Ботев Пловдив постигна историческа победа на "Герена" над Левски с 2:1 в двубой от петия плейофен кръг в efbet Лига. Централният защитник Живко Атанасов (4) даде ранен аванс на "сините", но в рамките на три минути в началото на втората част Емануел Току обърна резултата.

По този начин Ботев Пловдив прекъсна негативната си серия при гостуванията си на Левски на "Герена". „Жълто-черните“ не познаваха вкуса на победата от 30 години. През 1997 година "канарчетата" триумфираха над "сините" с гол на легендата Марин Бакалов, но тогава двубоят се игра на Националния стадион "Васил Левски".

Антон Узунов
83 снимки

Домакините стартираха агресивно и това им донесе ранни поводи за радост. В 4-ата минута Здравко Димитров центрира на близката греда, където Мартин Петков от трудна позиция нанаесе техничен изстрел, който попадна в десния страничен стълб, а Живко Атанасов бе на точното място и реализира отблизо.

Гостите опитаха да реагират мигновено и пренесоха играта в половината на "сините". В 8-ата минута "жълто-черните" организираха добра атака. Маркиньос подаде към Емануел Току в наказателното поле, след което крилото нанесе изстрел, но се получи рикошет, който залъга Николай Михайлов и топката премина опасно над напречанта греда. След изпълнението на ъгловия удар Мишел Еспиноса стреля с глава, но много неточно.

В следващите минути двата тима продължиха с високото темпо, но Николай Михайлов и Георги Аргилашки не бяха застрашени. "Канарчетата" продължиха да упражняват висока преса, което създаваше проблеми за "сините", но защитата на домакините не допусна да се стигне до опасност пред вратата им.

В 18-ата минута Реда Рабей изведе Джонатан зад гърба на защитата на Левски, но Начо Монсалве с великолепен шпагат предотврати опасността.

Две по-късно главният съдия Георги Иванов пусна отличен авантаж след нарушение срещу Маркиньос. Филип Филипов достигна до топката и центрира остро в наказателното поле, но Живко Атанасов бе на мястото си и изби в ъглов удар.

Левски успя да отговори на агресията на гостите и в 24-ата минута Патрик-Габриел Галчев проби отлично по левия фланг, след което подаде по земя в наказателното поле, където Андриан Краев овладя с гръб към вратата, след което се завъртя и шутира, но топката премина покрай десния страничен стълб.

Малко след това Мартин Петков залъга на два пъти Станислав Работов и отправи изстрел от границата на наказателното поле, но Георги Аргилашки улови.

В 32-ата минута гостите организираха скоростна контраатака, след като Андриан Краев реши да нанесе изстрел, вместо да комбинира с някои от своите съотборници. Атанас Илиев се пребори на границата на наказателното поле с Начо Монсалве. Нападателят остана сам срещу вратаря и нанесе мощен изстрел, но капитанът на "сините" великолепно спаси с една ръка.

"Сините" трайно се настаниха в половината на гостите и на три пъти застрашиха вратата на Георги Аргилашки. От своя страна "жълто-черните" се стремяха да организират бързи контраатаки.

В последната минута на първото полувреме Филип Филипов центрира в наказателното поле, където Емануел Току на два пъти опита да стреля към вратата, но и при двата случая нацели съотборниците си Маркиньос и Па Конате, след което топката излезе в аут.

"Жълто-черните" стартираха агресивно втората част и успяха да възстановят равенството. Реда Рабей центрира от ъглов удар, след което се получи разбъркване в наказателното поле на "сините" и Емануел Току се възползва от това и с изстрел в близкия ъгъл изравни.

Три минути по-късно "канарчетата" повториха упражнението, което отново доведе до попадение във вратата на Николай Михайлов. Реда Рабей центрира от корнер, отбраната на домаините отново не бе добре подредена и Емануел Току с изстрел в десния ъгъл реализира второто си попадение.

В следващите минути Левски притисна гостите в собствената им половина, но отбраната пред Георги Аргилашки стоеше добре подредена и не допусна опасности пред неговата врата.

В 60-ата минута Мартин Петков стреля от дистанция, но Филип Филипов блокира изстрела и Георги Аргилашки улови без проблеми.

Шест по-късно гостите организираха добра атака отдясно. Джонатан центрира остро по земя в наказателното поле, където Атанас Илиев опита да играе с топката, но Николай Михайлов улови.

"Сините" отговориха в следващата атака. Мартин Петков задържа и подаде към Радослав Цонев на границата на наказателното поле, след което халфът нанесе изстрел в долния десен ъгъл, но Георги Аргилашки решително изби, а след това удар на Андриан Краев бе блокиран.

В 79-ата минута Левски организира добра атака по десния фланг. Борислав Цонев разтегли към Патрик-Габриел Галчев отдясно, но последвалият изстрел на младока премина високо над вратата. Малко след това левият бек центрира в наказателното поле на далечната греда, където Драган Михайлович нанесе изстрел от въздуха, но и той прати топката в аут.

В 86-ата минута Славчо Шоколаров центрира в наказателното поле, където Атанас Илиев стреля с глава, но право в ръцете на Николай Михайлов. "Сините" отговориха с пас на Мартин Райнов към Мартин Петков, но младокът реши да стреля от въздуха и го направи много неточно.

В добавеното време на двубоя Борислав Цонев отправи удар от границата на наказателното поле, но топката премина над напречната греда, а в заключителните секунди на мача Стивън Петков нанесе изстрел отблизо, който бе блокиран от Станислав Работов и до края на двубоя Георги Аргилашки не бе застрашен.

ЛЕВСКИ - БОТЕВ ПД 1:2/КЛАСИРАНЕ В efbet ЛИГА

1:0 Ж. Атанасов 4'

1:1 Току 46'

1:2 Току 49'

СТАРТОВИТЕ СЪСТАВИ:

ЛЕВСКИ: Николай Михайлов, Ивайло Найденов, Живко Атанасов, Начо Монсалве, Патрик – Габриел Галчев, Мартин Райнов, Драган Михайлович, Марин Петков, Мартин Петков, Здравко Димитров, Андриан Краев

Треньор: Живко Миланов

БОТЕВ ПД: Георги Аргилашки, Филип Филипов, Станислав Работов, Виктор Генев, Па Конате, Мишел Еспиноса, Реда Рабей, Маркиньос, Джонатан, Емануел Току, Атанас Илиев

Треньор: Азрудин Валентич

Гл. съдия: Георги Иванов

Стадион: "Виваком Арена - Георги Аспарухов", София