Валери Божинов даде обширно интервю за Sky Sport Italia и по-специално предаването „Calciomercato L`originale”. Божигол сподели редица любопитни моменти от престоите си в Италия. В различни периоди от своята кариера 36-годишният нападател игра за Лече, Парма, Фиорентина, Ювентус, Виченца, Верона, Тернана и Пескара на Ботуша.

За работата си с един от ексцентричните наставници на Апенините – Зденек Земан, българинът има много какво да разкаже. Божинов неведнъж е казвал, че това е един от най-знаковите за него треньори.

„Винаги сме се карали. Той ми казваше „Това не е футбол“, дори след като вкарвах в скобата, той просто ми се караше. Той искаше да правим нещата само с неговите схеми. Вкарах два пъти на Бреша и Интер, но Земан ми каза, че е можело да вкарам четири. Искаше головете да са с тактиката му, топката да се обръща и настрани, такива неща".

Божинов говори надълго и нашироко и за друг свой отбор в Италия – Фиорентина, споделяйки как лично тогавашният собственик Дела Вале го е извадил от състава заради лошо поведение.

Все пак родният таран таи само топли чувства към тима от града на Медичите и споделя, че жителите на Флоренция живеят с футбола. Той не пропусна и да пожелае късмет на „виолетовите“ за плейофа в Лигата на конференциите срещу Твенте.

„Пожелавам успех на Фиорентина в следващия кръг срещу Твенте. Нека го направят за Италия, за обществото и за феновете. Флорентинците живеят за футбола, те са хора, които, ако можеха, биха прекарали 24 часа в денонощието си на тренировки на отбора. Когато играех за Фиорентина , си спомням, че бях доволен, че имам толкова много хора близо до себе си“, заяви Божинов.