Отборът на Царско село записа първа победа за новия сезон, след като се справи в домакинството си Арда с резултат 1:0 в първи двубой от петия кръг на efbet Лига. Васил Шопов отбеляза много красив гол в 50-ата минута, който се оказа и единствения в двубоя. По този начин тимът зарадва своя наставник Антони Здравков, който днес празнува рожден ден.

Emona Tsoncheva / LAP.bg
42 снимки

Първото полувреме не предложи много интересни ситуации, но през втората част нещата на терена се промениха. И двата отбора създадоха редица ситуации, но един миг на брилянтност от страна на Шопов реши срещата. 

С този успех "царете" вече имат 5 точки след първия си успех за сезона и се намират на седмата позиция. Арда са място по-надолу с 4 пункта, но и с два мача по-малко. 

Отзивите след двубоя:

Киров: Допуснахме грешки, които правихме и миналата година​

Здравков: Надявам се, че с тази победа напрежението падна​

Васил Шопов: Първата победа закъсня, нямаме нужда от мотивация​


В първите десетина минути и двата отбора не избързваха с атаките, като темпото бе спокойно и без никакви опасности пред някоя от двете врати.

Първата интересна ситуация в двубоя дойде в 13-ата минута. Милен Стоев изведе отляво Спас Делев, който нахлу в наказателното поле и опита да намери Тонислав Йорданов с опасно подаване, което обаче беше малко по-силно от от необходимото.

"Царете" понесоха неприятен удар в 16-ата минута, когато се наложи принудителна смяна в тима. Димо Бакалов напусна с контузия, която получи няколко минути по-рано, а на негово място се появи Петър Атанасов.
 
Само две минути след това вратарят на Арда Иван Караджов не успя да излезе по най-добрия начин да избие топката след центрране от корнер, получи се разбъркване, но стражът бе покрит добре от своите съотборници, които изчистиха.
 
В 29-ата минута домакините направиха сериозен пропуск, макар да бе отсъдена засада. Милен Стоев опита да върне с глава към Караджов, но Миси Мезу се възползва и успя да отмъкне топката, като се озова сам срещу вратаря, премина покрай него, но от няколко метра удари страничната греда. Все пак Мезу беше в нередовна позиция.
 
Четири минути по-късно Тонислав Йорданов засече с глава центриране на Делев отляво, но вратарят Янко Георгиев се намеси и спаси.
 
В 42-ата минута Спас Делев стреля отляво на границата на наказателното поле, но право в ръцете на Георгиев. 
 
В добавеното време на първата част Спас Делев опита нещо красиво и не бе далеч. Той получи топката зад защитата на домакините отляво на границата на малкия пеналт и опита удар със задна ножица, като беше точен, но без особени проблеми за вратаря Георгиев.

На почивката беше извършена смяна в тима на Царско село. Никола Колев замени Христо Попадийн.

Пет минути след началото на второто полувреме домакините откриха резултата след красиво изпълнение на Васил Шопов. Луи Нганиони центрира отляво в наказателното поле, където Шопов засече много техинчно от движение с външната част на десния крак и прати топката неспасяемо във вратата на Георгиев.

В 52-ата минута Иван Коконов влезе отдясно в наказателното поле и стреля по диагонала, но топката премина близо покрай дясната греда на домакините.

Нов сериозен пропуск направи Миси Мезу в 57-ата минута. Нападателят се измъкна от защитата на гостите след грешка на Стоев и излезе сам срещу вратаря, но стреля покрай дясната греда на Караджов.

Детет минути след това резервата Жуниньо опита странична ножица след центриране от корнер, но в аут.

В 69-ата минута бразилецът направи сериозен пропуск ипропусна шанса да изравни резултата. Топката бе центрирана отдясно в наказателното поле на домакините, където Тонислав Йорданов не успя да играе с нея, получи се рикошет, който сложи топката на крака на Жуниньо, който стреля от границата на малкия пеналт, но над вратата.  

Две минути по-късно Петър Атанасов комбинира с Васил Шопов отдясно в наказателното поле, залъга съперник и стреля в близкия ъгъл, но стражът на Арда изби в корнер.

В 73-ата минута се стигна до доста куриозна ситуация. Венцислав Василев бе близо до това да си отбележи ефектен автогол. Топката бе центрирана към границата на наказателното поле, където Делев опита да играе с нея, но след това Василев опита да изчисти, като прехвърли излезлия напред Георгиев, а топката премина малко над гредата в корнер.

Арда така и не успяваше да стигне до вратата на домакините, които бранеха умело минималния си аванс.

В добавеното време на срещата Тонислав Йорданов отправи качествен и точен удар в левия ъгъл на Георгиев, който обаче се справи безупречно и изби в корнер. До края кържалийци не успяха да изравнят и допуснаха първа загуба за сезона.


FT | ЦАРСКО СЕЛО – АРДА 1:0

1:0 Васил Шопов 50'

Стартови състави на двата отбора:

ЦАРСКО СЕЛО (4-2-3-1): 1. Янко Георгиев – 25. Александър Александров, 21. Венцислав Василев, 6. Иван Бандаловски (к), 77. Луи Нганиони - 83. Христо Попадийн, 93. Васил Шопов - 7. Димо Бакалов, 10. Лъчезар Балтанов, 8. Ален Стеванович - 29. Миси Мезу

Старши треньор: Антони Здравков

АРДА (4-4-2): 12. Иван Караджов – 71. Пламен Крумов, 27. Емил Мартинов, 4. Милен Стоев, 20. Лъчезаб Котев - 17. Иван Коконов, 19. Румен Руменов, 80. Лъчезар Котев, 8. Милен Желев - 98. Тонислав Йорданов, 9. Спас Делев   

Старши треньор: Николай Киров


Главен съдия: Станислав Тодоров, град Шумен

Стадион: „Царско село“, град София