Ботев е Господарят на Пловдив! „Канарчетата” победиха с 2:1 градския съперник Локомотив на Коматево в драматичен сблъсък. Виктор Генев (75) и Джак Лейн (85) бяха точни за победителите, докато за „смърфовете” в антигерой се превърна звездата на тима Димитър Илиев. Нападателят изпусна дузпа в 57-ата минута, а минута преди края на мача върна отбора си в срещата.

Двата тима изиграха добър двубой, чията кулминация бяха последните 15 минути. Ботев беше отборът, който търсеше повече победата и отправи повече удари към вратата на противника. Тодор Неделев пък успя да блесне с две асистенции.

С успеха Ботев събра 39 точки и заема трето място във временното класиране. Локомотив е едва осми с 28 точки.

Антон Узунов
67 снимки

Двубоят започна с по-активна игра на домакините. В 5-ата минута "канарчетата" разиграха с няколко подавания, като Тодор Неделев намери Емануел Току пред наказателното поле. Ганаецът отправи слаб удар, който не затрудни Лукас Редер. 

Само две минути по-късно "смърфовете" можеше да излязат напред в резултата. Реда Рабей не успя да изчисти подаване на Бирсент Карагарен. Топката се озова в Парвиз Умарбаев, който от десетина метра стреля над вратата. Малко след това Току намери Мохамед Брахими в наказателното поле, който опита мигновен шут, но Мартин Паскалев блокира. 

В 16-ата минута гостите не успяха да изнесат топката, което позволи на Рабей да пресече и с глава намери Антоан Бароан. Нападателят направи двойно с Неделев, след което отправи неточен удар покрай вратата. Пет минути по-късно Виктор Генев падна в наказателното поле след съприкосновени с Кристиан Гомис, но главният рефер Георги Кабаков прецени, че няма основания да отсъди дузпа.

Секунди по-късно срещата беше прекъсната, след като агитката на гостите започна на хвърля седалки по терена, а освен това разби и една от преградите на стадиона. Капитанът на Локо Димитър Илиев се опита да успокои страстите на привържениците на "смърфовете". Намеси се и полиция. Стана ясно, че реакцията е предизвикана, след като запалянковците на Ботев са хвърлили ракета по тези на "смърфовете".

В 24-ата минута пробив на Тодор Неделев завърши с удар, който беше блокиран. В следващите минути домакините упражниха натиск, като в 32-ата минута Неделев с чудесно центриране намери Бароан, който овладя и опита да се обърне, но беше изпреварен от Редер, който му попречи да нанесе завършващ удар. Малко след това удар с глава на Бароан след центриране на Ето`o не намери очертанията на вратата.

В 38-ата минута Виктор Генев се включи в атака и пусна към Неделев отляво. Асът на домакините с отлично центриране намери Мохамед Брахими, който от няколко метра вместо да отправи удар, опита да овладява и топката му беше избита. 

Към края на първата част "смърфовете" погледнаха по-смело към вратата на домакините. В 42-ата минута Гомис подаде към Митко Илиев, който намери Карагарен. Деветката отправи коварен удар от около 20 метра, който мина опасно над вратата на Аргилашки. 

В добавеното време на мача бляскав гол на Бароан беше отменен. Неделев отправи тежък удар от около 17-18 метра, който Редер успя да избие. Топката попадна в Бароан, който със задна ножица порази целта, но френският нападател беше в засада. 

Втората част започна с индивидуален пробив на Венсан Марсел, който завърши с блокиран удар пред наказателното поле. Секунди по-късно Марсел намери Карагарен отляво в наказателното поле. Фланговият нападател отправи тежък шут, който Аргилашки изби. В 51-ата минута центриране на Току отдясно стигна до Па Конате, който стреля от трудна позиция, но не затрудни Редер. 

В 56-ата минута Димитър Илиев с чудесен пас изведе Умарбаев зад отбраната на "канарчетата". Националът на Таджикистан напредна и беше фаулиран от Аргилашки в наказателното поле. Кабаков без да се замисли посочи бялата точка. Зад топката застана Димитър Илиев, който изпълни дузпата в типичния си стил в левия ъгъл, но вратарят на Ботев успя да спаси. 

Малко след това Брахими се озова на стрелкова позиция, но не намери очертанията на вратата. В 66-ата минута Ботев организира опасна атака отляво. Конате проби и намери Тонев около дузпата. Резервата на домакините отправи удар, който беше блокиран от Гомис. След последвалия корнер Рабей отправи удар от движение, който Редер улови. 

В 75-ата минута Конате направи нова солова акция отляво и пусна прострелно центриране към дузпата, което Умарбаев изби в корнер. От последвалия ъглов удар Неделев отправи прецизно центриране, а Виктор Генев успя да надскочи Мартин Паскалев и насочи с глава в левия ъгъл за 1:0.

В 85-ата минута Джак Лейн ознаменува дебюта си за "канарчетата" с гол. Неделев пусна страхотен извеждащ пас към резервата на домакините. Нападателят успя първо да изпревари Паскалев, а след това и да се освободи от него в наказателното поле и накрая пусна топката между краката на Редер за 2:0.

В 89-ата минута Локо се върна в мача. След статично положение Мертенс не успя да изчисти топката. Кълбото се озова в Димитър Илиев в наказателното поле. Капитанът на "смърфовете" отправи удар, топката рикошира в Супрайен и стана неспасяема за Аргилашки.


Ботев Пд - Локомотив Пд 2:1

1:0 Виктор Генев (75)

2:0 Джак Лейн (85)

2:1 Димитър Илиев (89)

Ботев Пд: 1. Георги Аргилашки, 3. Па Конате, 4. Виктор Генев, 6. Дилан Мертенс, 8. Тодор Неделев (86 - 20. Лъчезар Балтанов), 9. Мохамед Брахими (64 - 23. Димитър Тонев), 10. Емануел Току (86 - 17. Николай Минков), 11. Антоан Бароан (72 - 26. Джак Лейн), 15. Джеймс Ето`o, 18. Самюел Супрайен, 22. Реда Рабей

Резерви: 13. Хидайет Ханкич, 17. Николай Минков, 20. Лъчезар Балтанов, 23. Димитър Тонев, 25. Станислав Работов, 26. Джак Лейн, 27. Атанас Чернев

Треньор: Азрудин Валентич

Локо: 71. Лукас Редер, 5. Мартин Паскалев, 20. Милош Петрович (86 - 11. Ивайло Димитров), 4. Кристиан Гомис, 6. Емил Янчев, 7. Парвиз Умарбаев, 19. Александър Василев, 9. Бирсент Карагарен (86 - 44. Христо Иванов), 10. Венсан Марсел (67 - 61. Райън Бидунга), 14. Димитър Илиев, 99. Преслав Боруков

Резерви: 1. Илко Пиргов, 61. Райън Бидунга, 44. Христо Иванов, 11. Ивайло Димитров, 39. Иван Сулев, 2. Пламен Петров, 33. Иван Арамазов

Треньор: Александър Тунчев

Ж.к. Димитър Тонев (Ботев); Емил Янчев, Кристиан Гомис (Локо)

Съдия. Георги Кабаков

Стадион: База Коматево