Вземанията на ОФК Пирин покриват задълженията, според предишния кмет на Благоевград Илко Стоянов. Това посочва в позиция, изпратена до медиите Стоянов, по повод вчерашно изказване на настоящия кмет Методи Байкушев, че общинският футболен клуб има огромни дългове, като задълженията към НАП са в размер на 270 хиляди лева, а по сметките на Пирин няма никакви средства. В изказването си Байкушев посочи, че към момента Общината не може да поеме със сигурност ангажимента, че ще успее да спаси клуба.

В позицията си предишният кмет Илко Стоянов казва, че към 17 ноември (петък) задължението към НАП е в размер на близо 174 хиляди лева, но към същата дата вземанията на ОФК „Пирин“ са в размер на 340 000 лева. „Вземанията произтичат от нотариално заверени договори с други професионални футболни клубове и са безспорни. Плащанията по договорите бяха спрени, след като Петър Занев напусна клуба, но сега след като ще бъде върнат като управител, се надявам да бъдат възстановени.“, казва още Илко Стоянов.

В позицията се посочва, че заплатите на футболистите се дължат на 10-то число на месеца, следващ месеца на положения труд. „Към 10 октомври, докато съм действащ кмет на община Благоевград, всички заплати са изплатени. От 10 ноември нататък и особено след резултата от изборите, отговорността за ОФК „Пирин“ премина изцяло върху Методи Байкушев.“, казва Стоянов и допълва, че е отговорност на новия кмет на Благоевград да убеди рекламодателите да продължат да рекламират с отбора.

Равносметката показва, че новият кмет и новият управител на клуба поемат Пирин с положителен баланс от малко над 165 хиляди лева, казва Стоянов и допълва, че се дължи една заплата на персонала и около седем хиляди лева към различни доставчици. Има и стабилен действащ договор с основния рекламодател в Пирин, казва още бившият кмет на Благоевград.

Стоянов посочва още, че отборът е с много по-добри спортно – технически показатели от миналогодишните, предстои да бъде завършено и изграждането на модерно изкуствено игрище в село Рилци, където ще може да се тренира и при зимни условия.

Футболният клуб на Благоевград стана изцяло общински, след като през февруари тази година собственикът на отбора Пол Белогур се оттегли от управлението на Пирин и дари всички акции на Община Благоевград.