От днес започва мащабна дарителска акция на стойност 300 000 лева по инициатива на собствениците на Лудогорец Кирил и Георги Домусчиеви, съвместно с „Български морски флот Порт Бургас”. 4 800 пакета с хранителни продукти ще бъдат доставени на семейства в нужда. А в продължение на пет месеца храна ще получават и деца и младежи, настанени в центровете от семеен тип​.

Първото направление от кампанията е насочено към семейства, които заради извънредното положение са в затруднение.

„Ще бъдат разпределени 4800 дарителски пакета, които ще бъдат доставени до домовете на семействата два пъти в рамките на две седмици. Пакетите съдържат основни хранителни продукти - брашно, захар, олио, сирене, кашкавал, шпеков колбас”, каза Светлана Маринова от „БМФ Порт Бургас”.

Пакетите съдържат още маски за многократна употреба, а в тези, които са предназначени за семейства с деца, има и лакомства. Дарителите заложили на български продукти, произведени от местни фирми.

Социалната комисия в Община Бургас, след консултация с дарителите, определила и получателите на храната.

„Пакетите ще достигнат до майки с деца, които в момента са в неплатен отпуск или по някакъв начин са прекратили трудовите си правоотношения, както и до подали заявления за социален фонд COVID-19, но по някаква причина не са одобрени по критериите”, обясни Севдалина Турманова, председател на Обществения съвет в Бургас.

Вторият етап от дарителската кампания на Кирил и Георги Домусчиеви е насочен към деца и младежи в центровете от семеен тип.

„Вторият етап от дарението започва утре и ще продължи 5 месеца - до края на септември. Ще бъде приготвена храна за пет хранения на ден, която ще се доставя до центрове от семеен тип”, обясни Светлана Маринов.

 „Аз благодаря наистина за тази помощ, защото в момента децата в нашите центрове за настаняване от семеен тип имат нужда от допълнителни средства и допълнително хранене. Това са петте ЦНСТ - два в квартал „Ветрен”, два - в „Меден рудник” и един - в „Лазур”. В момента там са настанени 64 деца”, каза Йорданка Ананиева, зам.- кмет на Община Бургас.

Първите 70 пакета с храна вече поеха към хората в нужда.