Предводителят на Левски - Николай Костов, учуди мнозина футболни фенове с изказването си след нулевото равенство срещу Крумовград на "Герена" (0:0) в неделния ден. Тогава роденият в Добрич треньор заяви, че след 15 минути игра неговите футболисти са постъпили в "червената зона" според технологичните анализи, които спомагат съблюдаването на актуалното състояние на конкретните футболисти в дадена футболна среща или тренировъчно занимание.

Именно заради това Gong.bg потърси мнението на специалист в тази сфера, който да разясни за какво иде реч в изказа на треньора. В него стана ясно, че факторите за това събитие не са един или два, като въпросната "червена зона" далеч не е опасна, а основно става дума за това колко бързо може да бъде свален сърдечния пулс, което е основен показател за състоянието на футболистите.

Победните серии на Левски и Крумовград приключиха след равенство на "Герена"

"През последните години развитието на технологиите е позволило на треньорите и учените във футболните клубове да разберат по-добре натоварванията, които се прилагат върху спортистите както по време на мач, така и на тренировка. Най-разпространеният към днешна дата начин за измерване на натоварването е чрез високо технологична система за глобално позициониране (GPS), към която чрез монитори се следи и сърдечния ритъм. Този начин е и причината често под фанелките на играчите да стоят къси потници и колани".

""Червената зона", която споменава Николай Костов, принадлежи към общоприетите пет зони на усилие, които са базирани на текущия и максимален сърдечен ритъм. Съответно колкото по-висока е зоната, толкова по-висок е и сърдечният ритъм спрямо максималния пулс. Зона 5, известна още като зона на максималния сърдечен ритъм, червена или лактатна зона, е най-високото ниво на интензивност, което обикновено представлява 90-100% от максималния сърдечен ритъм, но нейното явление е често в динамиката на съвременния футбол, чийто интензитет в последните 10 години се е вдигнал с около 20%", обобщи кондиционен специалист от Европа за нашата медия.

start-photo.bg
57 снимки

"Продължителността и повторенията, които един футболист може да издържи в нея, зависят от различни фактори като ниво на подготовка, тренировъчен опит и спецификата на мача. По време на работа в нея до голяма степен енергията се произвежда в недостиг на кислород, което води до натрупване на метаболитни продукти като млечна киселина и въглероден диоксид в мускулите и кръвния поток, до понижаване на нивата на pH (ацидоза), а също така активира и симпатиковата нервна система, което води до освобождаването на хормони на стреса като кортизол и адреналин".

"Взимайки предвид обаче честото явление на тази “Червена зона” в днешния футбол би било редно да се запитаме как тези футболисти биха могли да издържат до края при интензивно начало на мач и дали имат подготовката да излязат от нея и да се възстановят ефективно след такова натоварване или казано на футболен език: “Колко бързо свалят пулса?”.

Николай Костов: Левски ще тества Билал Бари

"Ефективното възстановяване на пулса в такива ситуации води до силен парасимпатиков отскок и преход към релаксирано състояние, намалявайки риска от отрицателни физиологични ефекти, чрез изплащане на кислородния дълг, тъй като нивата на кислород, които тялото може да приеме, обработи и достави до мускулите и мозъка, са достатъчни да покрият нуждите, а това е от съществено значение за изчистването на споменатите странични продукти посредством насърчаване на притока на кръв към мускулите и засилване на доставката на кислород и хранителни вещества, необходими за тяхното отстраняване и възстановяване на нормалните метаболитни процеси и най-вече ново производството на енергия в тялото".

Lap.bg
45 снимки

"Затова е и важно футболистите да са добре подготвени и да са достигнали добро ниво на максималното количество кислород, което организмът може да използва по време на интензивни натоварвания. Подобни тренировки спомагат и за подобряване на мускулната издръжливост и активно възстановяване, което позволява на футболистите да използват високоинтензивни усилия за по-дълго време. А освен всичко друго помагат за подобряване на анаеробната мощност, която е от съществено значение за честите кратки серии от високоинтензивни дейности във футбола, свързани с бързината и мощността"