Председателят на Управителния съвет на Левски - Даниел Боримиров, даде интервю за Gong.bg, в което сподели какъв трябва да е начинът на управление на "синия" клуб. Героят от САЩ 94 сподели, че напоследък няма добра комуникация с Ивайло Ивков, но в същото време няма никакви комуникационни проблеми с Наско Сираков и Станимир Стоилов. Той взе отношение и по темата, която доста се обсъжда в последните седмици, а именно - защо Ивков не е присъствал на срещата с НАП.

- Г-н Бориморов, след 11 поредни мача без успех Левски се върна на пътя на победите, правейки го по категоричен начин, печелейки три поредни двубоя. Като ръководител и привърженик на “сините” със сигурност не Ви е било приятно да наблюдавате подобна негативна серия. Защо според Вас се стигна изобщо до нея и какво спомогна за излизане от кризата на резултатите?

- Ще започна отзад напред: помогна ни това, че осъзнахме и видяхме грешките, които в предишните мачове. Може би не ни достигаше и малко късмет във всеки един от мачовете. Наистина през последните три мача се вижда, че отборът върви във възходяща линия и се надявам и занапред така да продължим. Лошото е, че сега имаме една дълга пауза от около 20 дена, през която от една страна е хубаво, че ще можем да поработим върху отделни детайли, които искаме да изчистим и да доизградим. Но пък дългото отсъствие, когато няма мачове, е пагубно.

- Левски вече е четвърти в подреждането и не е толкова далеч от третото място, даващо право на бараж за участие в европейските клубни турнири. Поставено ли е като задължителна цел класирането в Европа за следващия сезон и оптимист ли сте за постигането му?

- Пред Левски винаги са стояли високи цели, а именно да сме шампиони и да спечелим Купата. За съжаление тази година спечелването на Купата няма как да стане, тъй като отпаднахме, а за шампиони ще е доста трудно заради разликата в точковия актив. Единственото, което ни остава, е до края да побеждаваме и да радваме голямата синя общност с победи и с атрактивна игра.

- След две седмици е Общото събрание на акционерите на ПФК Левски, където приоритет ще бъде гласуването на решение за емитиране на нови акции на обща стойност от 15 млн. лв . Може ли това да бъде най-добрата новина, спохождала клуба от доста време насам?

- Надявам се това да е най-добрата новина! За всички средства, които се съберат, е ясна целта - единствено и само да отидат за погасяване на сумата, която е към НАП.

- Как трябва да се развива ПФК Левски в бъдеще по отношение на модела на управление?

- Аз мисля, че ПФК Левски трябва да се развива като бизнес по корпоративен модел на управление. Какво имам предвид? В Устава на Левски е заложен двустепенен модел на управление, а именно чрез Управителен съвет и Надзорен съвет. Оперативното управление се осъществява от изпълнителния директор, който е част от Управителния съвет, като някои от решенията съгласно Устава се взимат с мнозинство от Управителния съвет. 

Надзорният съвет пък е отговорен за контрола на дейността на Управителния съвет, както и за определени стратегически решения, описани в Устава. Неслучайно е избран този начин на управление, защото той дава възможност при взимането на важни решения да участва целият Управителен съвет, а стратегическите решения да се потвърждават от Надзорния, което е гаранция, че ще бъде взет всеки аргумент под внимание и ще се стигне до оптималния вариант за клуба. 

Така се гарантира, че клубът се управлява модерно, по корпоративен модел, а не еднолично. За съжаление обаче от доста време това не се осъществява на практика.

- Говори се усилено за договора за управление, който генералният спонсор има с клуба, както и че трябва да се изясни кой ще взима стратегически важните решения. Каква е Вашата позиция?

- Да, клубът има договор за управление с “Р.С. Консулт” - дружество, което е част от групата, към която е и генералният спонсор. Този договор беше сключен през септември 2021 г. и по силата на този договор управляващото дружество има право да посочи член на Надзорния съвет, който да бъде упълномощен за финансовия контрол и дисциплина. 

Този човек в Надзорния съвет е Венцислав Димитров. В Управителния съвет бяхме поканени аз, Ивайло Ивков и Радослав Разпопов. Съгласно Устава на клуба Управителният съвет на специално заседание избра изпълнителния директор. Така на първото заседание взехме решение изпълнителният директор да бъде Ивайло Ивков. 

Това стана тогава по предложение на мажоритарния собственик и председател на Надзорния съвет Наско Сираков, но както знаете, наскоро изпълнителният директор Ивайло Ивков заяви, че не гледа в една посока с Наско Сираков. Относно стратегическите решения - в Устава ясно е казано, че се взимат и потвърждават от Надзорния съвет с мнозинство. Такива решения например са тези, свързани с НАП, както и трансферите.

- Спекулира се по темата защо изпълнителният директор Ивайло Ивков не отиде на преговорите с НАП. Там бяха Наско Сираков и членът на Надзорния съвет Венцислав Димитров. Защо според Вас не е беше там и Ивайло Ивков?

- Доколкото съм запознат, Ивайло Ивков е бил поканен от Наско Сираков, но е решил да не отиде. След това той излезе с изявление, че постигнатата договорка с НАП за 30 % от постъпленията е неизгодна за клуба. Искам да поясня, че реално 20 % от постъпленията са дължимото ДДС, а останалите 10 % съставляват осигурителните вноски по заплатите. Тези 30 % клубът така или иначе ги дължи ежемесечно. Разликата е, че сега НАП ги взима принудително, защото през изтеклата година не се плащаха редовно.

- Доколко отговарят на истината твърденията, че спонсорът се меси в управлението на клуба?

- По силата на договора за управление “Р.С. Консулт” е дружеството, което би трябвало да управлява клуба. За съжаление в последните месеци управлението бе изцяло поето еднолично от изпълнителния директор, като той дори си позволи да спре достъпа на финансова информация на Венцислав Димитров, който е финансовият контрольор, посочен от Надзорния съвет. 

Това се случи, след като Венцислав Димитров неколкократно алармира, че се забавят плащанията на ДДС и осигуровки и така се нарушава финансовата дисциплина. Венци Димитров алармираше също така да се вземат мерки навреме, за да не се стигне до сегашната ситуация в НАП и да не се увеличават задълженията на клуба. Това е, което мога да кажа към момента.

- От сдружението “Левски на левскарите” отправиха призив за оставки в клуба, като настояха или Ивайло Ивков и Станимир Стоилов да напуснат постовете си или Наско Сираков да депозира своите акции в клуба и да се откаже от собствеността си. Как гледате Вие лично на тяхната позиция?

- Аз бих казал следното: Левски в момента няма нужда от разединение, а има нужда от обединение и всички левскари трябва да сме заедно и обединени, защото само така ще постигаме успехи.

- Каква е Вашата комуникация с хората в клуба? След като се разбра, че важни управленски фактори в Левски не говорят помежду си, е добре да се знае дали и председателят на Управителния съвет общува нормално с останалите?

- По принцип аз нямам абсолютно никакви комуникационни проблеми нито с Наско Сираков, нито със Станимир Стоилов. Да, мога да кажа, че от известно време с Ивайло Ивков имаме не чак толкова добра комуникация.

- Погасяването на дълговете към НАП ли е приоритет номер 1 пред Левски?

- Да!

- Предстои нов цикъл от евроквалификации за националния отбор и важни мачове с Черна гора и Унгария. Вие бяхте в тима, който за последно игра на европейско преди почти 20 години. Оптимист ли сте, че този състав начело с Младен Кръстаич ще успее да постигне класиране на ЕВРО 2024?

- Надявам се играта от мачовете, които изиграхме досега под ръководството на Младен Кръстаич, да продължи по същия начин. Всички, които отидат на стадиона и тези, които гледат мача с Черна гора по телевизията, ще стискаме палци и дано след мача да се радваме на една победа! Ще е много нужна и да се надяваме, че това ще бъде един добър старт за нашия национален отбор в квалификациите за европейско първенство.