Лудогорец като отбор също е в процес на изграждане, но пак са с крачка пред останалите. Левски също върви във възходяща линия. Левски показа зъби, агресия, особено през първото полувреме докато имаше физически сили. Противопостави се, добре пресираше, изненада в определени моменти отбора от Разград, смята бившият централен нападател на сините Георги Чиликов, който за последно беше треньор на Арда (Кърджали) в efbet Лига.

Причината за загубата на Левски с 1:2 той вижда така: "Част на играчите на  Левски отпаднаха физически, много от тях не са играли известно време и това натежа. Но във футбола трябваше да има късмет за да отбележиш последните минути“, каза Чиликов, който днес гостува в Актуално студио "Дерби".

Антон Узунов
95 снимки

Чиликов е работил и в Лудогорец, и в Левски като помощник-треньор. "Левски стоеше добре, но се разпокъса в един момент. Друго важно нещо е, че смените в Разград са равностойни и това също наклони везните. Левски като динамика, като самочувствие показа, че върви напред".

Чиликов беше попитан дали Левски има сили да се пребори за титла при налагането на млади български играчи като Димитър Костадинов и Филип Кръстев.

Лудогорец Левски

източник: sofascore.com

"Трудно ще бъде само с местни млади, но пък това е пътя да се налагат нашите, българските таланти. Когато бях треньор в Кърджали, там реално не е функционирала школата, и е трудно постоянно да се купуват играчи. И когато имаш ограничен бюджет, става още по-трудно. Школите трябва да произвеждат, но в много райони не са това, което трябва да е".

"Защо не играят децата от школата в Берое? Ами, дублиращият им отбор ще изпадне от В група. Трябва ли хора, които ще изпаднат от В група, да ги караме да играят в Първа лига? Докато аз бях там, юношите им до 17 години падаха с по 7-8 гола, не искам да ги обиждам. Ние не сме слепи. Има добри деца в малките възрасти, но им е още рано. Ние с Херо сме взели 4-5 човека от юношите да тренират, и никой не играе и в момента. Дори и ние да сме бъркали, треньорите след нас и те ли са бъркали?

"Давам ви пример с едно дете, което е в Левски в момента. Ние сме го убеждавали да остане в Стара Загора, и Херо (б.а Димитър Димитров) като старши треньор също. Категорично и родителите не искат да остават в родния си град. Стара Загора е като Бургас и други градове в Югоизточна България. Малко да живне някой и го привличат от работещите школи", разказа своя опит с детско-юношеския футбол Чиликов. "Левски е една от школите, която работи сериозно. Липсва им база и те го знаят много добре. Работят сериозно, отговорно".

Георги Чиликов е от поколението треньори около 40-годишна възраст, което все още трудно намира постоянно място в отборите. Може би Александър Тунчев, Христо Янев, Александър Томаш са хората получили най-много възможности.

"Аз съм убеден че нашето поколение тепърва ще захапе в професията. Няма нищо лошо да работиш и във втора, и в трета дивизия. Това е пак футбол и е интересно навсякъде. Но защо нашето поколение получава малко шансове, нека президентите и директорите да кажат. Хората около президентите са професорите и разбирачите на футбола, те са по-влиятелни и от самите президенти. Имат мнение, че ние не ставаме ли…видяхме и колко чужденци минаха и те доказала ли се, че стават?", пита бургазлията.