сираков, Даниел Боримиров и Мило Борисов, като последните двама гледаха заедно двубоя между "сини" и "червените".

Срещата стартира с разнопосочни скандирания от "сините" фенове. Част от тях викаха "Оставка", докато по-сериозна част от стадиона освирква тези възгласи. В петата минута  Марин Петков достави центриране от свободен удар отляво към далечната греда. Андриан Краев надигра Том Рапнуи във въздуха и с глава опита да върне успоредно по голлинията на Наумов, но там нямаше негов съотборник, който да добави топката във вратата на госта.

LAP.bg
70 снимки

Последваха и малко по-спокойни минути от двата отбора, като логично темпото на игра не беше високо поради изключително тежките метеорологични условия, които бяха в столицата на България. В 25-ата минута "сините" изпълниха бързо непряк свободен удар, а топката беше продължена вляво за Уелтън. Бразилецът я пое и влезе навътре, след което последва диагонален шут с десния крак, но топката не намери очертанията на вратата на ЦСКА 1948.

LAP.bg
96 снимки

Домакините откриха резултата в 32-ата минута, след като поеха топката в своята половина и разиграха добре. Уелтън нахлу навътре, след което видя Рикардиньо, който овладя на дъгата перфектно, след което с премерен удар матира Наумов.

От ЦСКА 1948 имаха претенции за извършено нарушение спрямо Антонио Вутов при отнемането на топката, но реферите прецениха, че нарушение няма и така Левски поведе в резултата.

Три след това пък Джавад ел Джемили успя да намери отлично Рикардиньо, който се завъртя и с едно движение елиминира опеката на Елитон. Последва удар на бразилеца от 13-14 метра, но той не направи добър контакт с топката и я прати аут. В 37-ата минута пък Гидженов посочи дузпа за ЦСКА 1948. Това стана, след като Педриньо центрира в наказателното поле на Левски, а Симеон Петров беше повален след единоборство с Рикардиньо. Ситуацията беше преразгледана чрез ВАР. Реферите в буса потвърдиха решението на Гидженов и наказателният удар бе факт.

33 снимки

Зад топката застана Педриньо, който бе бурно освиркван от домакинските привърженици преди да изпълни, но това не му повлия и той изравни резултата - 1:1. Това е и първи гол от отбора на ЦСКА 1948, който вкарва при визита на "Герена" след влизането в efbet Лига.

В последната минута от редовното време на първата част Джавад Ел Джемили проби отляво навътре в наказателното поле на ЦСКА 1948. Мароканецът опита да комбинира с Рикардиньо, но топката беше изпратена напред, където Асен Митков овладя и стреля добре, но Наумов боксира встрани.

LAP.bg
96 снимки

Топката отиде към Уелтън, който също стреля много силно, но и толкова неточно. И двамата треньори направиха по една промяна на почивката, като Костов извади Краев, а в игра пусна Ивелин Попов. Атанас Рибарски пък извади Пишчевич, за да влезе в игра Реян Даскалов. Текст: Второто полувреме започна с множество запалени сини факли в сектор "Б".

Левски беше по-дейният отбор от двата в първия четвърт час на "Герена" от второто полувреме, но сериозни спасявания от Даниел Наумов нямаше. Десет минути преди края пък Бирсент Карагарен центрира от пряк свободен удар в наказателното поле на Левски, а Симеон Петров нанесе много добър удар с глава, след което последва красиво спасяване от Пламен Андреев. След корнера отново Карагарен центрира, а Елитон отблизо  матира "синята" отбрана и направи пълен обрат за ЦСКА 1948.

FT / ЛЕВСКИ - ЦСКА 1948 1:2

1:0 Рикардиньо (32)

1:1 Педриньо (41-дузпа)

1:2 Елитон (80)

Рефер: Радослав Гидженов (Пловдив)

Стадион: "Георги Аспарухов" (София)

Съставите:

Левски: 1 Пламен Андреев 2 Жереми Петри 7 Роналдо 8 Андриан Краев 9 Рикардиньо 11 Джавад Ел Джемили 17 Уелтън 23 Сонко Сундберг C 27 Асен Митков 33 Хосе Кордоба 88 Марин Петков

Резерви: 13 Николай МихайловGK 5 Келиан ван дер Каап 10 Ивелин Попов 14 Илиян Стефанов 16 Преслав Бачев 20 Асен Чандъров 21 Кристиян Йовов 22 Патрик-Габриел Галчев 50 Кристиан Димитров

Треньор: Николай Костов

ЦСКА 1948: 29 Даниел НаумовGK 24 Ерденис Гурища 87 Симеон Петров 5 Хелитон Тито Дос СантосC 31 Том Зарандона 21 Емил Ценов 28 Неделко Пишчевич 39 Парвиз Умарбаев 10 Георги Русев 8 Педро Енрике Дос Сантос 20 Антонио Вутов

Резерви: 33 Генадий ГаневGK 11 Бирсент Карагарен 9 Видар Кяртенсон 23 Емил Виячки 4 Мики Орачев 92 Пиер Нгуинда Ндифон 99 Радослав Кирилов 22 Реян Даскалов 13 Стоян Стоичков

Треньор: Атанас Рибарски