Задава се абсолютна революция около регионалния футбол в Източна Европа, след като европейската футболна централа (УЕФА) дори е дала своето одобрение, след като са проведени разговори и начални анализи. Президентът на Ференцварош – Габор Кубатов, призна, че е близо до реализирането на идеята на локална футболна лига за отборите от Източна и част от Централна Европа.

Важният човек в легендарния унгарски клуб и вицепрезидент на управляващата партия в Унгария – Фидес, говори широко за своята идея, към която дори причисли българския шампион Лудогорец Разград. Кубатов коментира пред Infostart за значението на спорта в цялото общество на изток и каза как му е хрумнала идеята за регионална футболна лига. Той призна, че е привърженик на този вариант, искайки отборите от Източна Европа да са далеч по-конкурентни на тези от Западна Европа, като тимовете от тази част на Стария континент ще могат по този начин да генерират солиден финансов приход на годишна база.

Лудогорец - Ференцварош, контрола

източник: Антон Узунов

„Мислим и говорим за този вариант от години насам. Ние в Унгария сме малък пазар, след като имаме население от 10 милиона души. Водещите тимове в Европа имат бюджети от милиарди евро. Във Ференцварош разполагаме с около 50 милиона евро годишно, но имайте предвид, че това е нашият абсолютен лимит. Причината за това е, че можем да докараме спонсори, които могат да рекламират себе си пред максимум 10 милиона човека. Телевизионните права в тази част на Европа също са локализирани само към местния пазар. Всяка страна на Балканите има тези проблеми – Чехия, Словакия, България и Румъния в това число. Пазарът ни просто е по-малък. Нуждаем се от по-големи решения, а това може да стане единствено със създаването на локална Суперлига“, каза Кубатов пред медията.

„Отборите ще продължат да играят в местните си шампионати, но ще се състезават за този трофей. Ако играят в нея отбори като Цървена звезда, Динамо Загреб, Лудогорец, Стяуа, Слован Братислава и подобни, то тогава зрелището ще бъде гарантирано. Евентуално ще успеем да популяризираме играта още повече в тази част на света и ще се получат наистина страхотни мачове. Това е най-важното, за да може да има повече рекламодатели. Генерално, идеята е да направим тази лига и най-добрите отбори да играят в плейофи в нея. Не искаме да разваляме местнтие шампионати, тъй като те са изключително важни. Тогава може да се подобри качеството във всяко едно първенство. Трансферният пазар ще се увеличи драстично, тъй като всички ще гледат високопрофилни футболни срещи“, анализира още Кубатов.

ПФК Локомотив Пловдив
7 снимки

„Унгарската футболна асоциация е в непрестанен контакт с УЕФА по темата и имаме нейната подкрепа, което е добрата новина. Шандор Кани е един от важните хора в организацията и той е въвлечен в целия процес. Много е важен диалогът с останалите футболни асоциации на Балканите и дали те разбират важността за реализацията на цялото това нещо. Ние ще подемем инициативата през следващите месеци и ще обособим работна група, която може да помогне за осъществяването на цялата тази идея. Изненадах се, че УЕФА отхвърли тази идея преди повече от десет години, но самият факт, че тя продължава да „тлее“, ясно показва, че тя има нужда от своето създаване. Това не важи само за страните около нас, а също така и за държавите от Бенелюкса, Шотландия, Ирландия. Там има шампионати, където трябва да се играят по-качествени срещи и би било добре да се разшири пазара“, продължи анализа си той.

„Има сериозен процент от хората, които идват на стадиона много разочаровани. Хора, на които не всичко в живота им върви, или в семейството, или в работата, или някой ги е измамил. Това зрелище ще има огромно влияние върху обществото. Футболът е спорт, в който можеш да намериш добрите примери. Феновете на Ференцварош непрестанно казват - „Винаги се бори и никога не се предавай“. Колко хубаво би било, ако животът беше лесен“, завърши по темата Кубатов.