Отборът на Царско село записа втора поредна победа над Пирин Благоевград в рамките на седем дни. Днес "царете" надиграха с 2:0 като гост "орлетата" в мач от 27-ия кръг на efbet Лига. Лукас Мартинс откри в 40-ата, а Венцислав Христов удвои в добавеното време на първата част, което се оказа и последното попадение в срещата. Това бе и първа победа за Царско село далеч от дома от близо една година.

Velizar Eremiev / LAP.bg
29 снимки

Успехът за столичани дойде донякъде изнендващо, но не и незаслужено. Тимът на Стефано Макопи изигра много силен мач, в който контролираше развоя му през по-голямата част, особено през първото полувреме. През втората част благоевградчани опитаха да натиснат, но Царско село стоеше много компактно и не допуснаха попадение. Срещата ще се запомни и с фрапантния пропуск на Венцислав Христов през първата част, когато от 2-3 метра, на парзна врата, не успя да отбележи.   

По този начин Царско село вече има 19 точки и изостава на само три от Ботев Враца, който заема мястото за бараж за оцеляване в долната четворка на втората осмица, а в следващия кръг двата тима имат директен двубой в София. Пирин остава първи в долната четворка с 27 точки и в следващия кръг приема Локомотив София. 

КЛАСИРАНЕ В efbet ЛИГА / ПРОГРАМА / РЕЗУЛТАТИ

Отзивите след двубоя:

Венци Христов: Направих фрапантен пропуск, надявам се да се спасим​

Митревски: Не искам да се оправдавам, проблемът днес беше в мен​

Макопи разкри тайната зад успеха на Царско село в Благоевград


Срещата стартира в спокойно темпо, като домакините имаха леко предимство в притежанието на топката.

Първата опасност дойде в десетата минута Антон Карачанаков получи топката отляво в наказателното поле и веднага стреля с левия крак, но Хадим Ндиае улови, макар и първоначално да се намеси колебливо.

Две минути по-късно Спас Георгиев стреля силно пред наказателното поле, но високо и неточно.

В 25-ата минута дойде и първата по-интересна възможност за "царете". Реди Каса пресече пас на Николай Бодуров отдясно в половината на домакините, влезе навътре и шутира, но прекалено слабо и без проблеми за Янко Георгиев.

Три минути по-късно гостите можеха да поведат в резултата, но Венцислав Христов направи един от най-големите пропуски през сезона. Жереми Петрис беше изведен отлично на десния фланг и напредна към наказателното поле, след което центрира към далечната греда, където Венци Христов беше оставен съвсем сам и на празна врата от около 3 метра нацели дясната греда на Ндиайе. След това топката се удари отново в Христов и излезе в аут.

След точно половин час игра "орлетата" пък получиха отлична възможност за откриващо попадение. Стилиян Николов намери в коридор отляво в наказателното поле Карачанаков, който моментално шутира с левия крак, но в Ндиайе се беше позиционирал добре и улови.    

Само минута по-късно грешка в защитата на Царско село замалко не донесе гол за Пирин. Реди Каса опита да върне топката назад, но се получи подаване за Преслав Йорданов отляво в пеналтерията, а нападателят стреля към далечния ъгъл с десния крак, но покрай вратата в аут.  

В 38-ата минута "царете" бяха на косъм от попадение. „Орлетата“ сбъркаха при изнасянето на топката, а Лукас Мартинс отне и комбинира с Венци Христов, който напредна в половината на домакините, след което върна за бразилеца, който пък с едно докосване намери Айуб Абу. Мароканецът залъга съперник отдясно в наказателното поле и стреля, но покрай дясната греда на Георгиев.

Минута след това Карачанаков стреля от сериозна дистанция, но в аут.

Пет минути преди края на първата част Царско село изненада Пирин и поведе след груба грешка в защитата на домакините. Ндайе изпълни аут, топката летя дълго време, а Николай Бодуров опита да изчисти, но се получи рикошет в Лукас Мартинс, който влезе отляво в наказателното поле и стреля покрай янко Георгиев в далечния ъгъл – 0:1.

В първата минута от добавеното време на полувремето "царете" нанесоха втори удар. Валентино Пулиезе центрира отлично отдясно в наказателното поле, където Венци Христов се  вклини между Бодуров и Спас Георгиев и стреля точно с глава за 0:2.

Първата по-интересна ситуация за втората част бе на сметката на гостите.  В 57-ата минута Лукас Мартинс влезе отляво в наказателното поле на „орлетата“ и стреля от малък ъгъл към вратата, но Янко Георгиев парира удара.

Три минути по-късно "царете" имаха отличен шанс за трети гол. Тимът на Стефано Макопи организира хубава контраатака, при която Айуб Абу напредна в половината на Пирин и след това намери вдясно Реди Каса. Албанецът премина много лесно покрай Христофор Хубчев и стреля силно в близкия ъгъл, но отново Георгиев беше на мястото си и изби в ъглов удар.    

В 76-ата минута Пирин пропусна страхотна възможност да се върне в мача. Венцислав Бенгюзов получи отдясно в наказателното поле и почти от аутлинията върна за Иван Тасев, а той предостави топката за Станислав Костов, който стреля, но бе блокиран. Кълбото обаче се озова в Станислав Манолев, който шутира, но този път Мартин Кавдански застана на пътя ѝ. Домакините имаха претенции да игра с ръка на капитана на „царете“, а ситуацията беше прегледана със системата ВАР, но дузпа не беше отсъдена.  

Само минута по-късно Спас Георгиев центрира отдясно в наказателното поле, където Кавдански игра с глава пред погледа на Ндиайе, а топката се насочи към неговата врата, но Пламен Крумов успя да избие с глава над гредата в корнер. След неговото изпълнение Преслав Йорданов стреля с глава от границата на вратарското поле, но покрай лявата греда на „царете“.

В 83-ата минута Абу шутира от границата на наказателното поле, но топката профуча малко над вратата.

Домакините изглеждаха примирени с резултата и до края така и не успяха да отбележат, а Царско село записа втора поредна победа на "орлетата", с което увеличи шансовете си за оставане в елита.


FT | ПИРИН БЛАГОЕВГРАД – ЦАРСКО СЕЛО  0:2

0:1 Лукас Мартинс 40'

0:2 Венцислав Христов 45+1'

efbet Лига, плейофна фаза, 27-и кръг

Стартови състави на двата отбора:

ПИРИН БЛАГОЕВГРАД (4-1-4-1): 21. Янко Георгиев – 17. Спас Георгиев, 5. Николай Бодуров (к), 45. Христофор Хубчев, 6. Юлиян Попев - 14. Стилиян Николов - 31. Красимир Станоев, 10. Казуки Такахаши, 11. Станислав Манолев, 71. Антон Карачанаков - 9. Преслав Йорданов

Резерви: 1. Марио Кирев (вр), 19. Вячеслав Велев, 73. Венцислав Бенгюзов, 20. Даниел Иванов, 26. Иван Тасев, 29. Станислав Костов

Старши треньор: Радослав Митревски

ЦАРСКО СЕЛО (4-1-4-1): 22. Хадим Ндиае – 7. Жереми Петрис, 3. Мартин Кавдански (к), 71. Пламен Крумов, 66. Давиде Витурини - 15. Пиер Зебли - 10. Реди Каса, 8. Айуб Абу, 4. Валентино Пулиезе, 19. Лукас Мартинс - 91. Венцислав Христов

Резерви: 99. Иван Дерменджиев (вр), 9. Юсуфа Яфа, 14. Артур Крачун, 17. Давиде Масела, 20. Фелипе Ронкети, 23. Мбуямба-Седрик Каломбо, 44. Николай Николаев

Старши треньор: Стефано Макопи


Главен съдия: Димитър Димитров, град София

Стадион: „Христо Ботев“, град Благоевград